• İstanbul 14 °C
  • Ankara 12 °C

D. Mehmet Doğan'dan: “Geliyorum” Diyen Sonuç!

D. Mehmet Doğan'dan: “Geliyorum” Diyen Sonuç!
AK Par­ti ilk de­fa böy­le bir mu­ha­se­be­ye mec­bur. Za­fer ka­za­nan ba­şar­mış­tır, za­fe­rin ha­sar­la­rı pek dü­şü­nül­mez. AK Par­ti za­fer­le­ri­nin ha­sa­rı­nı bu­gü­ne ka­dar hiç dü­şün­me­di.

Bir se­çi­mi da­ha ge­ri­de bı­rak­tık; AK Par­ti dör­dün­cü se­çi­mi­ni ka­zan­dı. İlk üç se­çim­de sü­rek­li yük­se­len oy­lar, bu de­fa bi­rin­ci se­çi­min (2002) hay­li üs­tün­de ol­ma­sı­na rağ­men tek ba­şı­na ik­ti­dar için yet­mi­yor. 

“Se­çi­mi 4 par­ti ka­zan­dı­”, de­sek ye­ri var. Çün­kü tek ba­şı­na hiç­bi­ri ka­za­na­ma­dı, ya­ni hü­kü­met ku­ra­cak ço­ğun­lu­ğa ula­şa­ma­dı. CHP seç­men sa­yı­sın­da ye­rin­de say­dı, fa­kat mil­let­ve­ki­li sa­yı­sı­nı ar­tır­dı. MHP hem oy­la­rı­nı hem mil­let­ve­kil­le­ri­ni ar­tır­dı. Sah­ne­ye bu se­çim­de gi­ren HDP sis­te­min ki­lit­len­me­si­ne yol aç­tı. 

Şim­di du­rup dü­şün­me za­ma­nı...

AK Par­ti ilk de­fa böy­le bir mu­ha­se­be­ye mec­bur. Za­fer ka­za­nan ba­şar­mış­tır, za­fe­rin ha­sar­la­rı pek dü­şü­nül­mez. AK Par­ti za­fer­le­ri­nin ha­sa­rı­nı bu­gü­ne ka­dar hiç dü­şün­me­di. 

İki te­mel ha­sar­dan bah­se­de­ce­ğiz. Bi­rin­ci­si AK Par­ti za­fer ka­zan­dık­ça, oy ora­nı­nı yük­selt­tik­çe, kök­le­riy­le alâ­ka­sı­nı be­lir­siz­leş­tir­di, idea­list yö­nü­nü tör­pü­le­di. Güç­lü bir si­ya­sî ik­ti­da­rın te­keb­bü­rü ted­ri­cen gö­rü­nür ha­le gel­di. Mil­let­ve­kil­le­ri­nin mil­let­le alâ­ka­sı kal­ma­dı. Hal­kın ger­çek­ten der­di ile dert­le­nen ve­kil sa­yı­sı git­tik­çe azal­dı. Dal­ka­vuk­luk al­dı yü­rü­dü. Ya ba­kan­lar? Öy­le ba­kan­lar gö­rül­dü ki, ba­kan­lık kol­tu­ğu­na otur­ma ih­ti­ya­cı his­set­me­di. Öy­le ba­kan­lar gel­di geç­ti ki, teb­rik mak­sa­dıy­la bi­le zi­ya­ret edi­le­me­di...

AK Par­ti muk­te­dir bir si­ya­si par­ti ola­rak ce­sur ve risk­li po­li­ti­ka­lar uy­gu­la­dı.     

Bu­na gü­cü var­dı. Ön­ce­le­ri is­ti­şa­re ile ya­pı­lan ba­zı iş­ler, za­man­la bu vas­fı­nı kay­bet­ti. “Ben ya­pa­rım, olur. Halk her ha­lü­kâr­da be­ni so­nu­na ka­dar des­tek­le­r” an­la­yı­şı hâ­kim ol­du. 

Hak­kı­nı tes­lim et­mek lâ­zım: AK Par­ti ic­ra­atıy­la, çö­züm­le­riy­le 21. yüz­yı­lı­mı­zın par­ti­si ol­du. Pa­ra­dan enf­las­yo­na, eko­no­mik ge­liş­miş­lik­ten öğ­re­ti­min yay­gın­laş­ma­sı­na, sağ­lık­tan ulaş­tır­ma ala­nın­da dev­rim sa­yı­la­cak ye­ni­lik­le­re ka­dar bir çok ic­ra­ata im­za at­tı. Bu hız­lı dö­nü­şü­mün par­ti yö­ne­ti­mi­nin de ba­şı­nı dön­dür­dü­ğü tah­min edi­le­bi­lir. Her ik­ti­da­rın dü­şe­bi­le­ce­ği tu­zak­lar­dan AK Par­ti­’nin ma­sun ol­du­ğu­nu söy­le­ye­bi­lir mi­yiz? 

Ma­dem ki ik­ti­dar­dır, ik­ti­dar kir­len­me­si­nin dı­şın­da kal­dı­ğı­nı or­ta­ya ko­ya­cak şef­faf­lı­ğı gös­ter­me­liy­di. Şu­nu söy­le­ye­bi­lir mi­yiz: “AK Par­ti ik­ti­da­rın­da hiç yol­suz­luk ol­ma­dı, hiç ha­ta ya­pıl­ma­dı.”

Bu­nun inan­dı­rı­cı­lı­ğı an­cak öy­le ve­ya böy­le ha­ta ya­pan­la­rın, par­ti yo­luy­la kö­şe­yi dö­nen­le­rin teş­hi­ri ve par­ti dı­şı­na atıl­ma­sı ile sağ­la­na­bi­lir­di. Yok­muş gi­bi yap­mak, şüp­he­le­ri ar­tır­dı. 

AK Par­ti te­rör me­se­le­si­nin çö­zü­mü için kuv­vet­li adım­lar at­tı. Fa­kat sü­re­cin iyi yö­ne­til­me­di­ği­nin en açık de­li­li, Cum­hur­baş­ka­nı­’n­dan baş­la­ya­rak yet­ki­li­le­rin, bil­has­sa böl­ge­de sa­ha­da se­çim ça­lış­ma­sı ya­pan aday­la­rın şi­kâ­yet­va­ri be­yan­la­rı­dır. 

Bu be­yan­lar­dan çı­kan so­nuç şu­dur: Tür­ki­ye­’nin bu böl­ge­sin­de dev­let oto­ri­te­si­nin ye­ri­ni baş­ka bir oto­ri­te al­mış­tır. Bu oto­ri­te si­lah gös­te­re­rek ve­ya gös­ter­me­den va­tan­daş üze­rin­de bas­kı oluş­tur­muş­tur. Bu bas­kı va­tan­da­şı ça­re­siz­li­ğe dü­şür­müş­tür. Bı­ra­kın on­la­rı, muk­te­dir ik­ti­dar par­ti­si­nin aday­la­rı da­hi Va­n’­da, Si­ir­t’­te, Mar­di­n’­de ve baş­ka yer­ler­de ça­re­siz­lik­le­ri­ni ilan et­miş­ler­dir. 

Bu böl­ge­de kim­lik si­ya­se­ti­nin da­ya­tıl­ma­sı so­nu­cu­nu do­ğur­muş­tur. AK Par­ti­’nin ken­di ku­yu­su­nu kaz­dı­ğı­nı gör­mek için Gü­ney­do­ğu böl­ge­sin­de­ki se­çim so­nuç­la­rı­na bak­mak ye­ter­li­dir. Biz bu so­nu­cu da­ha işin ba­şın­da “Se­çim­de ehem ve mü­hi­m” baş­lık­lı ya­zı­mız­da ilan et­miş­tik: (4 Ma­yıs, Vah­det)

Gü­ney­do­ğu­muz­da ya­şa­yan, olup bi­ten­le­ri bil­mek mev­ki­in­de bu­lu­nan­lar ile soh­bet im­kâ­nı­mız ol­du...HDP’­li be­le­di­ye­le­rin ka­zan­dı­ğı böl­ge­ler­den cid­di göç var...Ne­den gö­çü­yor in­san­lar? Ata­la­rı­nın top­rak­la­rı­nı, mal­la­rı­nı, mülk­le­ri­ni, ha­tı­ra­la­rı­nı... ge­ri­de bı­ra­ka­rak?

Çün­kü gö­çe zor­la­nı­yor­lar! Böl­ge­de te­rör ör­gü­tü­nün söz­de mah­ke­me­le­ri var! Bu mah­ke­me­den da­vet al­dın mı, gö­çü top­la­mak­tan baş­ka ça­ren yok! Mah­ke­me­de hâ­kim mev­ki­in­de si­lah otu­ru­yor!

Gö­çen­le­rin kim­li­ği pe­ki? İl­le de Türk ol­ma­sı ge­rek­mi­yor. İl­le de Kürt ol­ma­ma­sı da ge­rek­mi­yor. Te­rör yan­da­şı ol­ma­ma­sı ye­ti­yor...

8 Ha­zi­ra­n’­da şu­na bak­ma­lı­yız: Böl­ge­nin AK Par­ti oy­la­rı ne âlem­de? Sert bir dü­şüş için her şey ya­pı­lı­yor. Si­lah­lı pro­pa­gan­da da­hil...” 

Bir ay ön­ce yaz­mı­şız: Şim­di­lik bu ka­dar!

9.6.2015 - Vahdet Gazetesi

Bu haber toplam 631 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim