• İstanbul 15 °C
  • Ankara 15 °C

D. Mehmet Doğan'dan: Kazanırsam Mesele Yok, Kaybedersem Tufan!

D. Mehmet Doğan'dan: Kazanırsam Mesele Yok, Kaybedersem Tufan!
San­dık gün­ler me­sa­fe­sin­de. Son koz­lar oy­na­nı­yor. Bu ka­dar tan­ta­na, so­nu­cu ne ka­dar de­ğiş­ti­rir? Te­mel seç­men dav­ra­nış­la­rı­nı kam­pan­ya­la­rın et­ki­le­me­di­ği söy­le­ne­mez, ama bü­yük de­ği­şik­lik­le­re yol aça­ca­ğı­nı san­mak

San­dık gün­ler me­sa­fe­sin­de. Son koz­lar oy­na­nı­yor. Bu ka­dar tan­ta­na, so­nu­cu ne ka­dar de­ğiş­ti­rir? Te­mel seç­men dav­ra­nış­la­rı­nı kam­pan­ya­la­rın et­ki­le­me­di­ği söy­le­ne­mez, ama bü­yük de­ği­şik­lik­le­re yol aça­ca­ğı­nı san­mak da yan­lış. 

Şu sı­ra­lar va­tan­daş ka­rar ver­me aşa­ma­sın­da de­ğil, ka­ra­rı­nı test et­me saf­ha­sın­da. Ya­ni ik­ti­da­rın ala­ca­ğı oy­la­rın alt sı­nı­rı ile mu­ha­le­fe­tin üst sı­nı­rı tah­min edi­le­bi­li­yor. 

CHP’­den yüz­de otuz bek­le­mek...

MHP’­den yüz­de yir­mi­nin üs­tü­nü um­mak...

HDP’­nin ba­ra­jı aş­ma­sı...

Hal­kın te­ma­yül­le­ri­ni yan­sı­tan an­ket­le­ri li­der­ler ya­kın­dan ta­kip edi­yor. “An­ke­te inan­ma, an­ket­siz kal­ma” de­nil­miş­tir ya... O he­sap. Bu­na kar­şı­lık ka­mu­oyun­da ta­raf­tar kit­le­ler par­ti­le­rin­den da­ha faz­la­sı­nı umu­yor­lar. Bu da şa­şır­tı­cı de­ğil. 

CHP ta­raf­ta­rı­nın gön­lün­de tek ba­şı­na ik­ti­dar de­ğil­se bi­le yüz­de otu­zu geç­mek ya­tı­yor. 

MHP seç­me­ni ikin­ci par­ti ol­ma­yı, ya­ni ana mu­ha­le­fet­li­ği is­ti­yor. HDP ba­ra­jı geç­mek için do­ğu­da seç­me­ni­ne ba­raj ku­ru­yor, ba­tı­da şi­rin­lik ya­pı­yor.

Li­der­ler de bu he­ves ve ar­zu­ya sa­hip seç­me­ni­ni bi­li­yor. Eğer oy­lar­da ar­tış olur­sa, tah­min­le­rin bir­kaç pu­an üs­tü­ne çı­kı­lır­sa, se­çim­de hi­le yok; her şey yo­lun­da. 

Ya dü­şüş olur­sa? 

CHP bir ön­ce­ki se­çi­min al­tı­na dü­şer­se? Ke­za MHP? Bu­nun na­sıl bir ra­hat­sız­lık tev­lid ede­ce­ği tah­min edi­le­bi­lir. Bu yüz­den li­der­ler za­man za­man hi­le ih­ti­ma­li­ni gün­de­me ge­ti­ri­yor­lar. Ya­rın bir­den di­le ge­tir­miş du­ru­ma düş­me­mek için...

Se­çi­me hi­le­yi sa­de­ce ik­ti­dar par­ti­si mi ya­par? 

İk­ti­dar par­ti­si de ol­sa Tür­ki­ye­’de meş­ru bir ni­zam var ve 1950’den be­ri ya­pı­lan se­çim­ler ba­zı ufak te­fek arı­za­lar dı­şın­da hi­le kav­ra­mı ile ifa­de edil­mi­yor. Bu se­çi­min de öy­le ola­ca­ğı­nı söy­le­mek için san­dık ge­le­ne­ği­miz bi­ze yar­dım­cı ola­bi­lir. 

Ya mu­ha­le­fe­tin hi­le­si? 

Ba­ra­jı aş­mak id­di­asıy­la yo­la çı­kan ve meş­ru ze­min­ler­den bes­len­me­di­ği her­kes­çe bi­li­nen par­ti se­çi­me her aşa­ma­da hi­le ka­rış­tı­rı­yor. 

Ev­le­rin zi­li ça­lı­nıp hal­ka han­gi par­ti­ye oy ve­re­cek­le­ri da­ya­tı­lı­yor...

Muh­tar­lar cel­be­di­lip kö­yün­den baş­ka  par­ti­ye oy çı­kar­sa.... de­ni­li­yor. Si­lah­lı un­sur­lar bir teh­dit ola­rak za­man za­man pi­ya­sa ya­pı­yor...

Bü­tün bu ön hi­le­le­re rağ­men mez­kûr par­ti ba­ra­jı aşa­maz­sa...

Bu­nun­la il­gi­li Kan­di­l’­den ge­len me­saj­lar var, par­ti­nin yet­ki­li­le­ri­nin sağ­da sol­da ağız­la­rın­dan ka­çır­dık­la­rı var...

“Biz ba­ra­jı ge­çe­mez­sek hü­kü­met hi­le yap­mış de­mek­tir!”

Şu­nu sa­mi­mi­yet­le açık­la­ya­lım: TBMM’­de mil­le­ti teş­kil eden et­nik un­sur­la­rın, inanç grup­la­rı­nın tem­si­lin­den ra­hat­sız­lık duy­ma­mak ge­re­kir. Bu­nun il­le de et­nik par­ti­ler, mez­hep­çi par­ti­ler eliy­le ol­ma­sı da şart de­ğil. 

Za­ten TBMM ku­ru­lu­şun­dan iti­ba­ren, tek par­ti dö­ne­mi da­hil, bu çe­şit­li­li­ğe sa­hip ol­muş­tur. Et­nik bir par­ti et­nik­çi si­ya­set gü­de­rek de Mec­li­s’­e gi­re­bi­lir, açı­sı­nı ge­niş­le­tip et­nik­li­ği aşa­rak da gi­re­bi­lir. Bu­nu yap­mak için HDP’­nin bir ha­zır­lı­ğı­nın ol­ma­dı­ğı or­ta­da. Ön­ce­si ol­ma­yan bir Tür­ki­ye­li­leş­me söy­le­mi seç­me­ni ne ka­dar sü­rek­le­ye­bi­lir? Ta­bi­i kar­şıt­lık­lar, düş­man­lık­lar he­sa­ba ka­tı­lır­sa, böy­le bir te­ma­yül için­de olan­lar da çı­ka­bi­lir. Bu­nun cid­di öl­çü­de san­dı­ğa yan­sı­ma­sı çok da muh­te­mel gö­rün­mü­yor. Sırf HDP’­nin bas­kı al­tın­da tut­tu­ğu böl­ge­le­rin oy­la­rı­nın ba­ra­jı aş­ma­ya yet­me­ye­ce­ği de gö­rü­le­bi­li­yor. 

Vel­ha­sıl, teh­dit­ler­le kor­ku ya­ya­rak ve­ya hi­le id­di­ala­rı ye­ri­ne “ne­re­de ha­ta yap­tık?” de­mek ve bu tec­rü­be­yi ge­le­cek se­çim­ler­de de­ğer­len­dir­mek en doğ­ru­su. 

Ba­ka­lım bu ol­gun­luk gös­te­ri­le­bi­le­cek mi?

4.6.2015- Vahdet Gazetesi

Bu haber toplam 532 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim