• İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

D. Mehmet Doğan'dan: Or­ta­do­ğu­’nun Türk­çe­si ve Ba­tı­’nın Mı­sı­r’­da­ki Te­tik­çi­si

D. Mehmet Doğan'dan: Or­ta­do­ğu­’nun Türk­çe­si ve Ba­tı­’nın Mı­sı­r’­da­ki Te­tik­çi­si
Or­ta­do­ğu ke­li­me­si za­ten Türk­çe’­dir, da­ha Türk­çe­si ne ola­bi­lir ki?” de­ni­le­bi­lir. Or­ta­do­ğu ke­li­me­si­ni biz icat et­me­dik, İn­gi­liz­ce “midd­le eas­t”­ın kar­şı­lı­ğı ola­rak di­li­mi­ze gir­di, ya­ni pa­tent hak­kı İn­gi­liz­le­rin

Bu­nu tar­tış­ma­dan ön­ce, me­se­la 19. yüz­yıl­da dün­ya­nın böy­le bir kav­ram­dan ha­ber­dar ol­ma­dı­ğı­nı söy­le­ye­bi­li­riz. Çün­kü Or­ta­do­ğu, 20. yüz­yıl­da or­ta­ya çı­kan, da­ha açı­ğı, si­ya­se­ten icat edi­len, bir kav­ra­mı­dır. Gü­ya coğ­ra­fî bir böl­ge, fa­kat ta­rif­ler coğ­ra­fî de­ğil. “Or­ta­do­ğu­” de­nil­di­ğin­de bir ye­re, mer­ke­ze nis­bet­le bu kav­ram kul­la­nı­lı­yor de­mek­tir. Do­ğu­nun uza­ğı var, or­ta uza­ğı var ve ya­kı­nı var... 

Ta­bi­î Avu­pa­’ya ve bil­has­sa İn­gil­te­re­’ye gö­re... Bu­gün Or­ta­do­ğu de­ni­len böl­ge­nin ob­jek­tif ta­nım­la­ma­sı “Ba­tı As­ya­” ola­bi­lir. Ya Ya­kın­do­ğu? İki coğ­ra­fî kav­ra­mın esa­sen si­ya­sî ad­lan­dır­ma­lar ol­du­ğu, yol aç­tık­la­rı ka­rı­şık­lık­tan çı­ka­rı­la­bi­lir.  

Eli­miz­de­ki söz­lük­ler, an­sik­lo­pe­di­ler Or­ta­do­ğu­’yu ve Ya­kın­do­ğu­’yu na­sıl ta­rif ede­cek­le­ri­ni bi­le­mi­yor­lar. Ta­rif­ler za­man­la es­ki­yor, fırk­lı­la­şı­yor, de­ğiş­me­yen coğ­raf­ya­nın de­ği­şen ta­rif­le­ri ne­ye alâ­met ola­bi­lir? 

Or­ta­do­ğu, 1945’te ilk bas­kı­sı ya­pı­lan TDK’­nın Türk­çe Söz­lü­k’­ün­de yer al­maz. Ama Ya­kın­do­ğu var­dır. Ta­ri­fi de ga­yet sa­rih­tir: “Es­ki Os­man­lı İm­pa­ra­tor­lu­ğu­’nun kap­la­dı­ğı yer.” 

“Lo­zan Ant­laş­ma­sı­”n­dan 22 yıl son­ra kay­da ge­çi­ri­len bu ta­ri­fin, ad ko­ya­nın me­ra­mı­nı, mak­sa­dı­nı bi­le­rek ya­pıl­dı­ğın­dan şüp­he edil­me­me­li­dir. Bi­zim “Lo­zan Kon­fe­ran­sı­” ola­rak bil­di­ği­miz top­lan­tı­nın ger­çek is­mi Con­fe­ren­ce on Ne­ar Eas­tern Af­fa­irs “Ya­kın Şark İş­le­ri Kon­fe­ran­sı­”dır. Türk He­ye­ti­’nin bu is­mi de­ğiş­tir­me te­şeb­büs­le­ri akim kal­mış­tır.

İn­gi­liz­ler bu kon­fe­rans­la, asır­lık emel­le­ri­ne ulaş­tı­lar: Os­man­lı Dev­le­ti­’ni or­ta­dan kal­dır­dı­lar; Ya­kın­do­ğu­’ya sa­hip ol­du­lar! Os­man­lı­nın coğ­ra­fî ala­nı için­de­ki bü­tün hu­ku­ku­nu ip­tal et­ti­ler ve ken­di hu­kuk­la­rı­nı te­sis et­ti­ler, “Ya­kın Şar­k” de­dik­le­ri böl­ge iş­te Os­man­lı sı­nır­la­rı­nın kap­sa­dı­ğı böl­ge idi. Ni­te­kim 3 Ekim 1923'de İn­gi­liz İm­pa­ra­tor­luk Kon­gre­si­’n­de İn­gi­liz Baş­ve­ki­li Stan­ley Bald­win şun­la­rı söy­le­mek­te­dir: "Bu ant­laş­ma, İn­gi­liz­le­rin esas­lı men­fa­at­le­ri­ni ko­ru­mak­la kal­ma­yıp ay­nı za­man­da Ya­kın­şar­k’­da ek­se­ri­yet­le bo­zu­lan çok sa­yı­da ırk ve din men­fa­at­le­ri­nin uz­laş­ma­sı­na kay­nak ola­cak, de­vam­lı bir sü­kû­net te­mi­ni­ne ve ik­di­sa­dî va­zi­ye­tin ıs­la­hı­na yar­dım ede­cek­tir. İn­gi­liz iti­ba­rı­nı ko­ru­mak için ta­kip edi­le­cek tek yol bu­dur."

Türk­çe Söz­lü­ğün 2. bas­kı­sı 1955’te ya­pı­lır. Bu bas­kı­da Ya­kın­do­ğu ke­li­me­si­ne rast­lan­maz! 1957’de­ki 3. bas­kı­da da... 

1983’te ya­pı­lan 7. bas­kı­da Or­ta­do­ğu şöy­le ta­rif edi­lir: “Tür­ki­ye, Su­ri­ye, Mı­sır, İs­ra­il, Lüb­nan, Ara­bis­tan, Irak ve İra­n’­ı içi­ne alan ül­ke­le­re ve­ri­len ad.” Bu bas­kı­da Söz­lü­k’­e Ya­kın­do­ğu kav­ra­mı da av­det et­miş­tir: “Ak­de­ni­zin do­ğu kı­yı­sın­da­ki ül­ke­ler­le (Su­ri­ye, Mı­sır, Lüb­nan, İs­ra­il), Ür­dü­n’­ün oluş­tur­du­ğu bü­tü­ne ve­ri­len ad.” Bu ta­nım­la­ma, Söz­lü­ğün ye­ni ha­zır­la­yı­cı­la­rı­nın ya­kın geç­miş bil­gi­sin­den bî­beh­re ol­du­ğu­nu, da­ha doğ­ru­su ta­rih şuu­run­dan yok­sun bu­lun­du­ğu­nu gös­te­rir!

1998’de ya­pı­lan 9. bas­kı­da Or­ta­do­ğu­’nun ya­zı­lı­şı ile bir­lik­te ta­ri­fin­de de de­ği­şik­lik ya­pıl­mış­tır: “Tür­ki­ye, Ku­zey Kıb­rıs Türk Cum­hu­ri­ye­ti, Su­ri­ye, Mı­sır, İs­ra­il, Lüb­nan, Fi­lis­tin, S.Ara­bis­tan, Irak ve İra­n’­ı içi­ne alan ül­ke­le­re ve­ri­len ad.”

Bu ta­rif­de, Kıb­rı­s’­ın de­ğil de Ku­zey Kıb­rıs Türk Cum­hu­ri­ye­ti­’nin zik­re­dil­me­si, kav­ra­mın coğ­ra­fî ola­rak de­ğil, si­ya­sî ola­rak al­gı­lan­dı­ğı­nı or­ta­ya koy­mak­ta­dır. TDK söz­lü­ğün­de Or­ta­do­ğu­’nun son ta­ri­fi bu de­ğil­dir. 

İş­te 2011’de ya­pı­lan 11. bas­kı­da­ki ta­rif: “Gü­ney­ba­tı As­ya­’da ta­rih­sel ve kül­tü­rel ya­kın­lı­ğı olan ül­ke­le­rin oluş­tur­du­ğu coğ­ra­fî böl­ge, Or­ta Şark.” Şim­di söy­le­yin ba­ka­lım: Bu ta­ri­fe “İs­ra­il” gi­rer mi? 

Bir şe­yin adı­nı ko­yan, onun üze­rin­de ta­sar­ruf edi­yor/et­mek is­ti­yor de­mek­tir. İn­gi­liz çı­kar­la­rı­nın ta­yin edi­ci ro­lü hak­kın­da çok açık bir ör­nek Or­ta­do­ğu kav­ra­mı­nın İn­gi­liz­le­rin 2. Dün­ya Sa­va­şı sı­ra­sın­da Mı­sı­r’­da­ki as­ke­rî bir­lik­le­ri­nin “Or­ta­do­ğu Ko­mu­tan­lı­ğı­” ola­rak ad­lan­dı­rıl­ma­sı üze­ri­ne yay­gın­laş­tı­rıl­ma­sı­dır.

7-9 Ma­yı­s’­ta Bur­sa­’da ya­pı­lan Ede­bi­yat Gün­le­ri­’n­de yap­tı­ğım ko­nuş­ma­nın baş­lan­gı­cı­nın bir kıs­mı­nı Mı­sı­r’­da şu sı­ra­lar olup bi­ten­ler, se­çil­miş cum­hur­baş­ka­nı­nın ida­ma mah­kûm edil­me­si, bu­nun Ba­tı dün­ya­sın­da cid­di hiç­bir tep­ki­ye yol aç­ma­ma­sı sa­de­din­de si­ze sun­mak is­te­dim. Fa­ail­den fi­ili­ni kı­na­ma­sı­nı is­te­mek, ne boş ça­ba!

Ad ko­yan yö­ne­ti­yor, ge­rek­ti­ğin­de ma­hal­len te­tik­çi­si­ni de bu­lu­yor. Ge­ne­ral Si­si Mı­sı­r’­da bir te­tik­çi­den baş­ka ne­dir ki?

Vahdet

Bu haber toplam 466 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim