• İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

D. Mehmet Doğan'dan: Padişah ve başkan

D. Mehmet Doğan'dan: Padişah ve başkan
Baş­kan­lık sis­te­mi ko­nu­şu­lu­yor... Bu sis­te­mi dün­ya­ya he­di­ye eden Ame­ri­ka...

 

Baş­kan­lık sis­te­mi ko­nu­şu­lu­yor... Bu sis­te­mi dün­ya­ya he­di­ye eden Ame­ri­ka... Kı­t’­a Av­ru­pa­’sın­da Fran­sa­’da “Cum­hu­ri­yet”­le ne­re­dey­se eş za­man­lı. İn­gi­liz sö­mür­ge­si olan AB­D’­nin is­tik­lâl ilâ­nı 4 Tem­muz 1776’da. Ana­ya­sa ise 12 se­ne son­ra, 1788’de. Meş­hur Fran­sız ih­ti­la­li 1789’da, cum­hu­ri­yet ila­nı ise 1792’de. Fran­sa’­da cum­hu­ri­yet ke­sin­ti­li ol­muş. O yüz­den nu­ma­ra­la­nı­yor, şim­di “5. Cum­hu­ri­yet” ga­li­ba. So­nun­da ya­rı baş­kan­lık sis­te­min­de ka­rar kıl­dı­lar. 

Ko­nu önem­li, eni­ne bo­yu­na ko­nu­şul­ma­sı, tar­tı­şıl­ma­sı lâzım. Hat­ta sa­de­ce si­ya­set çer­çe­ve­sin­de de­ğil, ilim ve fi­kir ze­mi­nin­de de ko­nu­şu­lup tar­tı­şıl­ma­lı. Fa­kat bu­lut­tan sa­dır olan ha­ma­sî yi­ğit sa­vurt­tur­ma­lar­la bu ko­nu yer­li ye­ri­ne otur­tu­la­maz. Her şe­yin yo­lu ve yor­da­mı var. Akıl var, ya­kîn var. Ta­ri­hî tec­rü­be var. Bu­lu­dî yo­rum­la­ra gö­re, bir asır ön­ce bü­yük çı­kış yap­mı­şız. Aca­ba İt­ti­hat­çı­la­rın Meş­ru­ti­yet dar­be­si mi kas­te­di­li­yor, 1. Dün­ya Sa­va­şı mı? 

Ön­ce ta­rih bil­mek lâzım! He­le de ya­kın ta­rih. Dol­ma top gi­bi ku­lak­tan ol­maz, oku­mak lâzım. Tek sa­tır oku­ma, fa­kat ko­nuş ba­bam ko­nuş, yaz ba­bam yaz! 

Cum­hur­baş­ka­nı­mız ter­ci­hi­nin baş­kan­lık sis­te­mi ol­du­ğu­nu söy­lü­yor. Eleş­ti­ri­le­rin iler tu­tar ya­nı yok. En ko­lay eleş­ti­ri de baş­kan­lı­ğın pa­di­şah­lık ol­du­ğu yö­nün­de. Tay­yip Bey “baş­kan­lık sis­te­mi pa­di­şah­lık de­ğil” açık­la­ma­sı yap­mak ih­ti­ya­cı­nı his­se­di­yor. 

Baş­kan­lık­tan baş­kan­lı­ğa fark ol­du­ğu gi­bi, pa­di­şah­lık­tan pa­di­şah­lı­ğa da fark var. 

Bu­gün bir pa­di­şah­tan ör­nek ve­re­lim. Ak­la ilk kim ge­lir? Muh­te­şem Sü­ley­man mı? Os­man­lı zir­ve­si­nin pa­di­şa­hı... 

Os­man­lı sis­te­min­de ül­ke­nin sa­hi­bi pa­di­şah­tır. Fa­kat yü­rüt­me onun işi de­ğil­dir. Güç­lü yet­ki­ler­le bir sad­ra­zam gö­rev­len­di­rir. Müh­rü ona ve­rir, o pa­di­şa­hın ve­ki­li­dir. İc­ra­dan o me­s’­ul­dür. Pa­di­şah­lar ge­rek­ti­ğin­de ic­ra­yı yön­len­di­rir, di­va­na ka­tıl­maz ama ta­kip ede­bi­lir. 

İş­te Sul­tan Sü­ley­man dö­ne­min­den bir va­k’­a...

Dö­ne­min ta­rih­ci­si Se­la­ni­kî Mus­ta­fa­’nın ta­ri­hin­de ya­zıl­dı­ğı­na gö­re, Sul­tan Sü­ley­man Kâ­ğıt­ha­ne ci­va­rın­da av­lan­mak­ta­dır. Bu­ra­da Bi­zans dev­rin­den su yo­lu ka­lın­tı­la­rı­na rast­lar. Bun­la­rın ih­ya edi­lip İs­tan­bu­l’­un su ih­ti­ya­cı­nın da­ha iyi kar­şı­lan­ma­sı­nı dü­şü­nür. İşin er­ba­bı olan Ni­ko­la ad­lı mü­hen­di­si Kâ­ğıt­ha­ne­’ye ge­ti­re­rek bil­gi alır.

“Ne var bun­da!” di­ye­cek­si­niz? “Pa­di­şah de­ğil mi, is­te­di­ği­ni ya­par, keyf onun!” Ka­zın aya­ğı öy­le de­ğil!

Du­ru­mu öğ­re­nen sad­ra­zam Rüs­tem Pa­şa su mü­hen­di­si­ni tu­tuk­la­tır, böy­le­ce Pa­di­şa­h’­la tek­rar gö­rüş­me­si­ne mâ­ni olur. Halk bu du­rum­dan ha­ber­dar ol­muş­tur. Pa­di­şah da tek­rar Kâ­ğıt­ha­ne­’ye yo­lu dü­şüp ko­nu­yu sor­du­run­ca du­ru­ma vâ­kıf olur. 

Sad­ra­za­mı ile ayak di­va­nı ya­par. Mü­hen­di­sin ne­den hap­se­dil­di­ği­ni so­rar.  Ce­vap: “Be­nim ha­be­rim yok­ken ha­zi­ne­ye mas­raf aça­cak bir şey ya­pı­la­ca­ğı an­la­şıl­dı­ğın­dan bil­gi al­mak için tu­tuk­lat­tım.” As­lın­da sad­ra­zam, “be­nim yet­ki ala­nı­ma gir­me­niz doğ­ru de­ğil pa­di­şa­hım” de­mek is­te­mek­te­dir. 

Sad­ra­zam bi­zim ta­rih­le­ri­miz­de “Ka­nu­nî” un­va­nıy­la seç­kin­le­şen bir pa­di­şa­ha hi­tab et­mek­te­dir. 

Sö­zün özü: Me­se­le baş­kan­lık, ya­rı baş­kan­lık, pa­di­şah­lık... Me­se­le­si de­ğil­dir. Hiç bir sis­tem tek ba­şı­na si­hir­li for­mül­ler üret­mez. Her şe­yin hu­ku­ku var­dır, yö­ne­ti­min de. Ma­kam­lar ve rol­ler iyi ta­rif edil­me­li, sı­nır­lar iyi çi­zil­me­li, hak­lar ve va­zi­fe­ler doğ­ru tev­zi edil­me­li­dir. On­dan son­ra “Ya­şa­sın baş­kan­lık” di­ye­bi­li­riz. 

Bu haber toplam 491 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim