• İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C

D. Mehmet Doğan'dan: Siyasî Propaganda Aracı Olarak Açılışlar

D. Mehmet Doğan'dan: Siyasî Propaganda Aracı Olarak Açılışlar
Bu­gün de se­çim­le il­gi­li ya­za­ca­ğız... AK Par­ti­’nin oy­la­rı An­ka­ra­’da da düş­tü... Bir ön­ce­ki se­çim­de ne­re­dey­se yüz­de el­li­ye ya­kın oy al­mış­ken, bu de­fa 41’de kal­dı.

An­ka­ra hü­kü­me­tin gö­zü önün­de. Ne olup bit­ti­ği­ni, hal­kın ne­den hoş­nut olup ne­den ol­ma­dı­ğı­nı bil­mek da­ha ko­lay. Ge­lip ge­çer­ken bi­le ba­zı şey­le­ri gör­mek müm­kün. 

Şa­şır­tı­cı olan şu: Va­tan­da­şın gör­dü­ğü­nü dev­let­lu­lar gö­re­mi­yor! 

Me­se­la, “de­ko­ra­tif mey­dan sa­at­le­ri”ni gö­ren yok mu hiç? Hiç­bir yer­de­ki gö­rül­me­se, Mec­li­s’­in bur­nu­nun di­bin­de, Baş­ba­kan­lı­ğa yüz met­re me­sa­fe­de Ge­nel­kur­may Kav­şa­ğı­’n­da­ki gö­rül­müş ol­ma­lı­dır. 

Bu mey­dan­da de­va­sa bir kol saa­ti var! 

An­ka­ra Bü­yük­şe­hi­r’­in şeh­rin muh­te­lif mey­dan­la­rı­na dik­ti­ği “de­ko­ra­tif mey­dan sa­at­le­ri­”nin şe­hir es­te­ti­ği açı­sın­dan na­sıl bir re­za­let ol­du­ğu­nu an­la­mak için tek ba­şı­na bu da­hi ye­ter. Önü­müz­de­ki be­le­di­ye se­çi­mi kam­pan­ya­la­rın­da

bir­çok aday bun­la­rı yık­ma sö­zü ve­re­rek oy top­la­ya­cak!

Me­se­la şeh­rin muh­te­lif is­ti­ka­met­le­ri­ne ya­pı­lan ka­pı­lar...

Ka­pı, fa­kat ka­pan­mı­yor! Ho­li­vut de­ko­run­dan baş­ka bir şey de­ğil! 

Ka­pı fa­kat, şe­hir ka­pı­dan ki­lo­met­re­ler­ce ön­ce baş­lı­yor! Çı­kar­ken çık­mı­yor­sun, gi­rer­ken gir­mi­yor­sun!

Bir şe­hir­de ka­pı­dan söz edi­li­yor­sa, sur da ol­ma­sı lâ­zım. An­ka­ra­’nın iç su­ru var, Hi­sar. Es­ki dış sur­lar yok ola­lı da yüz­yıl­lar ol­muş. O dış sur­lar­dan ha­tı­ra, Çan­kı­rı ka­pı­sı ve­ya Dış­ka­pı sem­ti­dir. De­mek ki en son yı­kı­lan o ka­pı.

İs­tan­bul, Er­zu­rum, İz­mir, Kay­se­ri ka­pı­la­rı çok ön­ce­le­ri or­ta­dan kalk­mış. 

An­ka­ra­’da baş­ka ne­ler ya­pıl­dı? Bu­nu li­der­le­rin yap­tı­ğı açı­lış­la­ra ba­ka­rak sağ­lık­lı ola­rak an­la­ya­bi­lir mi­yiz? San­ma­yın ki açı­lış­lar sa­de­ce ik­ti­dar par­ti­si­nin li­der­le­ri ta­ra­fın­dan ya­pı­yor. Mu­ha­le­fet de ken­di ça­pın­da açı­lış­lar ya­pı­yor.

Me­se­la An­ka­ra­’da CHP’­nin iki be­le­di­ye­si var, on­lar da par­ti baş­kan­la­rı­na açı­lış yap­ma fır­sa­tı ha­zır­la­dı­lar. MHP An­ka­ra­’da de­ğil­se de baş­ka yer­ler­de açı­lış­lar yap­tı. 

Bu yol­la hal­ka “biz ça­lı­şı­yo­ruz, iş ya­pı­yo­ruz, hiz­met edi­yo­ruz, eser bı­ra­kı­yo­ru­z” de­nil­mek is­te­ni­yor. Pe­ki ger­çek­ten gös­te­riş­li açı­lış­la­rı hak eden iş­ler ya­pı­lı­yor mu? 

Hem sık sık duy­duk, “fi­lan par­ti baş­ka­nı açı­lış yap­tı ama, o bi­na, köp­rü ya­pı­la­lı yıl­lar ol­muş­tu­”, de­nil­di­ği­ni, hem de şa­hit ol­duk. Hat­ta ba­zı eser­le­rin de­fa­lar­ca açıl­dı­ğı ha­ber­le­ri de ba­sı­na yan­sı­mış­tır. 

İş­te An­ka­ra­’da­ki açı­lış­lar­dan bi­ri...    

Bu­na “a­çı­lış re­za­le­ti­”n­den baş­ka ad ve­re­mi­yo­rum. Da­ha ön­ce “Ha­cı­bay­ram Ca­mi­i Çev­re dü­zen­le­me­si­” açı­lı­şı hak­kın­da yaz­mış­tım. Ha­cı­bay­ram Ca­mi­i çev­re dü­zen­le­me­si­nin Ha­cı­bay­ram kül­li­ye­si­ni ge­ri pla­na dü­şü­ren, rant üret­me­ye yö­ne­lik bir uy­gu­la­ma ol­du­ğu­nu, bu­ra­da mev­cut Tü­lü­ce Mes­ci­di­’nin en azın­dan ha­tır­lat­ma ba­bın­da bir ma­ke­ti­nin bu­lun­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni... Ay­rı­ca Ha­cı Bay­ram di­nî bir mer­kez­ken “Ha­cı Bay­ram-ı Ve­li Çar­şı­sı­” ad­lan­dır­ma­sı­nın doğ­ru ol­ma­dı­ğı­nı... Dün­ya­nın ilk “ve­lî mar­ke­t”­inin An­ka­ra­’da açıl­dı­ğı­nı...Ta­bi­i ilan­da be­le­di­ye “ki­tap­çı­lar çar­şı­sı açı­lı­şı­” yaz­ma­yı uy­gun bul­muş ama, açı­lan     Ha­cı Bay­ram-ı Ve­li Çar­şı­sı! İs­te­yen git­sin bak­sın!

İş­te bu ve­si­le ile 36 eser da­ha açıl­mış!

Ne­ler ne­ler yok ki? Yıl­lar­dır ge­lip geç­ti­ği­miz yol­lar, kav­şak­lar, köp­rü­ler, park­lar... “Bü­yük­şe­hir ça­lı­şı­yo­r”, yıl­lar­dır! Sa­de­ce bun­lar mı? Si­te­ler dış cep­he kap­la­ma­la­rı ve Sa­mi Efen­di ile Âsım Kök­sal Ca­mi­i ceh­pe ye­ni­le­me­si... Hat­ta bil­gi­sa­yar ek­ran­la­rı da açıl­mış!

Bun­lar­la ik­ti­fa edi­lir mi: An­ka­ra­’da­ki bü­tün it­fa­iye bin­la­rı açıl­mış!

El­ma­dağ, ASO, Baş­kent, Kur­tu­luş, Al­tın­park vb. it­fa­iye bi­na­la­rı yıl­lar­dır var. Ba­zı­la­rı­nın ya­nın­dan, ba­zı­la­rı­nın önün­den ge­çi­yo­ruz. Aca­ba açı­lan ne­dir? Me­se­la mü­dür be­ye ye­ni bir kol­tuk alın­dı, aca­ba onun açı­lı­şı mı ya­pıl­dı? 

Böy­le açı­lış­lar va­tan­daş­da ha­yal kı­rık­lı­ğı­na yol açı­yor... Bu yüz­den de ar­zu edi­len te­si­ri uyan­dır­mı­yor. Li­der­ler şeh­ri yö­ne­ten zat ta­ra­fın­dan kan­dı­rı­lı­yor ama va­tan­daş kan­dı­rı­la­mı­yor!

Vahdet

Bu haber toplam 634 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim