• İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

D. Mehmet Doğan'dan: Zamanında Ölmek!

D. Mehmet Doğan'dan: Zamanında Ölmek!
Ke­nan Ev­re­n’­in “dal­ya­” de­me­si­ne, ya­ni 100. ya­şı­na pek az kal­mış­tı. Bu ve­si­le ile dik­kat et­tim: Cum­hur­baş­kan­la­rı­mız hay­li uzun ya­şı­yor. 3. Cum­hur­baş­ka­nı Ce­lâl Ba­yar 100 yıl­dan faz­la ya­şa­mış­tı.

Ke­nan Ev­re­n’­in “dal­ya­” de­me­si­ne, ya­ni 100. ya­şı­na pek az kal­mış­tı. Bu ve­si­le ile dik­kat et­tim: Cum­hur­baş­kan­la­rı­mız hay­li uzun ya­şı­yor. 3. Cum­hur­baş­ka­nı Ce­lâl Ba­yar 100 yıl­dan faz­la ya­şa­mış­tı. İs­met İnö­nü­’nün 90 de­me­si­ne bir yıl kal­mış­tı... Ya­şa­yan cum­hur­baş­kan­la­rın­dan Sü­ley­man De­mi­rel 90’ı geç­ti. Unu­tu­lan Cum­hur­baş­kan­la­rın­dan Cev­det Su­nay 93, Fah­ri Ko­ru­türk 84 yıl ömür sür­dü. İlk dar­be­ci Cum­hur­baş­ka­nı Ce­mâl Gür­sel, 71 ya­şın­da öl­müş­tü. 

Ke­mal Ata­türk ve Tur­gut Özal on­la­ra gö­re genç ölüm sa­yı­la­bi­lir: 57 ve 66.

Dün­ya­ya ge­li­şi­mi­zi se­çe­me­di­ği­miz gi­bi, gi­de­ce­ği­miz ya­şı da ta­yin ede­mi­yo­ruz. Me­se­la, Ke­nan Ev­ren 1987’da öl­se idi, ya­ni 70 ya­şın­da. Bü­tün mu­ha­lif ve mu­va­fık par­ti li­der­le­ri ta­zi­ye me­saj­la­rı ya­yın­lar­lar­dı. Ce­na­ze­si dev­let tö­re­niy­le, ama bü­tün li­der­le­rin ka­tı­lım ile ya­pı­lır­dı. 

Ya şim­di? Ta­zi­ye me­sa­jı ya­yın­la­yan yok. Bu­na kar­şı­lık öle­nin kö­tü­lük­le­ri­ni sa­yıp, dö­ken bir hay­li ko­nuş­ma ve ya­zı var...

Ce­mâl Gür­sel AB­D’­de 1966 Ey­lü­l’­ün­de öl­dü­ğün­de, An­ka­ra­’da bir si­ne­ma­dan film ya­rı­da ke­si­le­rek çı­ka­rıl­dı­ğı­mı ha­tır­lı­yo­rum. De­mek ki, ale­la­ce­le ma­tem ilan edil­miş ve si­ne­ma­lar da eğ­len­ce ye­ri ol­du­ğu için ka­pa­tıl­mış­tı...

Şim­di bi­zi Ke­nan Ev­re­n’­e yas tut­tu­ra­cak bir oto­ri­te de yok!

Gel­miş geç­miş dev­let baş­kan­la­rı­mı­zın en kö­tü­sü Ke­nan Ev­ren mi? 

Ta­bi­î bu so­ru­nun ce­va­bı ob­jek­tif ola­maz. Ki­mi­le­ri İs­met Pa­şa­’nın ki­mi­le­ri Ce­lâl Ba­ya­r’­ın ta­ra­fın­da du­rur. Ke­nan Pa­şa­’nın ken­di ba­şı­na dar­be mi­ma­rı ol­du­ğu­nu dü­şün­mek abes... Tür­ki­ye­’nin de­rin dev­le­ti -var­sa- ve AB­D’­nin il­gi­li bi­rim­le­ri dar­be ko­nu­sun­da gö­rüş bir­li­ği et­miş ol­ma­lı­dır. Ke­nan Ev­ren bu dar­be­nin şek­lî li­de­ri­dir. Çün­kü dar­be as­ke­rî hi­ye­rar­şi için­de ya­pıl­mış­tır ve Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı odur. 

Bu te­sa­dü­fün Ke­nan Pa­şa ta­ra­fın­dan iyi de­ğer­len­di­ril­di­ği­ni söy­le­ye­bi­li­riz. Muh­te­me­len Ata­tür­k’­ten son­ra oyun ku­ru­cu bir ka­rak­ter ola­rak et­ki­li olan na­dir ki­şi­ler­den­dir. Ata­tür­k’­ün re­ji­mi­ni re­vi­ze et­ti. De­mok­ra­tik ya­pı­la­rı bas­kı­la­ya­rak sür­dür­dü, ken­di­ne mah­sus ye­ni ya­pı­lar oluş­tur­du ve Cum­hu­ri­ye­t’­in baş­lan­gı­cın­da ya­pı­lan­dı­rı­lan res­mî ide­olo­ji­nin din kar­şıt­lı­ğı­nı yu­mu­şat­ma­ya ça­lış­tı.

12 Ey­lül re­ji­mi her şe­ye rağ­men var­lı­ğı­nı sür­dü­rü­yor. O dö­nem­de ka­bul et­ti­ri­len Ana­ya­sa bir sü­rü de­ği­şik­li­ğe rağ­men hâ­lâ yü­rür­lük­te. Bu­gü­nün si­ya­set ze­mi­nin meş­ru­iye­ti hâ­lâ onun dü­zen­le­me­le­rin­de aran­ma­lı. 

Şu­nu da unut­ma­ma­lı: 12 Ey­lül Dar­be­si­’ni ya­pan­lar, ay­nı za­man­da ül­ke­nin ik­ti­sa­dî ya­pı­sı­nı is­tik­ra­ra ka­vuş­tur­ma­yı da önem­se­di­ler. Sü­ley­man De­mi­re­l’­in bu mak­sat­la baş­ba­kan­lık müs­te­şa­rı yap­tı­ğı Tur­gut Öza­l’­ı baş­ba­kan yar­dım­cı­sı ola­rak ta­yin et­ti­ler. Böy­le­ce is­tik­ra­rı sa­de­ce oto­ri­te te­si­si ola­rak gör­me­dik­le­ri­ni or­ta­ya koy­du­lar. 

Ke­nan Pa­şa­’nın hem CHP ge­le­ne­ği hem de DP ge­le­ne­ği için kur­dur­du­ğu par­ti­ler, ik­ti­da­rı ele ge­çi­re­cek des­te­ği ala­ma­dı; bu­na kar­şı­lık Mil­li Se­la­met Par­ti­si­’n­den aday ol­muş, Ada­let Par­ti­si ta­ra­fın­dan baş­ba­kan­lık müs­te­şa­rı ya­pıl­mış Tur­gut Öza­l’­ın par­ti­si se­çi­mi ka­zan­dı. Ke­nan Ev­re­n’­in bu so­nu­cu ka­bul et­me­si bu­gün­kü dö­nü­şüm­le­rin yo­lu­nu aç­mış­tır, di­ye­bi­li­riz. Ke­nan Ev­re­n’­in el­bet­te çok mağ­du­ru ve ta­bi­i ola­rak düş­ma­nı var­dır. Bun­dan ola­ğan bir şey ola­maz. Fa­kat 28 Şu­bat post mo­dern dar­be­si­ni ya­pan­lar da ona din­le ba­rı­şık ke­ma­liz­min­den ötü­rü kar­şı çık­tı­lar. Böy­le­ce ne­re­dey­se son des­tek­çi­le­ri­ni de kay­bet­ti...

Tür­ki­ye de­mok­ra­si­de­ki ba­şa­rı­sı­nı bir za­man­lar dar­be yap­mış Ke­nan Ev­re­n’­i yar­gı­la­ma yo­lu­nu aça­rak gös­ter­di. Mah­ke­me onu mü­eb­be­de mah­kûm et­ti... Bü­tün bun­lar­dan son­ra, Ke­nan Pa­şa­’nın bu ka­dar düş­man­lık ve hu­su­me­te ma­ruz kal­ma­sı çok da izah edi­le­bi­lir de­ğil. 

En çok da HDP eş baş­ka­nı­nın hu­su­me­ti man­tık dı­şı... He­men de­ne­cek ki, “Kürt­le­re çok bas­kı yap­tı...” Evet doğ­ru. Ke­nan Pa­şa­’yı dik­ta­tör­lük­le, in­san­la­rın ölü­mü­ne yol aç­mak­la suç­la­yan­lar, bir baş­ka şe­kil­de in­san­la­rın ölü­mü­ne yol açan, hat­ta ma­sum ço­cuk­la­rın kat­li ile so­nuç­la­nan ey­lem­ler­le is­mi­ni du­yu­ran bir şah­sı ka­mu­oyu nez­din­de se­vim­li gös­ter­me­ye ça­lı­şı­yor­lar.

Ay­nı su­çu iş­le­yen bi­ri ma­sum, öbü­rü kaa­til, halk düş­ma­nı!

Ke­nan Ev­ren ha­ta­la­rıy­la se­vap­la­rıy­la git­ti. Al­lah tak­si­ra­tı­nı af­fet­sin. 

12.5.2015 - Vahdet Gazetesi 

Bu haber toplam 578 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim