• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Hicabi Kırlangıç'a Kırgızistan'da “Manas Büyük Ödülü”

Hicabi Kırlangıç'a Kırgızistan'da “Manas Büyük Ödülü”
Türkiye Yazarlar Birliği’nin öncülüğünde, Kırgızistan Yazarlar Birliği ve Manas Üniversitesi’nin işbirliği ile düzenlenen Türkçe’nin 10.

 

BÜYÜK ÖDÜLLER HANGİ İSİMLERİN?

Katılım Beratlarının ve Büyük Ödüllerin birer sanat eseri olarak sanatçı Bekir Sıddık Soysal tarafından hazırlandıklarına dikkat çeken Doğan, “Büyük öddüllerin amacı doğudan batıdan geçmiş büyük şairlerin hatırasını canlı tutmak ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır” dedi. D. Mehmet Doğan’ın konuşmasın ardından ödüllerin takdimine geçildi.

Yusuf Has Hacib Büyük Ödülü Brontoy Bedurov’un , Manas Büyük Ödülü Hicabi Kırlangıç’ın, Namık Kemal Büyük Ödülü de Rifat Salahov'un oldu. Ödülleri sırasıyla Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz ve Kırgızistan Yazarlar Birliği Başkanı Çolponbek Abıkeyev takdim etti.

Ödül töreninin ardından tüm katılımcıların hatıra fotoğrafı çekinmesiyle şölen sona erdi.

Manas Üniversitesi Rektörü’nün yemeği

Programların sona ermesinin ardından Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, heyet onuruna akşam yemeği verdi. Yemekte TYB Şeref Başkanı D.Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz ve AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı ve TYB Genel Başkan yardımcısı Ahmet Fidan' çeşitli hediyeler takdim eden Rektör Balcı, “Bizim yıllardır hayal etiğimiz çalışmayı bugün TYB’nin gerçekleştirmiş olması bizi son derece mutlu etti. Bizi bırakmayacağınızı, tekrar tekrar bizlerle olacağınızı ümit ediyorum” dedi. Daha sonra söz alan Rektör Yardımcısı Asıalbey Bulmırzaev de, programın Türk toplulukları arasında köprü olmasını diledi, Türkiye Yazarlar Birliği’ne ve Türkiye’ye teşekkür etti.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin düzenlediği Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenlerinin ilki, 1992 yılında Bursa ve Konya’da yapılmıştı. Geçen yirmi yıl içinde, Almatı (Kazakistan), Aşgabat (Türkmenistan), Girne (Kıbrıs), Strazburg (Fransa), Akmescid (Kırım-Ukrayna), Üsküp (Makedonya), Bakü (Azerbaycan) ve son olarak Prizren (Kosova)’da yapılan şölenler, Türk Dünyasında dünyayı dolaşan süreklileşmiş tek edebi faaliyet olarak biliniyor.

Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni’ne Türkiye’den Adem Turan, Ali Ayçil, Celal Fedai, Fatma Şengil Süzer, Halil İbrahim Özdemir, Hicabi Kırlangıç, Hüseyin Akın, İhsan Deniz, İsmail Göktürk, M. Ali Köseoğlu, Mehmet Aycı, Nazım Payam, Osman Özbahçe, S.Ahmet Kaya, Şahan Çoker, Şeref Akbaba, Vural Kaya, Yahya Demeli ve Yunus Emre Altuntaş katıldı.

Şölene Türkiye dışından katılan şairler ile ülke ve bölgeleri ise şöyle: Muraddin Ölmezov (Karaçay-Balkar)Adbullah Begiyev(Karaçay-Balkar),Albına Vasilevna Lyubımova (Çuvaşistan), Gülnaz Kutuyeva (Başkurdistan), Çulpan Çetin (Tataristan), Rıfat Salahov(Tataristan), Elena Sleptsova (Saha Yakut), Andrian Lukin Vasilevic (Saha Yakut), Androsov Gavril Gavrilevich (Saha Yakut), Samunov Sergey Mihayloviç (Altay Özerk Bölgesi), Brontoy Bedurov (Altay Özerk Bölgesi), Ecaterina Ganeva (Moldava), Dilaver Osman(Kırım), Seyran Süleyman (Kırım), Akbar Yolchuyev (Azerbaycan), Azimov Elşan Bakhşeyişoğlu (Azerbaycan), Mahir Garayev (Azerbaycan), Tanagöz İlyasova (Kazakistan), Sabri Alagöz (Bulgaristan), Leyla Şerif Emin (Makedonya), Zeynel Beksaç (Kosova), Hüseyin Kerim Ece (Hollanda) Alexander Kotozhekov (Tuva Hakas).

Kırgızistan'dan katılan şairler: 

1. Эгемберди Эрматов Egemberdi Ermatov

2. Абыкеев Чолпонбек - Abıkeyev Çolponbek

3. Абылкасымова Майрамкан  - Abılkasımova Mayramkan 

4. Ажыматов Зайырбек  - Acımatov Zayırbek 

5. Өмүрканов Анатай – Ömürkanov Anatay

6. Акматбекова Сагын  - Akmatbekova Sagın 

7. Исмаилов Алтынбек – İsmailov Altınbek

8. Алиев Манап – Aliev Manap

9. Бакиров Карбалас – Bakirov Karbalas

10. Жакшылыков Асан – Cakşılıkov Asan

11. Жетимишов Сейит – Cetimişov Seyit

12. Исабаева Жыпар – İsabayeva Cıpar

13. Кулуев Кожогелди – Kuluyev Kocogeldi

14. Мамеев Төлөгөн – Mameyev Tölögön

15. Момунова Гүлсайра – Momunova Gülsayra

16. Рыскулов Акбар – Rıskulov Akbar

17. Саалаев Жедигер – Saalayev Cediger

18. Самудинов Токтосун – Samudinov Toktosun

19. Самыйкожо уулу Мирлан – Samıykoco uulu Mirlan

20. Султанов Омор – Sulatanov Omor

21. Темирова Алтынай – Temirova Altınay

22. Тургунбаев Сүйөркул – Turgunbayev Süyörkul

23. Чотурова Бактыгүл – Çoturova Baktıgül

24. Эргешова Айжаркын – Ergeşova Aycarkın

25. Акаева Жылдыз – Akayeva Cıldız

26. Турсунбаев Жылдызбек – Tursunbayev Cıldızbek

 

 Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç Kimdir?

 

1966 Amasya doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Amasya’da tamamlamış, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde Fars dili ve edebiyatı alanında lisans (1987), yüksek lisans (1989) ve doktora derecesi (1996) almıştır. 1988 yılında araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladığı Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir. 2004-2005 öğretim yılında İran’da misafir öğretim üyesi olarak görev yapmıştır.

Mevlânâ ve eserleri üzerine bilimsel çalışmalar yapmak üzere kurulan Mevlânâ Araştırmaları Derneğinin kurucularından ve yönetim kurulu üyelerinden olan Kırlangıç, bir dönem (2006-2008) Türkiye Yazarlar Birliğinin genel başkanlığını üstlenmiştir. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Hicabi Kırlangıç, şimdiye kadar iki şiir kitabının yanı sıra Fars dili ve edebiyatı ve özellikle İran şiiri alanında çeşitli makaleler ve kitaplar yayımlamıştır.


 


Bu haber toplam 2812 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zebo Mirzayeva: Atayurt24 Ocak 2023 Salı 10:00
  • İdris Ekinci: Sevinç Taslakları21 Ocak 2023 Cumartesi 14:15
  • Kenan Erdoğan: Ne Güzeldir20 Ocak 2023 Cuma 14:53
  • Nazım Payam: Niyazi Mısrî19 Ocak 2023 Perşembe 13:30
  • Leyla Arslal: Tinselin Mitsele Piksellenme Evresi18 Ocak 2023 Çarşamba 14:22
  • Eşrefoğlu Rumî Şiir Faslı: Atakhan Kozhogulov16 Ocak 2023 Pazartesi 17:04
  • Mustafa Muharrem: Lirik Ziyanlar Bahsi13 Ocak 2023 Cuma 12:07
  • İskender Muzbeg: Hergün Ana Dili Günümdür12 Ocak 2023 Perşembe 16:30
  • Maria Mercanka: Ana Dilim11 Ocak 2023 Çarşamba 15:19
  • Mehmet Kurtoğlu: Ömerce08 Ocak 2023 Pazar 10:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim