• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Kırcaali’de Huzur Veren Bir Şiir Meltemi Esti

Kırcaali’de Huzur Veren Bir Şiir Meltemi Esti
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının desteği, Trakya Üniversitesinin ev sahipliğinde Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından düzenlenen "Türkçenin 13. Uluslararası Şiir Şöleni" devam ediyor.

15 Kasım 2019 tarihinde Trakya Üniversitesi Konservatuvar Salonundaki öğleden önceki programda;  Nef’î ve Sehend Şiir Fasılları gerçekleştirildi.

Nef’î Şiir Faslında şiir okuyan şairler:

Baurjan Karagızoğlu (Kazakistan), İhsan Deniz (Türkiye), Ahmet Demirci (Avusturya), Ali Sali (Türkiye), Adem Turan (Türkiye), Canan Özer (Kosava), Aykut Nasip Kelebek (Türkiye), Al Bal (Türkiye), Güllü Karanfil (Gagauz), İsmail Bingöl (Türkiye), Mehmet Kurtoğlu (Türkiye), Mustafa Uçurum (Türkiye), Meryem Kılıç (Türkiye), Muhammet Hüküm (Türkiye), Selim Tunçbilek (Türkiye), Şeref Akbaba (Türkiye) ve Muhammet Enes Kala  (Türkiye).

Edirnelilerin, akademisyenlerin ve öğrencilerin büyük ilgi gösterdikleri şiir şölenin ikinci bölümünde Sehend Şiir Fasılı gerçekleştirildi.

Bu fasılda ise;

Çalgın Muhammed (İran), Hicabi Kırlangıç (Türkiye), Mehmet Ömer Kezenci (Irak), Hakan Şevkdemir (Türkiye), Mustafa Can (Almanya), İdris Ekinci (Türkiye), Hüseyin Efe (Hollanda), Ahmet Eke (Türkiye), Hayrettin Orhanoğlu (Türkiye), Arif Albayrak (Kıbrıs), Leyle Şerif (Makedonya), Şafak Çelik (Türkiye), Arif Buzovnalı (Azerbaycan), Bulat İbragimov (Tataristan), Halil İbrahim Özdemir (Türkiye),Özgür Çoban (Türkiye), Mehmet Said Uluçay (Türkiye) ve Altınbek İsmaillov (Kırgızistan).

Her fasıldan sonra, şairlere “berat” verildi. 15.11.2019 Cuma günkü program toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Öğleden sonra ise Türk dünyasının farklı bölgelerinden gelen şairler büyük bir heyecanla Kırcaali’ye doğru yola revan oldular. Şairleri Kırcaali’de önemli kültür ve sanat faaliyetleri gerçekleştiren Müzekki Ahmed karşıladı.

Kırcaali’nin tarihi ve kültürel dokusuyla alakalı bilgiler alan şairler akşam ise Mehmet Âkif  ve Hasan Sezai Gülşeni Şiir Fasılları için tarihin derinlemesine solunduğu bir ortamda şiirlerini okumak üzere bir araya geldiler.

Tarkan Zengin:  Gönül coğrafyamız çok geniş

Kırcaali Bölge Müftüsü Beynam Mehmed ve T.C. Filibe Başkonsolosluğu Ateşe Yardımcısı Hüseyin Dönmez’ni de katıldığı şiir fasıllarından önce dernek başkanı Müzekki Ahmed selamlama konuşmalarını gerçekleştirdi. Ardından Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Tarkan Zengin de yaptığı konuşmada:

tarkan-zengin.jpg

“Balkanlara her geldiğimizde gönül coğrafyamızın sınırlarımızdan çok geniş olduğunu bir daha müşahede ediyoruz. Rumeli’ye her geldiğimizde bizden olanların varlığını yeniden hissediyoruz. Bedenleri Balkanlarda olsa da kalpleri ve ruhları Türkiye’yle atan kardeşlerimizi görüyoruz. Bedenleri Türkiye’de olsa da kalpleri Balkanlarla atan milyonların selamını size getirdik. Hepinizi Türkiye Yazarlar Birliği adına hürmetle ve muhabbetle selamlıyorum.  Kırca Ali’de bulunduğumuz için Gazi Kırca Ali’yi hatırlamamak olmaz. 1393 yılında askerleriyle birlikte gelerek buraya kendi adını taşıyan şehri kuran Kırca Ali ve askerlerini rahmet ve minnetle anıyoruz. Gazi Kırca Ali’nin türbesinde yazan şu sözleri dua niyetine tekrar ediyorum: Medfundur (defnedilmiş) bu toprakta Gazi Kırca Ali / Bina eyledi ol güzel şehr-i Kırcaali/ Duası şudur kullarının Ya İlahi./ Değmesin eline mundar eli.”

Zengin konuşmasını şöyle sürdürdü:“Meşhed-i Hüdevandigar, Sultan Murad’ın kaderi, Balkanlarla bizim ilişkimize benziyor. Sultan Murad’ın Kosova ovasında savaş meydanında iç organlarının defnedildiği türbesiyle bedeninin defnedildiği Bursa’daki türbesi bizim Rumeli ile ilişkimize benziyor. Türkiye’de olsak da bir parçamız hep bu topraklarda. Bu topraklarda olanların hep bir parçasının da Türkiye’de olduğunu biliyoruz. Bizde ayrılırken kalbimizin bir parçasını Balkanlar’da bizden olan gönüldaşlarımızın yaşadıkları yere bırakarak gidiyoruz. Gelmek kolay ama buralardan ayrılmak çok zor. Buradan ayrılırken Yahya Kemal’in şu şiiriyle hissiyatımı sizlere aktarmak istiyorum. 

Kalbimde bir hayâli kalıp kaybolan şehir!/ Ayrılmanın bıraktığı hicran derindedir! / Çok sürse ayrılık, aradan geçse çok sene, / Biz sende olmasak bile, sen bizdesin gene.”

Daha sonra, sunuculuğunu Türkiye Yazarlar Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammed Enes Kala’nın yaptığı Mehmet Akif Şiir Faslına geçildi. Oldukça hüzünlü bir ortamda gerçekleştirilen şiir faslında Kırcaalili şairler ile Türk Dünyasından gelen değerli şairlerimizden, İhsan Deniz, Habibe Hasan, Amila Neslanovic, Adem Turan, Mustafa Uçurum, Resmiye Mümin, Hakiki Kabakçı, Mahmut Bıyıklı, Kamuran Tuna, Nefize Habib, Mustafa Can, Ramis Aymatov, Haşim Semerci, Mehmet Sait Uluçay, Arif Albayrak şiirlerini okudular.

Kısa bir aradan sonra program sunucusu Muhammet Enes Kala’nın açtığı Hasan Sezai Gülşeni şiir faslında ilk faslın tam tersine oldukça neşeli ve coşkulu bir ortamda Türk dünyasının değerli şairlerinden, Hicabi Kırlangıç, Bayram Kuşku, Halisya Yangirova, İdris Ekinci, Durhan Ali, Seyyare Usainova, Osman Akın, Bulat İbragimov, Ahmet Uludağ, Ahmet Demirci, Kadriye Cesur şiirlerini okudular.  Şiirlerini okuyan şairlere berat takdiminin ardından program nihayete erdi. Türkçenin 13. Uluslararası Şiir Şöleninin kapanışını yapmak üzere iki gündür Rumeli’yi gezmekte olan şairler Edirne’ye dönmek üzere Kırcaali’den ayrıldı.

_dsc0934.jpg_dsc1153.jpg_dsc1182.jpg_dsc1190.jpg_dsc1258.jpgimg-20191115-wa0151.jpgimg-20191115-wa0170.jpgimg-20191115-wa0171.jpgimg-20191115-wa0166.jpg

Bu haber toplam 850 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zebo Mirzayeva: Atayurt24 Ocak 2023 Salı 10:00
  • İdris Ekinci: Sevinç Taslakları21 Ocak 2023 Cumartesi 14:15
  • Kenan Erdoğan: Ne Güzeldir20 Ocak 2023 Cuma 14:53
  • Nazım Payam: Niyazi Mısrî19 Ocak 2023 Perşembe 13:30
  • Leyla Arslal: Tinselin Mitsele Piksellenme Evresi18 Ocak 2023 Çarşamba 14:22
  • Eşrefoğlu Rumî Şiir Faslı: Atakhan Kozhogulov16 Ocak 2023 Pazartesi 17:04
  • Mustafa Muharrem: Lirik Ziyanlar Bahsi13 Ocak 2023 Cuma 12:07
  • İskender Muzbeg: Hergün Ana Dili Günümdür12 Ocak 2023 Perşembe 16:30
  • Maria Mercanka: Ana Dilim11 Ocak 2023 Çarşamba 15:19
  • Mehmet Kurtoğlu: Ömerce08 Ocak 2023 Pazar 10:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim