• İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Mehmet Nezir Gül: 10 Maddede Genç Öğretmenlere Hatırlatmalar

Mehmet Nezir Gül: 10 Maddede Genç Öğretmenlere Hatırlatmalar
Her şeyden önce görevlerine yeni başlayan tüm eğitimcilere hayırlı başarılar dilerim.

Başlamak önemli, iyi ve doğru başlamak ise çok daha önemlidir. Yanlış iliklenen ilk düğmenin sonucunun hep yanlışlıklar silsilesi olacağını bilen bizlerin, elbette göreve başlarken bazı hususları göz önünde bulundurması gerekmektedir.

Yılların tecrübesine, gözlemlerimize ve okuduklarımıza dayanarak düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum:

1. Heyecan Duy Ama Heyecanlanma

Bu eğitim hizmetinden bir ömür boyu heyecan duymanız, işinizi zevkle yapmanız, durumu benimsemeniz gerekmektedir. Eğer aşk-sevgi-heyecan yoksa dünyanın en iyi mesleğini de yapsanız sonunu getiremezsiniz, gerçek anlamda verimli olamazsınız. Bunun için bu aşkı içinizde hep duyacak ama sizi şaşkına çevirecek, yanlışlıklar yaptıracak, elinizi ayağınızı birbirine dolayacak heyecan tufanından ise uzak durmalısınız.

2. Sınıfta Stres Yapma

Sınıfa girmeden önce size ilk günler çok sert olmanızı, özellikle bazı sınıflar çok problemli olduğu için, hiç toleranslı olmamanız gerektiğini hatırlatanlar olabilir. Ama şu temel ilkeniz olmalı:

Hiçbir sınıfa önyargıyla girmeyin!

Önyargıyla girmeniz, sizin farklı bir kişiliğe bürünmenizi ve ardından hoşlanmayacağınız yanlışlıklar sergilemenizi doğurabilir. Oysa rahat olun. Tedbirli, vakur ve emin olun. Nice arkadaşlar biliyoruz ki ilk derslerinde ‘sınıfa hakimiyet kuralım’ diye çok farklı bir kişilik sergilerken sonra çok mahcup olmuş, hatta ağlayarak dışarı çıkmıştır.

3. Öğrenciye Dostça Yaklaş

Öğrenci-öğretmen ilişkilerinde kimi zaman sıkıntılar yaşanmaktadır.

Her alanda ve her ilişkide olduğu gibi bunda da asıl olan dengeli bir diyalogtur. Öğrencilere sınırsız yakınlık, yakıcı sıcaklık getirir. Böyle bir davranış öğretmen otoritesini dağıtır, bozar. Öğretmenin ciddiyetini giderir. Öyle arkadaşlar var ki bu ölçüyü tutturamadığından öğrenciler sınıfta olsun dışarıda olsun öylesine laubali, hatta öylesi edep dışı davranışlar sergilemektedir ki öğretmen bundan çok rahatsız olmaktadır. Düşünün, bir öğrenci öğretmeninin cebine elini uzatıyor, kalemini, cüzdanını alıyor, okul ortamında koluna girip sürüklüyorsa, orada öğretmenlik bitmiş demektir.

Bunun tersi davranış ise çok ulaşılmaz bir öğretmen olmaktır. Sınıfta bağırıp çağıran, şiddet uygulayan, suratı sirke satan, öğrencilerin bir soru sormaya bile cesaret edemedikleri, arkadaşları arasında öğrenciyi rencide eden eğitimciler, az da olsa çıkmaktadır. Bunlar da eğitim canavarıdırlar. Belki güzel şeyler anlatsalar, bilgili olsalar bile, bu yaklaşım sebebiyle öğrencilerin zihin ve ruh kapıları o bilgilere çoğu zaman kapalı olur.

Devamı: https://www.insaniyet.net/10-maddede-genc-ogretmenlere-hatirlatmalar/

Bu haber toplam 259 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim