• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Mustafa Uçurum'dan: Tataristan Notları

Mustafa Uçurum'dan: Tataristan Notları
Türkiye Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni’nin 11.si, bu yıl Kazan’da yapıldı.

Kazan’a gidip de programa katılınca bunun ne kadar isabetli bir karar olduğunu yerinde görmüş oldum. Tataristan’ın Kazan şehri, başlı başına bir şiirmiş zaten.

D. Mehmet Doğan adının edebiyat dünyamızdaki karşılığı tartışmasız çok önemlidir. Yaptığı işe gönülden bağlı, kendisiyle tanışan ve sohbet edenlerde bir iç huzuru oluşmasını sağlayan gönül insanıdır D. Mehmet Doğan. Şiir Şöleni açılış konuşmasında da bu içtenliği bütün katılımcılar olarak bir kez daha hissetmiş olduk. TYB Şeref Başkanı olarak onun programdaki varlığı çok önemliydi.

Şiir şölenleri, şiir dinletileri gibi programlar sürekli yapılıyor. Bu tarz programları eleştirmek, hem eleştirip hem de gitmek gibi çelişkileri sık sık yaşıyoruz. Tartışmalar, kırgınlıklar da birçok kez böyle programlarda yaşanmakta. Tataristan programına katılan şairlerle, dört gün devam eden program süresince şiirin ruhuna yakışan bir samimiyette vakit geçirdik. Kardeşlik denen o güzelliği her karede tüm içtenlikle yaşadık.

Yazarlar Birliği Başkanı Hicabi Kırlangıç’ın da bu nadide tablodaki payı çok önemli. Hemşehrim diye söylemiyorum; yazar, şair ve hoca olarak Hicabi Kırlangıç’ın gönüllerdeki yeri çok farklıdır. Ondaki bu gönül zenginliğinin bir yansımasıydı aslında şiir şölenindeki huzur iklimi. En küçük bir gönül kırgınlığı yaşanmadan herkes birbiriyle hoşsohbetler ederek programın en verimli şekilde geçmesi için gayret gösterdi. Hicabi Hoca’yı ve ekibini kutlamak gerek. Samimiyetle yola çıkınca her işin üstesinden gelmek mümkün oluyor.

Program birçok anlamlı mesajı da içermesi bakımından da önemliydi. Bu yıl verilen ödüllerden birinin Kanuni Sultan Süleyman adına olması da manidardı. Bunu hem D. Mehmet Doğan hem de Rıdvan Canım dinleyicilerle paylaştı. Uydurma senaryolarla karalanmak istenen cihan padişahının şairliğinden bahsedildi. Onu anlamak ve tanımak için şiirlerine ve doğru kaynaklara bakmanın önemine vurgu yapıldı.

Bu yılın ödül sahiplerinden biri de Ali Ural’dı. İsabetli bir karar olarak gördüm ben bu ödülü. Kendisini insan yetiştirmeye adamış, genç edebiyatçılara destek olan bir şairin bu ödüle layık görülmesi çok önemli bir karardı.

Sadece şiirler okunmadı elbette programda. Atölye çalışmalarında şiir üzerine önemli notlar tutuldu. Şiir fasıllarının ardından Kazan şehir gezisiyle şehrin görülmeye değer yerlerini gezdik, yarınlara kalacak tebessüm eden pozlar yakaladık. Kazan, düzenli bir şehir. Oldukça da sessiz. Toplu taşımada elektrikli otobüsler ve tramvaylar kullanılıyor. Kullanılan bütün toplu taşıma araçları - buna nehirdeki taşıtlar da dahil- bizde olsa tarihi eser olarak müzelere kaldırılırdı. Hepsi de yıllara meydan okuyarak hizmetlerini sürdürüyor.

Tatarlarda Rusya’ya karşı büyük bir sevgi ve ilgi var. Ruslar da Tatarları seviyor. Bunda Lenin’in etkisi oldukça büyük. Lenin’in üniversiteyi Kazan’da okumuş olması bu şehre karşı Ruslar’ın ilgisini hep diri tutmuş. Şehrin merkezindeki Lenin heykeli bunu ispatlarcasına hâlâ ayakta.

Şehirde bulunan Kul Şerif Camii, şehrin sembolü olmuş. Bunun yanında birçok eski yapı da şehre anlam katıyor. Bauman Caddesi şehrin en canlı mekânı. İstiklâl Caddesi gibi diyeceğim ama hava kararınca caddede neredeyse kimse kalmıyor.  Orası da sessizliğe bürünüyor.

Tatarların en eski yerleşim yeri olan Bulgar şehrine de bir gezi düzenlendi. İdil (Volga) Nehri’nde yaklaşık üç saat süren bir yolculuktan sonra Bulgar şehrine ulaştık. Artık koruma altına alınan bir şehir Bulgar. Anıtlar ve türbeler var şehirde. Ak Mescit görülmeye değer.

Şiir tadında anılarla ve dünyanın dört bir yanından gelen yeni tanıştığımız dostlarla güzel bir program gerçekleştirdik. Konya’dan programa katılan değerli dostum M. Ali Köseoğlu ile yirmi yıllık dostluğumuza böylesine güzel anları da eklemiş olduk. Konya’ya karşı olan muhabbetimi yeni bir dostla da pekiştirmiş oldum. Mahalle Mektebi şiir editörü Ömer Korkmaz’ı da hem iyi bir şair olarak hem de samimi bir dost olarak gönül haneme işledim.

Türkiye Yazarlar Birliği, bir programdan daha yüzünün akıyla çıkmış oldu. Türk şiirinin ve ülkemizin çok iyi temsil edildiği bu program, unutulmayacak programlar arasındaki yerini kuşkusuz alacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 

Milat

Bu haber toplam 1445 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zebo Mirzayeva: Atayurt24 Ocak 2023 Salı 10:00
  • İdris Ekinci: Sevinç Taslakları21 Ocak 2023 Cumartesi 14:15
  • Kenan Erdoğan: Ne Güzeldir20 Ocak 2023 Cuma 14:53
  • Nazım Payam: Niyazi Mısrî19 Ocak 2023 Perşembe 13:30
  • Leyla Arslal: Tinselin Mitsele Piksellenme Evresi18 Ocak 2023 Çarşamba 14:22
  • Eşrefoğlu Rumî Şiir Faslı: Atakhan Kozhogulov16 Ocak 2023 Pazartesi 17:04
  • Mustafa Muharrem: Lirik Ziyanlar Bahsi13 Ocak 2023 Cuma 12:07
  • İskender Muzbeg: Hergün Ana Dili Günümdür12 Ocak 2023 Perşembe 16:30
  • Maria Mercanka: Ana Dilim11 Ocak 2023 Çarşamba 15:19
  • Mehmet Kurtoğlu: Ömerce08 Ocak 2023 Pazar 10:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim