• İstanbul 15 °C
  • Ankara 15 °C

Türkçenin 12. Şiir Şöleni Türkistan’da yapılacak

Türkçenin 12. Şiir Şöleni Türkistan’da yapılacak
İlki 1992 yılında Bursa ve Konya’da gerçekleştirilen Türkçenin uluslararası şiir şölenlerinin on ikincisi, 20-23 Aralık günlerinde Ahmet Yesevî’nin şehri Türkistan’da yapılacak.

Kosova’dan Kırgızistan’a kadar geniş bir coğrafyadan şairlerin katılacağı şölende ünlü Kazak şairi Mağcan Cumabayulu, Osmanlı şiirinin Sultanüşşuarası Bâkî ve Timurlu hükümdarı şair Hüseyin Baykara adına büyük ödüller verilecek.

Türkçe'nin 12. Uluslararası Şiir Şöleni Kazakistan’ın Türkistan şehrinde 20 Aralıkta başlıyor. Şiir Şölenine Batıda Kosova’dan doğuda Kırgızistan’a kadar çok sayıda ülke ve bölgeden şairler davet edildi.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği, Kazakistan Yazarlar Birliği ve Ahmed Yesevî Üniversitesi’nin katılımı ile düzenleyeceği şölene Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Tataristan, KKTC, İran, Irak, Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Moldova (Gagavuzyeri), Romanya, Altay, Kırım, Yunanistan (Batı Trakya), Başkurdistan, Tacikistan ve Uygur bölgesinden şairler, yazarlar ve ilim adamları katılacak.

Türkçeye adanmış 12. şölen

Türkiye Yazarlar Birliği’nin düzenlediği Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenlerinin ilki, 1992 yılında Bursa ve Konya’da yapılmıştı.  Geçen yirmi beş yıl içinde, Almatı (Kazakistan), Aşgabat (Türkmenistan), Girne (Kıbrıs), Strazburg (Fransa), Akmescid (Kırım), Üsküp (Makedonya), Bakü (Azerbaycan), Prizren (Kosova), Bişkek (Kırgızistan) ve son olarak Kazan (Tataristan)da yapılan şölenler, Türk dünyasının dünyayı dolaşan en büyük edebî faaliyeti. Şölenlerde Türk dünyasının üç büyük şair ve yazarı adına büyük ödüller veriliyor. Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni, geçmiş asırların anıtlaşmış şairlerini hatırlatmak yanında, yedi iklim dört bucaktan zamanımızın yaşayan dil ve şiir ustalarını bir araya getirerek yeni bir edebî dirilişin zeminini hazırlıyor.

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan, şiir şölenlerinin gelenekleşmesinin öncelikle, yaygın bir coğrafyada farklı lehçelerde zengin bir şiir varlığı ortaya koyan Türk dilli toplulukların ortak bir dil ve edebiyat zemini oluşturmalarına hizmet ettiğini söyledi.

“İki yılda bir yapılan bu şölenler, Türkçenin coğrafi dağılımı ve tarihi macerasını yansıtır şekilde farklı ülkelerde ve şehirlerde yapılıyor. 11. Şölen Kazan’da yapılmıştı, 12.si Ahmed Yesevi’nin memleketi Türkistan’da yapılıyor, şiirimizin başkenti bu sene Kazan” dedi.

12. Şölenin ödülleri Mağcan Cumbay, Bâki ve Hüseyin Baykara adına

TYB Genel Başkanı Prof.Dr. M. Kâzım Arıcan, Türkistan şöleninde Kazakistan’ın ünlü şairi Mağcan Cumabayulu, Osmanlı şiirinin Sultanüşşuarası Bâkî ve Timurlu hükümdarı şair Hüseyin Baykara adına büyük ödüller verileceğini açıkladı. Şölen boyunca konferanslar, konserler yanında şiir atölyelerinde şairler şiirle ilgili çeşitli konularda görüşlerini ortaya koyacak.

Türkiye şölene kalabalık bir şair, yazar, ilim adamı ve gazeteci topluluğu ile katılıyor. Türkiye heyeti 19 Aralık’da İstanbul’dan hareket edecek. 

solenbrosurprogram.jpgsolenbrosuic1.jpgsolenbrosuic2.jpgsolenbrosurkapak.jpg

 

 

12.-uluslararasi-şiir-şöleni.jpg

Bu haber toplam 4563 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zebo Mirzayeva: Atayurt24 Ocak 2023 Salı 10:00
  • İdris Ekinci: Sevinç Taslakları21 Ocak 2023 Cumartesi 14:15
  • Kenan Erdoğan: Ne Güzeldir20 Ocak 2023 Cuma 14:53
  • Nazım Payam: Niyazi Mısrî19 Ocak 2023 Perşembe 13:30
  • Leyla Arslal: Tinselin Mitsele Piksellenme Evresi18 Ocak 2023 Çarşamba 14:22
  • Eşrefoğlu Rumî Şiir Faslı: Atakhan Kozhogulov16 Ocak 2023 Pazartesi 17:04
  • Mustafa Muharrem: Lirik Ziyanlar Bahsi13 Ocak 2023 Cuma 12:07
  • İskender Muzbeg: Hergün Ana Dili Günümdür12 Ocak 2023 Perşembe 16:30
  • Maria Mercanka: Ana Dilim11 Ocak 2023 Çarşamba 15:19
  • Mehmet Kurtoğlu: Ömerce08 Ocak 2023 Pazar 10:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim