• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimî Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan: “Ümidimiz, hasretimiz kadar kuvvetlidir”

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimî Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan:  “Ümidimiz, hasretimiz kadar kuvvetlidir”

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 1992 de başlattığı  “Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni” Ortadoğu, Balkanlar ve Türk Dünyasında ses bayrağını dalgalandırdıktan sonra 30. yıl anısına 15. Şiir şöleni ilk başladığı şehirde; Bursa’da başlayıp Konya’da devam edecek.

Aradan geçen 30 yılda; Balkanlar’dan Kafkaslar’a oradan Orta Doğu’ya kadar uzanan geniş Türk Coğrafyasında birbirinden çok uzakta olmakla birlikte aynı duyuş ve düşünüşün temsilcileri olan edebiyat insanlarını, şairleri öncü girişimleriyle bir araya getirmeyi başaran TYB “geçmişi bugün yaşatma” başarısını gösterdi.

Şiir şöleni bir medeniyet tasavvuru

Türkiye’de ve Türk dünyasında öncesi ve benzeri olmayan; günümüz edebiyat dünyasında  bir medeniyet tasavvuru gözetilerek  sağlam kültürel bir zemin üstüne planlanan şölen 21 Mayıs 1992 de Türkiye’den ve Türk dünyasından şairlerin katılımı ile Bursa’da başladı ve  üç gün sürdü.

D. Mehmet Doğan: Ümidimiz, hasretimiz kadar kuvvetlidir

TYB kurucu ve şeref Başkanı, Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi heyet Başkanı D. Mehmet Doğan programın açılışında yaptığı tarihi konuşmada, şölenin uzun yıllar devam edeceğine dair önemli mesajlar veriyor.

Doğan, dünya şairlerine 30 yıl önce şöyle sesleniyor:

“Kimimiz Taşkent’ten, kimimiz Almata’dan, kimimiz Bakü’den, Tebriz’den, İstanbul’dan, Üsküp’ten, Lefkoşe’den, Londra’dan, Kazan’dan, Bişkek’ten, Aşkabat’tan veya başka bir merkezden geldiniz. Sizinle birlikte, engin bir coğrafya geldi.   Dört deniz, yedi iklim geldi. Göğün bize mahsus mavisi geldi, bozkırın sarısı geldi, dağ çiçekleri geldi...”

“Sizinle birlikte bu mekâna, Tanrıya yakarışlarımız, aşk ve hasret şarkıları, yurt türküleri,  kahramanlara yaktığımız destanlar ve ağıtlar geldi. Bütün renkleriyle hüznümüz, sevincimiz, aşkımız, ümidimiz, mücadelemiz geldi...”

“Çok uzak yollardan geldiniz. Yoruldunuz muhtemelen, burada da yorulacaksınız. Bu yorgunluğun bir başlangıç olduğunu düşünün, çok zengin bir geçmişin geleceğe yönelik  işaret taşlarından birini burada hep birlikte dikeceğiz. Bunu asırlardır bekledik dostlarım. Ümidimiz, hasretimiz kadar kuvvetlidir...” 

O tarihi ana tanıklık eden şairler:

1992’de Bursa ‘da ilk  Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenine katılan şairler:

Yurt dışından katılanlar:

* AZERBAYCAN(KUZEY): Memmed Aslan, Firuze Memmedli, Ramiz Rövşen, Vagıf Samedoğlu. AZERBAYCAN(GÜNEY): Hamid Nutgi. BAŞKURDİSTAN: Nazar Necmi, Bulat Rafikov. BULGARİSTAN:Ali Bayram, Sebahattin Bayram Öz, Mehmet Çavuş. IRAK: Cengiz Ketene. KARAÇAY BALKAR BÖLGESİ: Bayçoralanı Soslanbek Yakuboviç. KAZAKİSTAN: Küleş Ahmetova, Akuştap Baktıgareyeva, Tomanbay Moldagaliyev, Nurlan Orazalin. KKTC: Osman Türkay. KIRIM: Yunus Kandımov. KOSOVA (YUGOSLAVYA):  İskender Muzbeg, Altay Suroy. MAKEDONYA: Avni Engüllü,  Nusret Dişo Ülkü. ÖZBEKİSTAN:  Hurşid Devran, Rauf Parfi, Azim Suyun, Erkin Vahidov, Miraziz Azam. ROMANYA: Enver Mahmut. TATARİSTAN: Ravil Feyzullin, Renat Haris. TÜRKMENİSTAN: Kömek Kulıyev, Kasım Nurbadov. YUNANİSTAN (BATI TRAKYA): Ali Rıza Saraçoğlu.

*Türkiye’den katılan şairler:

Ali Akbaş, Hüseyin Atlansoy, Beşir Ayvazoğlu, Yazuz Bülent Bakiler, Erdem Bayazıt, Dilaver Cebeci, Nevzat Çalıkuşu, Mustafa Çelik, Arif Damar, İhsan Deniz, Suat Engüllü, Nüzhet Erman, Ebubekir Eroğlu, Necip Evlice, Abdullah Öztemiz, Hacıtahiroğlu, İhsan Işık, Ayhan İnal, M.Akif İnan, Şükrü Karaca, Müştehir Karakaya, Bahaettin Karakoç, Abdurrahim Karakoç, M.Ragıp Karcı, Hasan Ali Kasır, Turan Koç, Ahmet Kot, Cahit Koytak, M.Atilla Maraş, M.Önal Mengüşoğlu, Lale Müldür, Adnan Özer, İhsan Sezal, M.İlyas Subaşı, M.Ruhi Şirin, Cafer Turaç, Adem Turan , Şahin Uçar, Sedat Umran, Cumali Ünaldı, Seyfettin Ünlü.

Fikirlerin düşüncelerin harmanlandığı Bursa’da Dünyanın dört bir tarafından gelen şairler şiirlerini okumakla kalmadılar, D. Mehmet Doğan’ın konuşmasında ifade ettiği gibi binlerce yıllık hasretle; tanıştılar,  kucaklaştılar hasret giderdiler.

Şiir şöleninin son fasılları ve kapanış programı için 24 Mayıs 1992  de Konya’ya  Mevlana’nın şehrinde gidildi.  Büyük bir coşkuyla başlayan program burada da aynı tempoda devam etti.

Alaettin Tepesi’ndeki şiir faslına; KKTC Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş, Konya belediye Başkanı Halil Üren,  Konya Valisi İhsan Dede ve Selçuk Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Halil Cin’de katıldı.

Dünya şairleri tarafından büyük ilgi gören Denktaş konuşmasının sonunda bir de şiir okudu.

Bursa ve Konya’dan sonra, Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenine katılan şairler için 30 yıl boyunca “her veda bir başlangıç” oldu.

700 şairin bir araya geldiği şölenlerde 42 de büyük ödül verildi. Büyük ödüller büyük şahsiyetler adına veriliyor. Sanat danışmanı Bekir Soysal’ın hazırladığı büyük ödüllerin hem sanat hem de maddî değeri var. Klasik cilt ve ebru sanatlarının terkibi mahiyetindeki katılım beratları ise tüm katılımcı şairlere veriliyor.

Şimdi; TYB büyük bir ahde vefa örneği göstererek 30 yıl önce şölene katılan Türkiye’den ve yurt dışından katılan şairleri tek tek arayarak, 13 Ekim 2022  de Bursa’da başlayıp 16 Ekim 2022 de Konya’da devam edecek “Türkçenin 15. Uluslararası Şiir Şöleni” için davet etti.

30 yıl önceki şölene katıldığı halde, aramızdan ayrılan şairlerden Bahaettin-Abdurrahim Karakoç, Erdem Beyazıt, M. Âkif İnan, Rauf Parfi, Ragıp Karcı (Türkiye), Tomanbay Moldagali (Kazakistan), Hamid Nutki (İran), Memmed Aslan (Azerbaycan), Osman Türkay (Kıbrıs) adına şiir fasılları düzenlenerek hatıraları yaşatılacak.

tarama_20221010-(1).jpgtarama_20221010-(4).jpgtarama_20221010-(5).jpgtarama_20221010-(12).jpg

Bu haber toplam 508 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zebo Mirzayeva: Atayurt24 Ocak 2023 Salı 10:00
  • İdris Ekinci: Sevinç Taslakları21 Ocak 2023 Cumartesi 14:15
  • Kenan Erdoğan: Ne Güzeldir20 Ocak 2023 Cuma 14:53
  • Nazım Payam: Niyazi Mısrî19 Ocak 2023 Perşembe 13:30
  • Leyla Arslal: Tinselin Mitsele Piksellenme Evresi18 Ocak 2023 Çarşamba 14:22
  • Eşrefoğlu Rumî Şiir Faslı: Atakhan Kozhogulov16 Ocak 2023 Pazartesi 17:04
  • Mustafa Muharrem: Lirik Ziyanlar Bahsi13 Ocak 2023 Cuma 12:07
  • İskender Muzbeg: Hergün Ana Dili Günümdür12 Ocak 2023 Perşembe 16:30
  • Maria Mercanka: Ana Dilim11 Ocak 2023 Çarşamba 15:19
  • Mehmet Kurtoğlu: Ömerce08 Ocak 2023 Pazar 10:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim