• İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

TYB'nin 2022 ödüllerinin sahipleri belli oldu

TYB'nin 2022 ödüllerinin sahipleri belli oldu

Milletimizi bir arada tutan kadim değerlerimizin ve millî kültürümüzün muhafazası, geliştirilmesi, yaygınlaşması ve yeni nesillere aktarılması için yurt içinde ve yurt dışında 45 yıldır çalışmalarını başarı ile sürdüren Türkiye Yazarlar Birliği 2022 yılının "Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödüllerini açıkladı.

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan,1 Ocak 2023 günü TYB Genel Merkezi Genç Kahve’de düzenlediği basın toplantısında ödül alacak kişi kurum ve kuruluşları duyurdu.

Genel Başkan yaptığı konuşmada, “Acısı, tatlısıyla bir yılı daha geride bıraktık. Öncelikle; 2023 yılının Milletimize, ülkemize ve tüm insanlığa sağlık, huzur, barış ve hayırlar getirmesini diliyorum. 2022 zor bir yıl oldu. Az da olsa etkisi devam eden Covid-19 salgını nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de zor bir yılı geride bıraktık. Salgından vefat edenlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, hastanelerde tedavi gören tüm vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum.” dedi.

adsiz-025.png

 

TYB özgün faaliyetler gerçekleştiriyor

Türkiye Yazarlar Birliği’nin kadim medeniyetimizin kültür değerlerinin korunması, yaygınlaştırılması ve kalıcı hale getirilmesi amacıyla;  1978 yılında kurucu ve şeref Başkanımız D. Mehmet Doğan ve arkadaşları tarafından kurulduğunu belirten Arıcan sözlerini sürdürdü:

“Türkiye’nin kültür-sanat yaşamına yön veren, öncülük yapan TYB; 45 yıllık geçmişi içerisinde; siyaset üstü konumu ve demokratik yapısı ile birliğimize üye olsun olmasın bütün yazar, fikir adamı, sanatçı ve aydınlarımızın kendilerini özgürce ifade edebildikleri mesleki, sivil ve demokratik bir zemin meydana getirmiştir. Özgün, nitelikli, etkililiği ve kapsayıcılığı en fazla olan kültürel faaliyetleri tercih eden Türkiye Yazarlar Birliği için 2022 oldukça verimli geçti. Bu faaliyetlerden sadece bazılarını ifade etmek istiyorum;

Türkçe Şurası, Ankara ve İstanbul Edebiyat Festivalleri, 30 yıldır; Türk dünyasının en büyük ve en geniş katılımlı edebiyat ve kültür faaliyeti olma özelliğini koruyan “Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni” nin 15 ncisi,  2. Tarihi Yaşatmak Şehri Yaşatmak Sempozyumu, 6. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi, 4. Uluslararası  Genç Yazarlar Kurultayı, 5. Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilği Şöleni, İstiklal Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’u anma programları ki bunu 44 yıldır gerçekleştiriyoruz, Yeni Anayasa, Doğu Türkistan çalıştayları, 60 Yıl Sonra Ahmet Hamdi Tanpınar Bilgi Şöleni,  Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri, Mesnevi, Yunus Emre, Safahat, Nurettin Topçu,  Sezai Karakoç ve şehir  okumaları.  Tüm bu faaliyetlerimizi kitaplaştırarak literatüre de katkı sağlıyoruz.”

Kalkınma planlarında kültür,sanat,edebiyat

politikalarına daha fazla yer verilmeli

2023 yılında gerçekleştirecekleri faaliyetler hakkında da bilgi veren genel Başkan Arıcan, “Her yeni yılla birlikte umutlar tazelenir ve iyimser beklentiler artar. Bizim de; 45 yıllık bilgi, birikim, deneyim ve özgüvenle geleceğe dair önemli hedeflerimiz ve projelerimiz var. Yılın yazar, fikir adamı ve sanatçıları ödüllerini açıklamadan önce önemli iki konuya vurgu yapmak istiyorum. İlki; Ülkemizde özellikle son yirmi yılda ulaşımdan sağlığa, ekonomiden bilim ve teknolojiye, sanayiden tarıma, çevreden turizme kadar birçok alanda önemli adımlar atıldı. Teknolojik atılımlar ve yatırımlar hâlâ devam ediyor. Bu anlamda; son yıllardaki en önemli başarı hikayelerimizden biri olan, Türkiye'nin gökyüzündeki imzası  milli üretim İHA ve SİHA'ları  göğsümüz kabararak izliyoruz. Emeği geçenleri milletimiz adına tebrik ediyorum, yürekten kutluyorum. Bir ülkenin topyekûn kalkınması ve gelişimi için temel kalkınma planları yapılırken, gelecek dönemlere yönelik yol haritası çizilirken kültür-sanat-edebiyat politikalarına mutlaka daha fazla yer verilmeli, daha geniş alanlar açılmalıdır.” diye konuştu.

adsiz-028.png

Türkiye Yüzyılı” programına alanımızla ilgili

önemli katkılar sağlayacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Türkiye Yüzyılı” programına kendi alanlarında katkı vereceklerini ifade eden Genel Başkan Arıcan, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, “Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına güçlü bir başlangıç yapmak istiyoruz” ifadesiyle, tüm kurum ve kuruluşlara “Gelin, Türkiye Yüzyılı vizyonunu birlikte oluşturalım.” çağrısını da yaptı. Ülkemizin en önemli kültür –sanat kuruluşu olarak bu çağrıya elbette katkı sunmak istiyoruz. Bunun için 2023 yılında gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz faaliyetleri belirledik. Kamu, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler ve özel sektörle iş birliği yaparak ülkemizin dört bir yanında; binlerce yıllık tarihsel ve kültürel birikimimizin sonucunda oluşan kültür, sanat ve edebiyat etkinlikleri düzenleyeceğiz. Özellikle; “Cumhuriyetin 100 yılında Balkanlardan Orta Asya’ya Türk Edebiyatı” ve  “ Kuruluşunun 100. Yılında Edebiyatın Yüzüncü Yılı” temalı uluslararası bilgi şölenleri için tüm hazırlıklarımızı tamamladık.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Türkiye’nin kültür değerlerinin dünyaya tanıtılmasının öneme vurgu yapan Arıcan, “Üzerinde durmak istediğim ikinci konu: Yılın yazar fikir adamı ve sanatçılarını belirlemek amacıyla gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda şunu gördük; edebiyatın, kültürün, sanatın ve müziğin her alanında kıymetli eserlerimiz var. Türk dünyası başta olmak üzere tüm dünya ülkelerine; Anadolu’nun dinî ve sosyal hayatında önemli görevler üstlenmiş olan; Hacı Bektaş Velî, Mevlana ve Yunus Emre gibi değerlerimizi ciddi, tutarlı ve sürekli yayın ve kültürel faaliyetlerle ülkemizi anlatmamız, tanıtmamız gerekir.” diye konuştu.

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB ödüllerinin amacı ve belirleniş usulüne ilişkin olarak da şunları söyledi:

“Birliğimizin önemli ve sürekli faaliyetlerinden biri de; günümüzün şair ve yazarlarını, fikir ve ilim insanlarını topluma tanıtmak, daha güçlü eserler vermeleri için teşvik etmek amacıyla, iyi olan eserleri,  yılın yazar fikir adamı ve sanatçılarını belirleyerek ödüllendirmesidir.

45 yıllık bir birikim ve tecrübeyle; Yıl içinde yönetim kurulumuzun kapsamlı araştırmalarının yanı sıra ülkemizin seçkin gazeteci, yazar, çevirmen, editör, şair ve eleştirmenlerinin görüş ve önerilerinden de yararlanılarak eser sahibinin dünya görüşü ve ideolojisine bakılmaksızın yılın yazar, fikir adamı ve sanatçılarını belirliyoruz.

Eserleri takip edip değerlendirirken deneyimli, tecrübeli edebiyatçıların yanı sıra mutlaka gençlerin çalışmalarına da yer veriyoruz. Bu vesileyle son 45 yıldır edebiyata, sanata ve kültürümüze yeni kan diyebileceğimiz isimleri kazandırdık.  Bugün kamuoyunun yakından tanıdığı bir çok ünlü isim ilk ödülünü Türkiye Yazarlar Birliği’nden aldı.

TYB'de ödül geleneği devam ediyor

Ödüllerin kalıcı, geleneksel ve değerli olması için;  TYB yönetim kurulunda görev yapan arkadaşlarımızın ve seçici kurul üyelerinin eserleri değerlendirmeye alınmamaktadır. Ayrıca, aynı dalda bir kişiye üst üste ödül verilmemektedir.

Ödül alacak eserler konusunda büyük bir hassasiyet gösteren seçici kurulumuzun bu davranışı yılladır hiç değişmediğinden “iyi eserlerin aranıp bulunması” yönündeki bu gayretimiz kamuoyu tarafından da her zaman takdirle karşılanmış ve TYB edebiyat dünyasında haklı bir ün kazanmıştır.

2022 yılında da, ülkemizde yaşanan kültür, sanat ve düşünce hayatındaki gelişmeleri yakından takip ederek değerlendirdik;  ödül alacak kişi, kurum ve eserlerini belirledik.

Öncelikle eser sahibi, kişi, kurum ve kuruluşları tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

Yönetim kurulumuzca, yılın yazar fikir adamı ve sanatçıları değerlendirmesi yapılırken aynı zamanda “Üstün Hizmet Ödülü”ne lâyık görülen isimler de belirlenmektedir.

Üstün hizmet ödülleri; Kültür ve sanat hayatımıza önemli katkı sağlayan, edebiyat ve düşünce alanında olağanüstü gayret ve çalışmaları bulunan şahsiyetlere, şükran ve minnet borcumuzun bir ifadesi olarak verilmektedir. Bu vesileyle, ödül sahiplerini tebrik eder sağlık, esenlik ve başarılar dilerim.”

2022 yılının "Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları"

Ödüllerini kazanan isimler ve kurumlar:

 

Hikâye : Ali Işık, Üç Günlük Dünyanın İkinci Günü - Pruva Yayınları,

Şiir      : Atakan Yavuz,  Düşerken Söylenecek Şarkılar - Ebabil Yayınları,

Roman : İsmail Özen, Karlı Bir Gece Vakti - Ketebe Yayınları,

Deneme: Ahmet Edip Başaran, Sahipsiz Güzel - Muhit Kitap Yayınları,

Edebi Tenkit: Servet Şengül,  Epik Damar - Ketebe Yayınları,

Fikir:   Taşkın Tuna, Var Olmak Ya da Olmamak -Şule  Yayınları,

Araştırma: Mustafa Çıpan, Pir-i Sani Divane Mehmet Çelebi -İstanbul Tasavvuf  ve Mûsikî Araştırmaları Derneği,

İnceleme: Murat Bozkurt, Sinema ve İdeoloji - İnsan Sanat Yayınları,

Dil:  Hüseyin Rahmi Göktaş, Kökses Teorisi Türkçenin Geleceği - Ketebe Yayınları,

Hatıra:  Şerif Aydemir, Yaşamak Geçti Başımdan - Ötüken Neşriyat,

Gezi:  Kemal Kahraman, Zamanın Ayak İzlerinde (2 cilt)- Büyüyenay Yayınları,

Şehir: Mehmet Çayırdağ,  Kayseri Tarihi Araştırmaları (2 cilt)- Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları,

Tercüme: Dr. Mehmet Yazgan, Mahatma Gandhi - Hece Yayınları,

Tiyatro: Kudret Ayşe Yılmaz, Hayat Gibi- Bir Dram Bir Komedi - Hece Yayınları,

Biyografi: Fazıl Gökçek, Ahmet Mithat Efendi Çalışmaya Vakfedilen Bir Hayat - Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Yayınları,

Çocuk Edebiyatı: Melih Tuğtağ,        Kuş Jokeyleri / Gerçeği Gıdıklayan Masallar - Cezve Çocuk Yayınları,

Basın/Kültür: Adnan Öksüz, Milli Gazete,

Basın/Fikir : Abdullah Muradoğlu, Yeni Şafak Gazetesi,

Dergi: Karabatak Dergisi,

Türk Müziği: Dr. Gönül Paçacı,  Karar Perdesi  - TRT2,

Halk Kültürü: Ahmet Şenol,  Halk kültürüne uzun süreli katkılarından dolayı,

Elektronik Yayıncılık: https://www.insaniyet.net

TV Programı : Aklıselim - TRT Türk

TV Belgesel: Diyanet TV-      Bir Sahaf Bin Dünya belgeseli,

TYB Özel Ödülü : Fatih Belediyesi -  Kültürel Belediyecilik

Kamu Yayıncılığı: ALBARAKA Yayınları,

Özel Yayıncılık : KADİM Yayın Grubu,

Yayıncılık Özel : Türk Kültürüne  Hizmet Vakfı,

Üstün Hizmet: Kültür ve sanat hayatına uzun süreli katkılarından dolayı; Dr. Nazif Öztürk, Prof. Dr. Hasan Tahsin Feyizli, Amir Ateş.

Mahmut Erdemir

 

adsiz-029.png

 

 

Bu haber toplam 7801 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim