• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

100. yılında İstiklâl Marşı büyük bilgi şöleni

100. yılında İstiklâl Marşı büyük bilgi şöleni
2021 İstiklâl Marşımızın TBMM tarafından millî marş olarak kabul edilişinin 100. Yıldönümüdür.

12 Mart 1921'de TBMM tarafından kabul edilen İstiklâl Marşı, en önemli kimlik yapıcı unsurlarımızdandır ve gerçek bir millî mutabakat metnidir. Mehmed Âkif, İstiklâl Marşı'nı milletin malı saymış, Safahat isimli şiir kitabına almamıştır. Halkın ona sahip çıkması, gönüllü kuruluşların bu hususta çaba göstermesi olağandır. İstiklâl Marşı Devlet’in resmî marşı olduğuna göre, devlet kurumları da üstüne düşeni, 100. yıldönümünde güçlü bir ilgi ile ortaya koymalıdır.

Nitekim, 4.5.2007 gün v 5649 sayılı İstiklâl Marşının Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Âkif Ersoy’u Anma Günü Hakkında Kanun’la 12 Mart millî günlerimiz arasına girmiştir. Ancak, ne yazık ki, 12 Mart programları bugüne kadar gerekli ilgi ve destekten yoksun bırakılmıştır. 100. Yıl bu konuda bir dönüm noktası olmalıdır.

İstiklâl Marşı'nın kabulünün 100. yılı, İstiklâl Marşı şairi Mehmed Âkif'in vefatının 85. yıldönümü ile birleşmektedir. 2021 yılında 27 aralığa kadar sürecek, etkili ve kalıcı faaliyetler yapılması için gönüllü kuruluşların ve resmî kurumların işbirliğine ihtiyaç vardır. 2021 yılının bu şekilde değerlendirilmesi, ülkemizde geniş katılımlı bir kültürel hareketlilik meydana getirecektir.

Türkiye Yazarlar Birliği, İstiklâl Marşı’nın 100. Yılında çok sayıda faaliyet yaparak güçlü bir hatırlatma yapmak için harekete geçmiştir.

Bu faaliyetler içinde 100. yılında İstiklâl Marşı büyük bilgi şöleni”nin müstesna bir yeri vardır. Daha önce Mehmed Âkif, eserleri, dönemi tesirleri konularını ihtiva eden 9 bilgi şöleni yapılmış ve metinleri kitap olarak yayınlanmıştır.

100. yıl vesilesi ile, hem İstiklâl Marşımızı, İstiklâl Marşı’nın yazıldığı dönemde ülkemizin içinde bulunduğu durumu, İstiklâl Marşı şairimizin örnek bir şahsiyet olarak önemi, eserleri ve bugünün dünyasında milli marşımızın bize hatırlattıkları, 5 gün sürecek bilgi şöleninde konuşulacaktır.

12 Mart İstiklal Marşı haftasında yapılacak faaliyetin günleri ve yeri daha sonra duyurulacaktır. Faaliyetimize bildiri ile katılacak ilim ve fikir adamlarının, 12 Şubat 2021 tarihine kadar bildiri başlıklarını ve bildiri özetlerini TYB’nin aşağıda belirtilen e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir. Başlıklar ve özetler bir heyet tarafından değerlendirilerek sonuçlar ilgililere duyurulacak ve programla ilgili bilgilendirme yapılacaktır.

Son katılma: 12 Şubat 2021 

İletişim: tyb@tyb.org.tr

Bu haber toplam 18613 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim