• İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C

Ahmet Varol: Ramazan ve ümmet dayanışması

Ahmet Varol: Ramazan ve ümmet dayanışması
Türkiye’de büyük bir felaketin yaşanmasının ardından ilk Ramazan ayına girmiş bulunuyoruz.

Yüce Allah’tan bu mübarek ayı yaraların sarılmasına ve kardeşlik dayanışmasının artmasına vesile kılmasını diliyoruz. Temennimiz bu mübarek ayın tüm İslam âlemine hayır ve bereket getirmesidir.

Ramazan Müslümanlarda ümmet bilincini güçlendirmek için önemli bir fırsattır. Çünkü bu mübarek ayda Müslümanlardan istenen vazifelerden biri de birbirlerinin dertleriyle dertlenmeleridir. Bu aya özel olarak fitre sadakasının konması işte bu “ilgilenme” talebinin sembolik bir uygulamasıdır. Verenler açısından sembolik olsa da ihtiyaç sahiplerinde basite alınamayacak rahatlamaya vesile olmaktadır.

Oruç en başta Allah’a karşı bir kulluk sorumluluğu ve ibadet olmakla birlikte hikmetlerinden biri aç ve ihtiyaç içindeki mü’minlerin sıkıntılarını hissetmek ve anlamaktır. Bu hikmet iman kardeşliğinin ve ümmet bilincinin önemine biraz daha dikkatimizi çekiyor.

Yüce Allah; “Mü’minler ancak kardeştir.” (Hucurat, 49/10) diye buyurarak tüm mü’minleri kardeş ilan etmiştir. Aynı zamanda bu kardeşliğe herhangi bir sınır da konmamıştır. İster İslâm coğrafyasında yaşıyor olsun isterse bir başka ülkede, bir mü’min diğer mü’minlerle kardeştir.

Ümmet bilincinin gerçek anlamda hâkim kılınabilmesi için Müslümanların iradeleri dışında ve genellikle ulusçu anlayışlara göre çizilmiş sınırların aşılabilmesi, tüm Müslümanları bir bütün olarak kabul eden anlayışla hareket edilmesi gerekir. Eğer böyle hareket edilirse mekânda yakınlığa ek olarak ihtiyaçta öncelik de dikkate alınacaktır.

Ramazan bir eğitim, nefis terbiyesi ve günâhlardan arınma dönemidir. İman kardeşliği bilincini güçlendirmek için de bu mübarek ayın oluşturduğu havadan yararlanmalıyız.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-varol/ramazan-ve-ummet-dayanismasi-41633.html

 
 
Bu haber toplam 160 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim