• İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 27 °C
  • Konya 25 °C
  • Sakarya 25 °C
  • Şanlıurfa 33 °C
  • Trabzon 26 °C
  • Gaziantep 29 °C
  • Bolu 25 °C
  • Bursa 27 °C

Kurtoğlu’nun “Kim Beni Nerden Bilecek” kitabı çıktı

Kurtoğlu’nun  “Kim Beni Nerden Bilecek” kitabı çıktı
Şair, yazar Türkiye Yazarlar Birliği Genel Sekreteri Mehmet Kurtoğlu’nun yeni eseri “Kim Beni Nerden Bilecek Akif Üzerine Konuşmalar” Çizgi Yayınları arasından çıktı.

Eserin sunuş metnini Türkiye Yazarlar Birliği kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan yazdı.

Doğan yazısında şu ifadelere yer verdi:

“1960’lardan itibaren Âkif’i tanımayan veya Âkif’in tanımadığı nesiller onunla ilgili eserler yazmaya başlamışlardır. Faruk Kadri Timurtaş, Muhiddin Nalbandoğlu, Sezai Karakoç, Nureddin Topçu, Ahmet Kabaklı, Fevziye Abdullah Tansel, Vehbi Vakkasoğlu, M. Ertuğrul Düzdağ, Orhan Okay, Zeki Sarıhan, Kâzım Yetiş, Dücane Cündioğlu, Beşir Ayvazoğlu, Ahmet Güner Sayar, Cemal Kurnaz, Caner Arabacı, Fahrettin Gün, İsa Kocakaplanoğlu, M. Önal Mengüşoğlu, Mustafa Özçelik, Fazıl Gökçek, Nazif Öztürk, Yusuf Turan Günaydın gibi isimlerin kitaplarını, makalelerini Mehmed Âkif’i tanıma ve anlama konusunda dikkat çekici eserler olarak kayda geçebiliriz.

Mehmed Âkif kitapları kabaca ikiye ayrılabilir: Hayat hikâyesi, biyografi metinleri ile Âkif’in eserini ve hayatını fikir merkezli elen kitaplar. Birinci gruptaki kitaplar çoğunluktadır ve ikinci gruptaki eserler sayılmaya başlanınca Nureddin Topçu ve Sezai Karakoç’un kitaplarının en başta zikredilmesi gerekir. Akademi Mehmed Âkif ilgisinde bir hayli geride kalmıştır. Mehmed Âkif’le ilgili ilk doktora tezi Fazıl Gökçek tarafından 1990’larda yapılmıştır.”

Son yıllarda çok sayıda Âkif kitabının yayınlanmasında “Türkiye Yazarlar Birliği’nin Âkif çalışmalarının büyük katkısı olduğunu yazısında belirten Doğan sunuş yazısında esere ve yazarı Kurtoğlu dair şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluş yılı olan 1978’den itibaren sürdürdüğü Mehmed Âkif ilgisinin Âkif çalışmalarını beslediğinden şüphe yoktur. Birçok Mehmed Âkif kitabı, bu bilgi şölenleri ve diğer faaliyetler sonucu yapılan ön hazırlıklar kitaba dönüşmüş ya da bildiri metinleri, makalelerin bir araya getirilmesiyle bilahire kitap kisvesine bürünmüştür.

Mehmet Kurtoğlu, Türkiye Yazarlar Birliği’nin bu faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunduğu gibi, birçoğuna bildirileriyle katılmıştır. Böylece bu sene Şair Derviş Kahraman adlı yeni bir Mehmed Âkif kitabı da yayınlamıştır. Onun Mehmed Âkif çalışmalarıyla temayüz etmiş günümüz ilim, edebiyat ve fikir adamları ile yaptığı söyleşiler hem bir vefa örneğidir hem de bu çalışmaları fedakârlıkla yürüten şahsiyetlere yaptıkları işi anlatma fırsatı vermektedir.”

 

Yazar Mehmet Kurtoğlu ise eserin ön sözünde şu ifadelere yer verdi:

“Türkçede Âkif üzerine ne kadar yayın varsa hemen hemen hepsine ulaşmaya çalışmış biri olarak, onun yine de gölgede kalan tarafları olduğuna inanıyorum. Çünkü şimdiye kadar Âkif’i birkaç hatıra kitabından ve safahattaki şiirlerinden tanıyorduk. Ancak bugün Âkif hakkında arşivler açılmış, yazdığı dergi ve mecmualar transkripte edilmiş, araştırmalar derinleşmiştir.

Âkif’in “sessiz yaşadım, kim beni nereden bilecektir” mısraından ilhamla, “Kim Beni Nereden Bilecek” adını koyduğumuz bu röportaj kitabımızda; Âkif hakkında inceleme, araştırma yapmış yazar ve araştırmacılarımızın fikirlerine yer verdik. Her birinin Âkif’in bir yönünü anlattığı kitaplarıyla tanınan yazar ve araştırmacılarımızla büyük şairimizin hayatı, sanatı, düşüncesi yanında İstiklal Marşı’nın anlamı ve önemi üzerine konuştuk. Her biri alanında derin izler bırakmış olan bu usta yazarlarımızla yaptığımız röportajlar, gerçekte kaleme aldıkları kitaplarının hem bir özeti hem de açılımıdır.”

“Kim Beni Nerden Bilecek Akif Üzerine Konuşmalar” da, Âlim Kahraman, Beşir Ayvazoğlu, Cemal Kurnaz, Caner Arabacı, D. Mehmet Doğan, Fahrettin Gün, Fazıl Gökçek, İsa Kocakaplan, Metin Önal Mengüşoğlu, Mustafa Özçelik, Nazif Öztürk, Necmettin Turinay, Yusuf Turan Günaydın,  Mehmet Kurtoğlu ile Âkif ile ilgili söyleşiler yer alıyor.

Âkif ile ilgi önemli görüşlerin olduğu kitabın arka kapağında eserin yazılma amacına dair şu satırlar yer alıyor:

“Âkif’in “sessiz yaşadım, kim beni nerden bilecektir” mısraından ilhamla, “Kim Beni Nerden Bilecek” adını koyduğumuz bu röportaj kitabımızda; Âkif hakkında inceleme, araştırma yapmış yazar ve araştırmacılarımızın fikirlerine yer verdik. Her birinin Âkif’in bir yönünü anlattığı kitaplarıyla tanınan yazar ve araştırmacılarımızla büyük şairimizin hayatı, sanatı, düşüncesi yanında İstiklal Marşı’nın anlamı ve önemi üzerine konuştuk. Her biri alanında derin izler bırakmış olan bu usta yazarlarımızla yaptığımız röportajlar, gerçekte kaleme aldıkları kitaplarının hem bir özeti hem de açılımıdır.”

İstiklâl ve İslâm şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı, eserleri, milli mücadeleye katkısı, günümüze kadar devam eden etkisi, şiirleri ve devlet adamlığına dair günümüzün önemli yazarların değerlendirmelerinin olduğu “Kim Beni Nerden Bilecek Akif Üzerine Konuşmalar” okuyucuları ile buluştu.

Kim Beni Nerden Bilecek Akif Üzerine Konuşmalar / Mehmet Kurtoğlu /ÇİZGİ Kitabevi / Yayın Tarihi: 22.07.2023 / ISBN: 9786253960315 / Sayfa Sayısı: 168

Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 6152 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim