• İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Akif Çarkçı: Mehmed Akif'i Anlamak

Akif Çarkçı: Mehmed Akif'i Anlamak
İstiklal Şairimiz Mehmed Akif Ersoy çok yönlü bir şair ve münevverdir. Her ne kadar biz toplum olarak çoğu zaman Mehmed Akif’i en çok İstiklal Marşı’yla birlikte hatırlıyor olsak da şüphesiz Akif bunlardan çok daha fazlasıdır.

Bir defa Akif bir Kur’an Şairidir. Kur’an’ı iyi anlamış ve iyi özümsemiştir. Mehmed Akif’in pek çok şiirinin başında ya bir ayete ya da bir hadise rastlanması elbette bir tesadüf değildir. Bu yönüyle Akif mesela Muhammed İkbal gibi büyük bir İslam şairidir. Gerek Sebilürreşad’da yazdığı makalelerinde gerek Milli Mücadele yıllarında verdiği vaazlarda gerekse bizzat hayatının içinde her daim Kur’an vardır Akif’in. Akif ilhamını Kur’an’dan almış bir şairdir. 

Akif bu anlamda ilk kuşak İslamcılar arasında yer almakta olup, bugün adına İslamcılık ismi verilen akımın ilk temsilcilerindendir. Ancak Mehmed Akif ümmetçi ve ittihad-ı İslam fikrine sahip bir aydın olmakla birlikte içinde yaşadığı toplumun dönemsel sorunları ile yüzleşmiş, milli ve yerel sorunlar karşısında duyarsız kalmamış bir toplum insanıdır. 

Diğer taraftan Akif iyi bir veteriner, iyi bir mütercim, iyi bir öğretmen, iyi bir vaiz ve hatip, aynı zamanda iyi bir mütefekkirdir. Edebi yönünü zaten bilmeyenimiz yoktur. Safahat isimli başyapıt Mehmet Akif’in ne denli güçlü bir şair olduğunun en büyük kanıtıdır. Mehmed Akif’in iyi bir seyyah olduğunu, Burdur Mebusu olarak bir dönem siyasetin içinde bulunduğunu da zikretmeden geçmeyelim. 

Diğer taraftan Mehmed Akif Fransızcaya hakimiyeti sayesinde pek çok batılı yazarı okumuş, Arapça ve Farsçaya olan hakimiyeti neticesinde ise Şark klasiklerinin pek çoğunu da detaylı bir şekilde incelemiştir. Yani Mehmed Akif bu yönüyle hem doğuyu hem de batıyı bilen bir münevverdir. Veteriner mektebinde, mülkiyede ve rüştiyede pozitif bilimlerle de tanışmış, ilme ve fenne büyük önem yüklemiştir. 

Dini ilimlerde ise ilk esaslı eğitimi babasından almış, Fatih Medresesi hocalarından hem dil hem de dini ilimler dersleri alarak İslami ilimlerde de mesafe kazanmıştır. Geç denebilecek yaşlarda hafız olan Mehmed Akif güçlü Arapçası sayesinde Kur’an’a vakıf bir Osmanlı aydınıdır. Yetişme çağında kendisini meşrutiyet döneminin fikri ve siyasi tartışmalarının içinde bulunan Mehmed Akif hiçbir zaman İslami çizgisinden taviz vermemiş dindar ve ahlaklı bir aydın olarak hayatını idame ettirmiştir. Akif’in aslında en az konuştuğumuz yönü büyük bir ahlak adamı oluşudur.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/mehmed-akifi-anlamak-9668/

Bu haber toplam 754 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim