• İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Ali Bal: Türkçenin 14. Uluslararası Şiir Şöleni

Ali Bal: Türkçenin 14. Uluslararası Şiir Şöleni
Türkçe, anne. Türkçe, anne sütümüz. Türkçe, anne kucağı. Türkçe, şiir; şiir, kalbimizin sesi. Ve Türkçenin 14. Uluslararası Şiir Şöleni, şiirin kalbinde, İstanbul’da başladı.

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Çok Amaçlı Salon'da gerçekleştirilen açılışa, Türkiye'den ve Türk cumhuriyetlerinden çok sayıda şair katılıyor. Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan şunları kaydetti: “Bizler biliyoruz ki yaşadığımız topraklarda şiir hâlâ varlığını sürdürüyorsa tutturduğumuz kafiye dostluğun, barışın, kardeşliğin ve sevginin evrensel sesi olduğu içindir."

TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, “İstanbul'un taşının, toprağının, havasının, suyunun şiir olduğundan şüphe yok. Şairi bol, şiiri hesapsız bir şehir İstanbul. İstanbul için yazılan şiirler, ciltler dolusudur. İstanbul'da yazılanlardan ondan katbekat fazladır." diyerek İstanbul’a dair duygularını paylaştı.

TYB Genel Başkanı Musa Kazım Arıcan’ın şu cümlelerini buraya alıyorum: "İstanbul, gerçekten Türkçesiyle her zaman dillerde olmuştur. İstanbul'un dilini hep dillendiren şairlerimiz olmuştur. Edebiyatçılar, dilini en iyi şiir ile ifade ediyorlar. Türkçemiz şiir tadında hâlâ gür bir şekilde akmakta ve dünyanın pek çok yerinde eser verilmektedir." Etkinlikte ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği telgraf’ı TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı okudu.

“Türkçenin 14. Uluslararası Şiir Şöleni"nde şiir atölyeleri de gerçekleştirilecek.

Şölen süresince Bahtiyar Vahapzade, Ziya Paşa, Yunus Emre, Ahmet Hamdi Tanpınar, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Cahit Zarifoğlu ve Sezai Karakoç şiir fasıllarında şairler şiir okudu. Etkinliğin ikinci gününde Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde "İstanbul'un Şiiri, Şiirin İstanbul'u", "Edebiyat Dergileri ve Şiir" ile "Şiir ve Dijital Mecra" isimli şiir atölyeleri gerçekleştirildi.

Şölenin son gününde de AKM'de Bahtiyar Vahapzade, Ziya Paşa ve Sezai Karakoç adına ödüller verilecek.

Şairlerin buluştuğu, hasret giderdiği ve aynı dilde birleştiği şölenin unutulmaz hatıralara vesile olduğunu ifade etmek gerekir. Uzun süredir görmediğimiz şair dostlarla bir araya geldik. Hüseyin Kaya ile Sivas’ı, Mustafa Uçurum İstiklal Caddesi’nin heyecanını, Mehmet Aycı ile Zile pekmezini, Zeynel Beksaç ile Balkanlar’ı, Osman Özbahçe ile programları, Mehmet Kurtoğlu ile Urfa’yı, Şakir Kurtulmuş ile İstanbul’u, Şafak Çelik ile dostluğu, Nurettin Durman ile değişen simaları konuştuk. İyi geldi şiir. Şifa oldu dilimize, gönlümüze. Türkçemiz var olsun!

İstanbul’da şimdi şiir vakti. Masal şehirde gönlümdeki masalı tamamlamaya çalışırken yine bir tenhalıkta derin rüyalara dalıyor ruhum. Şimdi şiir okuyorum, ruhuna üflüyorum, aç kapını İstanbul, tamamlansın masalım. Biliyorum, kabul ettim seninle sessiz konuşmayı. Şiirim sen oldun. Seni yazmaya ömrüm feda olsun.

Kaynak: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/turkcenin-14-uluslararasi-siir-soleni-9888/

Bu haber toplam 490 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zebo Mirzayeva: Atayurt24 Ocak 2023 Salı 10:00
  • İdris Ekinci: Sevinç Taslakları21 Ocak 2023 Cumartesi 14:15
  • Kenan Erdoğan: Ne Güzeldir20 Ocak 2023 Cuma 14:53
  • Nazım Payam: Niyazi Mısrî19 Ocak 2023 Perşembe 13:30
  • Leyla Arslal: Tinselin Mitsele Piksellenme Evresi18 Ocak 2023 Çarşamba 14:22
  • Eşrefoğlu Rumî Şiir Faslı: Atakhan Kozhogulov16 Ocak 2023 Pazartesi 17:04
  • Mustafa Muharrem: Lirik Ziyanlar Bahsi13 Ocak 2023 Cuma 12:07
  • İskender Muzbeg: Hergün Ana Dili Günümdür12 Ocak 2023 Perşembe 16:30
  • Maria Mercanka: Ana Dilim11 Ocak 2023 Çarşamba 15:19
  • Mehmet Kurtoğlu: Ömerce08 Ocak 2023 Pazar 10:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim