• İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Bakan yardımcısı Ahmet Haluk Dursun: Tarih ve kültür mirasımıza sahip çıkmalıyız

Bakan yardımcısı Ahmet Haluk Dursun: Tarih ve kültür mirasımıza sahip çıkmalıyız
Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB), Malazgirt Zaferi’nin 948. Yıldönümü hatırasına düzenlediği “IV. Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni” 19.08.2019 tarihinde Malazgirt Kültür Merkezinde başladı.

Malazgirt Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Malazgirt Kaymakamlığı’nın katkıları ve Türk Tarih Kurumu ve Muş Üniversitesi iş birliği ile yapılan şölende Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Malazgirt Kaymakamı Emre Yalçın, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı adına Prof. Cevdet Yakupoğlu ve MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat birer konuşma yaptılar.

7-008.jpg

Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, "Malazgirt'i, Çanakale'yi, Sakarya'yı ve Sarıkamış'ı hatırlamadan tarihimizi doğru yorumlamak, anlatabilmek ve aktarabilmek çok mümkün değil. Ayağımızın buraya basması lazım. Temelimiz Anadolu'dur, Malazgirt'tir, Sakarya'dır Sarıkamış'tır, Ahlat'tır ve Kudüstür." diye konuştu.

Ülkede sohbet ağırlıklı mekanların kurulması gerektiğini aktaran Dursun, sohbet kültürünün gençlere aktarılacağı mekanlar ile edebiyat ihtisas kütüphanelerini yaygınlaştırmayı düşündüklerini kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gençlere yönelik yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Dursun, Bakanlığın bünyesinde kurulan ‘Anadolu Tarih ve Kültür Birliği’ ile tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmak adına liseli gençler ve öğretmenlerle birlikte Anadolu’nun farklı şehirlerinde bir araya geldikleri bilgisini verdi.

Dursun,  “Hasankeyf, Ahlat, Mardin, Çanakkale gibi Anadolu’nun farklı şehirlerinde “Gençlerle Baş Başa” buluşmaları düzenlediklerini ifade etti.

Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan da  Malazgirt Zaferinin tarihin dönüm noktalarından biri olduğunu kaydettiği konuşmasında, , "Bugün en çok olmak istediğimiz bir yerde bulunuyoruz. Burası tarihin düğüm noktalarından birisi. Sadece bizim tarihimizin değil İslam ve dünya tarihinin nadir sonuç veren hadiselerinden birisi. Geleceğe dönük büyük değişiklere yol açacak meydan muharebelerinden birisi burada cereyan etti. O Muharebe tarihin kendisi idi. Tarihi tarihçiler anlatıyor. Bilim adamları anlatıyor. Bunları okuyoruz emeklerinin zahmetlerinin boşa gitmemesi lazım. Ama tarh sadece kuru bir metin olarak okunmamalı, onun üstünde bir edebiyatının sanatının herkese hitap eden yönlerinin olması gerekiyor. Tarihçiler tarihi bir metin yazdıklarında ellerinde bulunan kaynaklarla eserlerini oluşturuyorlar. Edebiyatçıların sanatçıların böyle bir mecburiyeti yok. Elbette onlar da tarih kitaplarını okuyorlar tarihi eserlerden yararlanıyorlar ama biraz sanatçıların  uzak görüşlülükleri biraz da hissiyattan kaynaklanan görüşleri yaklaşımları oluyor ki onlar belki de tarihçilerin uyandırmadığı etkiyi uyandırıyor.” dedi.“

6-(2)-001.jpg

MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat da yaptığı konuşmada, Malazgirt zaferini çok önemli bir zafer olduğunu belirtti.

4-031.jpg

 Malazgirt Belediye Başkanı Cengiz Altın ise Malazgirt'te kazanılan zaferin Avrupa'nın ortalarına kadar giden yolu açtığını ifade etti.

Cengiz, “O yüzden Malazgirt, Mekke, Medine, Bursa, Edirne, İstanbul ve tüm Balkanlar demektir. Malazgirt ruhunu unutursak ne öncemiz ne de sonramız kalır. Malazgirt'te sadece bir zafer kazanmadık, millet olduğumuzu tüm dünyaya ilan ettik. Malazgirt ruhunu yaşatmayı başaramazsak geçmişimizle birlikte geleceğimizi de kaybederiz. Bu sadece bir millet zaferi değil, ümmet zaferidir.” diye konuştu.

5-(1).jpg

Malazgirt Kaymakamı Emre Yalçın, Malazgirt Zaferi'nin her yıl ilçede coşkuyla kutlandığını belirterek, programa katılanlara teşekkür etti.

Türk Tarih Kurumu Başkanlığı adına Prof. Cevdet Yakupoğlu ise Malazgirt Savaşı’nın sadece Anadolu’nun değil bölgenin ve dünyanın kaderini değiştirdiğini söyledi. Yakupoğlu, 1071 yılında kendisinden 4 kat büyük Bizans ordusunu yenerek büyük bir zafer kazanan Selçuklu ordusunun, Türk tarihinde bir dönüm noktası olan zafere imza attığını belirtti.

Konuşmalardan sonra D. Mehmet Doğan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’a ve MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a, TYB Genel Sekreteri Doç. Muhammet Enes Kala Malazgirt Belediye Başkanı Cengiz Altın’ ve TYB Genel Başkan Başdanışmanı İbrahim Ulvi Yavuz da Malazgirt Kaymakamı Emre Yalçın’a TYB’nin yayınlarından hediye ettiler.

8-006.jpg

D. Mehmet Doğan, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun

10-004.jpg

D. Mehmet Doğan, MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat

12-001.jpg

TYB Genel Sekreteri Doç. Muhammet Enes Kala Malazgirt Belediye Başkanı Cengiz Altın

11-002.jpg

 TYB Genel Başkan Başdanışmanı İbrahim Ulvi Yavuz da Malazgirt Kaymakamı Emre Yalçın

Bu haber toplam 1981 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim