• İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Bakan Yardımcısı Kıran: 70 bin vatandaşımızı ülkemize getirdik

Bakan Yardımcısı Kıran: 70 bin vatandaşımızı ülkemize getirdik
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Türkiye Yazarlar Birliği'nde çevrimiçi olarak düzenlenen “Kültür Sohbetleri”ne katılarak “Kovid-19 Mücadelesinde Yurtdışı Operasyonları” konusunda önemi açıklamalarda bulundu.

06. 05. 2020 tarihinde www.instagram.com/turkiyeyazarlarbirligi hesabında canlı olarak yayınlanan ve TYB Genel Başkan Yardımcısı Tarkan Zengin’in yönettiği canlı söyleşide konuşan Bakan Yardımcısı Kıran, “Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin tedbirler kapsamında 107 ülkeden  70 bine yakın vatandaşımızı ülkemize getirdik.” dedi.

Tahliye çalışmalarının devam ettiğinin altını çizen Bakan Yardımcısı Kıran, “Bugün dünyanın bir ucundan, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan vatandaşlarımız şu an havada. Önce Doha'ya inecekler, yarın ülkemize gelecekler. Keza Arjantin ve Brezilya'dan şu anda havada uçağımız, orada bulunan vatandaşlarımızı ülkemize getiriyoruz. Kuveyt'teki vatandaşlarımızın şu sıralarda intikal etmiş olmaları lazım.” Bu süreç ebette kolay olmadı, hassas planlamalar yapıldı, son derece titiz ve tüm detaylar hesaplanarak vatandaşlarımız ülkemize getirildi. Bu süreçte adını bildiğimiz bilmediğimiz isimsiz pek çok sayıda kahraman var. Kendilerine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Coronavirüs salgınını dünyanın hiç alışık olmadığı  bir sorun olarak değerlendiren ve ender rastlanan bu kriz nedeniyle tüm ülkelerin bildikleri doğruları bir kenara bırakıp  yeni arayışlar içine girdiğini ifade eden Kıran Türkiye’nin bu süreçte çok önemli başarılar elde ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Salgın etkili olmaya başlayınca vatandaşlarımızı ülkemize getirmeye yönelik ilk operasyonunu 1 Şubat'ta başlattık. Ambulans uçağa dönüştürdüğümüz "Koca Yusuf" adlı kargo uçağımızla Vuhan'da mahsur kalan vatandaşlarımızın yanı sıra Gürcistan, Azerbaycan ve Arnavutluk’tan vatandaşlarımızı Türkiye'ye getirdik. Hemen hemen bütün ülkelerde havaalanlarının ve hava sahalarının kapatıldığı bir dönemde Türk Hava Yollarımıza ait uçaklar dünyanın dört bir tarafında havada oldu. Türkiye'nin büyüklüğünü ve gücünü orada gösterdiler, vatandaşlarımız da bunu yakından hissetti bu çok büyük bir gurur. Her şeyden önce, dünyada bunu yapabilen bunu başarabilen çok az ülke var bunu da özellikle ifade etmem lazım.”

Tahliye olan her kişinin ve tahliyenin sonuçlanıncaya kadar olan sürecinde büyük ve derin insan hikâyelerinin olduğunu belirten Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, mazlum coğrafyalar da yaşayan gözünü ve gönlünü Türkiye yönetmiş kişilerde  Türkiye'nin yaptığı operasyonların büyük yankı uyandırdığına şahit olduklarını ve bununla gurur duyduklarını belirtti.

“Vatandaşlarımızı ülkemize getirmekle kalmayıp, ülkemizden ülkelerine gitmek isteyen hatta farklı ülkelerden memleketlerine gitmek isteyenlerde de yardımcı olduk” diye konuşan Kıran, “600'ün üzerinde vatandaşa, dünyanın dört bir tarafından ülkemizin tahliye operasyonları kapsamında yardımcı olarak onların da kendi ülkelerine kavuşmalarını sağladık. Aynı şekilde, Türkiye'den gitmek isteyen vatandaşlar da oldu. 200 bini aşkın yabancı ayrıldı ülkemizden. Bunların 20 bini, bizim onlara verdiğimiz destek sayesinde özel izinlerle ülkemizden ayrılabildi.” dedi.

Türkiye'nin, bu salgınla en etkin müdahale eden ülkelerin başında geldiğini ve son derece aktif ve kararlı bir çaba içinde olduğunun altını çizen Kıran, dünyanın dört bir tarafından yaklaşık 400 Türk vatandaşının ambulans uçaklarla ücret talep edilmeksizin Türkiye'ye getirildiğini sözlerine ekledi.

Bu süreçte Türkiye’nin yardım alan değil yardım elini uzatan bir konumda olduğunu da belirten Bakan Yardımcısı Kıran sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyadaki ülkelerin üçte ikisinin Türkiye'nin yardımına başvurması zaten Türkiye'nin ne kadar güçlü bir sağlık sistemine sahip olduğunu ve koronavirüsle mücadeledeki konumunu gösteriyor. Biz, içeride en ufak bir zafiyete sebebiyet vermeden, bu tehditle mücadelede kendi önlemlerimizi alırken, bugün yarın, şu anda planlanmış, dünyanın 62 ülkesine yardım yapan bir ülkeyiz."

Bu haber toplam 928 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim