• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Başkan Arıcan: İstiklal Marşı'na yakışan kutlamalar yapacağız

Başkan Arıcan: İstiklal Marşı'na yakışan kutlamalar yapacağız
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, Genç Akademisyenler Birliği'nin çevrimiçi olarak düzenlediği "2021 İstiklal Marşı Yılı” söyleşisine konuk oldu.

https://www.youtube.com/gencakademisyenlerbirligi sosyal hesabından canlı olarak yayınlanan söyleşide konuşan Genel Başkan Arıcan, “İstiklal Marşı Yılı” nda yapacakları faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Akif Kutup Yıldızımızdır

1Ocak 2021 tarihinde Araştırma Görevlisi Yunus Kocabıyık’ın sorularını cevaplandıran Arıcan “12 Mart 2021 İstiklal Marşımızın  yazılışının 100. Yılı. Türkiye Yazarlar Birliği olarak bizler; İstiklal Marşımızın yazarı, şair, mütefekkir, devlet adamı Mehmet Akif Ersoy’u yol belirleyicimiz, Kutup Yıldımız, yol haritamız olarak görüyoruz. Bu yüzden Akif’e, Akif’in eserlerine büyük önem veriyoruz. Bu nedenle; Türkiye Yazarlar Birliği Mehmet Akif Araştırmaları Merkezi tarafından yıllardır “Safahat” okumaları yapılır, Akif’in vefat yıl dönümü olan her 27 Aralıkta bizler, Akif dostları Tacettin Dergahında oluruz. Dualarla anarız şairimizi. Diğer yandan görenler bilir; Tacettin Dergahı yıkık dökük, camları kırılmış, hizbe bir yerdi. TYB kurucu şeref Başkanımız D. Mehmet Doğan ve arkadaşları buranın mamur edilmesini, çevrenin düzenlenmesi ve bugünkü hale getirebilesi için büyük gayretler gösterdiler. Bununla da kalmadılar, Türkiye’nin zor günlerinde, kimsenin Akif’e ilgi göstermediği günlerde onlar yine Tacettin Dergahında oldular ve bu 42 yıldır gelenek hale geldi. Bugün, 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY’u anma günü” olarak kutlanıyor. TYB bunun da öncülüğünü yaptı. Şimdiki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde; D. Mehmet Doğan’ın öncülüğündeki sivil toplum kuruluşları bu konuyu gündeme getirdi. Cumhurbaşkanımızın katkı ve desteğiyle İstiklal Marşı ve Akif’ gününü resmi olarak da kutluyoruz artık.” dedi.

12 Aylık Faaliyet Planımız Hazır

 “2021 İstiklal Marşı Yılı” fikrinin nasıl ortaya çıktığını ve bunu gündeme getir gerekçelerini de anlatan Genel Başkan Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, “Tarihe mal olmuş, insanların ve toplumların hayatlarını değiştiren önemli isimler ve olayların anılması için 50-80-100 gibi rakamların büyük önemi var. 12 Mart 2021,  İstiklâl Marşımızın  yazılışının ve TBMM kabul edişinin 100. Yılı. Biz, 2020 yılının başından itibaren yönetim kurullarımızda bunu gündeme getiriyorduk, salgın olmasına rağmen  Haziran ayıdan itibaren  Cumhurbaşkanlığımıza ve TBMM Başkanlığına başvurularımızı yaptık. Bunu teklif etmekle kalmadık, faaliyet konularının neler olabileceğine dair hemen ön hazırlıklara da başladık. ”diye konuştu.

Milletimiz Üzerinde Bin Türlü Hain Emeller Var

Girişimlerinin sonuç verdiğini ve  TBMM Genel Kurulu'nda, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un ilk imza sahibi olduğu ve TBMM de grubu bulunan tüm partilerin ortak önergesiyle, 2021 yılının "İstiklâl Marşı Yılı" olmasını içeren düzenleme kabul edildiğini belirten Genel Başkan Arıcan, bölgemizde ve dünyada yaşanan olayları baktığımızda, İstiklal Marşının yazılma zamanı ve şimdi zaman arasında çok fark olmadığını görüyoruz. Çok eskilere gitmeye gerek yok, 15 Temmuz 2016  da Fetöcülerin iç ve dış hainlerle iş birliği yaparak ortaya koydukları kalkışmadan da anlıyoruz ki, Milletimiz üzerinde bin türlü hain emel var, bu ülkeye kast edenlerin vatanımız üzerinde hâlâ planları var. Biz bunun farkındayız; “İstiklal Marşı Yılında” bu farkında olduklarımızı, İstiklal Marşının yazılma nedenini, neler anlattığını gençlerden başlayarak anlatacağız, hatırlatacağız.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında, ellerinde on iki aya yayılmış bir faaliyet planı olduğunu da belirten Genel Başkan Arıcan, bu süreçte kamu ve sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve üniversitelerle iş birliği yapacaklarını, 12 Mart 2021 Cuma gününün hutbe konusunun İstiklal Marşı yılı olması için de girişimlerde bulunacaklarını belirtti.

                                                                         Tuğba Gönülal- Mahmut Erdemir

adsiz-004.png

Bu haber toplam 1362 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim