• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Betül Soysal Bozdoğan: İsmailağa’da neler oluyor?

Betül Soysal Bozdoğan: İsmailağa’da neler oluyor?
Nakşibendi tarikatını temsil eden oluşumlardan biri olan İsmailağa Cemaati’nde “Şeyh kim” soruları soruluyor.

Nakşiliğin Halidi kolundan olan İsmailağa Cemaati, İstanbul'daki üç büyük Nakşi temsilcisinden biri. Tarikat kolu, kalabalık bir cemaate ve geleneğe sahip. Cemaatin güncel konularına girmeden önce İsmailağa ile alakalı iki hususa dikkati çekmek isterim.

İsmailağa Cemaati, laik-seküler kesim tarafından giyim kuşamları nedeniyle her zaman eleştirilmiştir.

Aynı kesimdekiler, modernist yaşam tarzlarına bir tepki olarak geleneksel kıyafetleriyle, modern yaşamın tüm yeniliklerini reddeden anlayışlarıyla, ABD'nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan Hristiyan tarikatı olan Amişler’i “yüksek ahlak öğretisi” diye tanımlar ve pek överler.

Söz konusu kesim, protest duruş veya bu yaşam tarzı tercihi İslami ekolden gelince aşağılayıp eleştirirler ve hatta durumu rejim için bir tehdit olarak tanımlarlar.

CEMAATİN KONUMU DİKKAT ÇEKİCİ

Neyse, biz laiklerin ikiyüzlü çifte standartlarını bir kenara bırakalım. İsmailağa Cemaati’nin merkezinin bulunduğu mahalleye ve mahallenin şehrin topografyası içindeki konumuna dikkati çekelim.

Halk dilinde Çarşamba Cemaati olarak da bilinen İsmailağa, Fatih Camisi ve Yavuz Selim Camisi’ne yakın olan Fatih’in Çarşamba semtinde bulunmaktadır. Semtin Haliç kısmındaki Balat tarafına baktığınızda ise çok yakınında Fener Rum Patrikhanesi’nin bulunduğunu görürsünüz. Fatih’te iddiası ve geleneği olan iki zıtlık âdeta yan yana bulunmaktadır. 

Bu haber toplam 203 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim