• İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Bizim Külliye’den İstiklâl Marşı ve Mehmed Âkif sayısı

Bizim Külliye’den İstiklâl Marşı ve Mehmed Âkif sayısı
“İstiklâl Marşı Yılı”nın hakkını dergiler veriyor, desek yeri var. Bu vesile ile özel sayılar ve dosyalar yayınlandı, yayınlanıyor; İstiklâl Marşı ile ilgili, Âkif’le ilgili yazılarla, şiirlerle bu dergiler kültür hafızamızda yerini alıyor.

Elazığ’da yayınlanan Bizim Külliye dergisi de 88. Sayısını (Haziran-Temmuz 2021) İstiklâl Marşı’na ve Mehmed Âkif’e tahsis etti.

Derginin yayın yönetmeni Nazım Payam, sunuş yazısında “Mehmed Âkif, edebiyat çalışmalarında öncelediği doğruluğu, sosyalliği ve mücadele azmini iman gerçeğinden aldı. Mümin yetkisine dayanarak şiir ve düzyazılarında, ümmete  dürüstlüğü, urevilik ve Kur’an’ı hatırlattı. Onları zinde tutacak hırslandıracak konular seçti. Çevirileri de bu tercih üzerinden yürüttü. Yer ve zaman aşan duygu ve düşünceleriyle öneriler belirledi. Onun vatan aşkı, hürriyet düşkünlüğü, dürüstlüğü, uhrevilik ve Kur’an’ı idraki gibi insana ait lüzumlu iyilik ve güzellikleri çoklarına ilham oldu” diyor.

Dergide, Belkıs Altuniş Gürsoy, Levent Bayraktar, Şaban Sağlık, Milay Köktürk, Caner Arabacı, Fahrettin Gün, Yahya Akengin, Süleyman Daşdağ, Necmeddin Turinay, Özgen Felek, Seval Koçoğlu, Süheyla Yüksel, Rıdvan Canım, M. Önal Mengüşoğlu, Murat Cengiz, Mustafa Özçelik, Mahir Adıbeş, M. Toygar Özdemir, Muhammed Hüküm, Maksut Yiğitbaş, İsmail Bingöl, Kâmil Yeşil, A. Faruk Güler, M. İlyas Subaşı yazıları ile, Kemal Batmaz soruşturması ve Osman Suroğlu çizgisi ile yer alıyorlar.

Levent Bayraktar ve Şaban Sağlık’ın yazıları bilhassa dikkat çekici. Âkif üzerine sürekli çalışan ve kitapları olan Mustafa Özçelik, M. Önal Mengüşoğlu, Necmeddin Turinay ve Caner Arabacı’nın yazıları önemli. Âkif’i vesile ederek bugünün sun’i bölünmeleri üzerinden konuşmayı/tartışmayı yeğleyen bir iki yazıya da yer verilmiş.

Dergide yer alan üç mülakat da dikkat çekici. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, D. Mehmet Doğan ve A. Güner Sayar.

İlgi çekici metinlerden biri de Fahrettin Gün’ün “Mehmed Âkif’le yapılan şöyleşiler” yazısı.

128 sayfalık hacmiyle Bizim Külliye dergisinin 88 sayısı, kütüphanelerimizde kalıcı olarak yerini alacak önemli bir özel sayı.

Bu haber toplam 592 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim