• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Büyük fikir adamımız Nureddin Topçu’yu rahmetle yâd ediyoruz…

Büyük fikir adamımız Nureddin Topçu’yu rahmetle yâd ediyoruz…
20. yüzyılımızın büyük fikir adamı, filozofu, ahlakçısı Nureddin Topçu 10 temmuz1975’te vefat etmişti.
“İsyan ahlâkı” kavramını düşünce dünyamıza armağan eden Nureddin Topçu, Mehmed Âkif ve Hüseyin Avni Ulaş gibi eğilip bükülmeyen karakteri ile öncü bir rol oynadı. Millet varlığımızı ayakta tutan değerlerin hiçe sayıldığı bir devirde, bizi yaşatan kuvvetleri zihnimize kazıdı ve gelecekte de bu değerlerle var olabileceğimizi ortaya koydu.
 
Büyük fikir ve dava adamımızı her okuyuşta zihnimizi tazeleyen bazı cümlelerini hatırlatarak rahmetle yâd ediyoruz: “Bizim hareketimiz, mesuliyet hareketidir; dâvamız hayata uymak değil, hayatımızı hakka uydurmaktır. Bizi Allah’a doğru götürecek olan irademizin iktidarı, isyan hâlinde ifadesini bulucudur: Hayatımızın içinde hayat yokluğuna, ruhumuzda aşkın yokluğuna, vicdanlarımızda mesuliyetin yokluğuna isyan; merkezi, mihrakı, meşalesi aşk ve iman olan ve aydınlığının sahası içindeki nesle ilim, sanat, ahlâk ve felsefe yolları açacak olan yaratıcı isyan, Alpaslan’ların, Nizamülmülk’lerin, Yıldırım’larla Mehmet Âkif’lerin ruhaniyetleri üzerinde barınacak olan isyanımız ruhlarda bir Rönesans’ın başlangıcıdır. Her asrın fütuhatı vardır”.
*
“Mâziden gelerek hâlimizi harekete getiren ruh kuvvetleri, gelmiş oldukları hızla mütenasip olarak istikbalin hayatını meydana getirirler, geleceğin hayatını yaratırlar. Gerilerden gelerek ileri ufuklara doğru akan bir nehir gibi, mâzi, istikbalimizin yaratıcısı olur. Eski dediğimiz mâzi, bizim seciyemizin sanatkârı, hattâ şuurumuzun yaratıcısıdır. Mâzinin bittiği yerde, millet biter, insan biter, izan biter, nihayet bulurlar. Millet, tarihinden ibarettir. Onu tarihinden sıyırınız, insan sürüsü kalır.
*
“Mâzisi olmayan ümidsizdir, kuvvetsizdir, sevgisizdir. Mâzisi olmayan nesil, ümidlere ceberutu, sevgiye kindarlığı karşı koymak ister, yıkar ve yıkılır.
Bu haber toplam 886 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim