• İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C

Cumhuriyetin 100. yılında okunacak kitaplar 7

Cumhuriyetin 100. yılında okunacak kitaplar 7
D. Mehmet Doğan yeni kitabıyla bu yıla ışık tutuyor. 1932 Dinî İnkılap Yılı kitabı yayınlandı.

Cumhuriyet bu sene yüz yaşına giriyor.

Memlekette yaygın bir cumhuriyet övgüsü var, bu yıl kim bilir kaça katlanacak. 

Cumhuriyet övgüsü esas olarak 1950’ye kadardır.

1950’da halkın seçimle iktidarı değiştirmesi elit cumhuriyetçileri bozguna uğratmıştır. O yüzden cumhuriyet değerlerinin çiğnendiği iddiasını yükseltmeye başlamışlardır. 1950’ye kadar gerçek cumhuriyettir, ondan sonra tahrif edilmiş cumhuriyet!

Neden böyle denilir?

Sistem seçime rağmen ideolojinin devamı üzerine kurulmuştur. Halbuki 1950’de halk ideolojiyi reddeden bir seçim yapmıştır. Bu redde rağmen ideolojiye dokunulmamış, Demokrat Parti böylece yoluna devam edebileceğini sanmıştır.

10 yıl sonra darbe! Buna “10. yıl darbesi” diyebiliriz! “On yılda darbeciyiz her rütbeden!” İdeolojiye rağmen Türkiye’yi yönetmeye çalışan seçilmiş iktidar alaşağı edilmiştir.

Benzer müdahaleler (12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat, 15 Temmuz ve çok görünür olmayanları) seri halinde devam etmiştir.

Cumhuriyetin. 100. yılında farklı bir darbe ile karşılaşma ihtimali vardır.

Cumhuriyet tarihini, resmi ideolojinin mahiyetini en doğru şekilde kavramak için D. Mehmet Doğan’ın kitaplarını size tanıtıyoruz.

Yedinci kitap: 1932 Dinî İnkılap Yılı

Yakın tarihle ilgili ciddi ve sistematik kitaplar yayınlayan D. Mehmet Doğan yeni eseriyle dönemle ilgili doğru sanılan yanlışları ortaya koyuyor.

1932 yılı başında, aynı zamanda ramazandır, “Türkçe Kur’an inkılâbı” başlatılmıştır. Daha sonra “Türkçe ezan inkılâbı”na girişilmiş, tarih kongresiyle “tarih inkılabı”, dil kurultayı ile “dil inkılabı” yapılmış ve nihayet iş mûsıkî inkılâbına kadar varmıştır.

Bütün bu inkılaplarda asıl hedef “din”dir. Dinin zayıflatılması, geriletilmesi, kültürünün yok edilmesi, sistemli bir sosyal mühendislik faaliyetine dönüştürülmüştür.

Kitap arka kapak yazısında şöyle tanıtılmaktadır:

“Türkiye’nin yakın tarihi, hâlâ “inkılâp tarihi” süzgecinden geçirilmeden yazılamıyor. En basit hakikatler dahi, değil kitlelerin, konuyla ilgili görülenlerin görüş ve bilgi sahasına giremiyor. Kadrolu inkılâp tarihçileri, 90 yıl sonra dahi Türkiye’nin 1930’larda refah içinde yüzdüğünü, doların 1 lira olduğunu, her sahada takip edilen dahiyane siyasetin zamanımıza örnek teşkil etmesi gerektiğini söylemeye devam ediyorlar. Bu bir nevi şahıs tarihçiliğine indirgenmiş kadrolu tarihçilik, üniversitelerde yuvalandırıldığı için kolaylıkla “bilim-sellik” zırhına büründürülebiliyor.

Cumhuriyetin ilanı bir rejim değişikliği şeklinde kalabilecekken ötesine geçilerek demokratik bir cumhuriyetin zemini yok edilmiş, asıl projenin icrasına girişilmiştir. Bu da ancak milletle, onun maneviyatıyla zıtlaşmakla sürdürülebilmiştir. Millî Mücadele’ye alem olan “Kuva-yı Milliye ruhu” bir kenara bırakılmış, milletin değerler dünyasını tahrip eden inkılâplar peş peşe gelmiştir.

Cumhuriyet’in iktisadî ve sosyal gelişmeyi sağlayamaması, kalkınmada başarılı olamaması büyük ölçüde yönetimin milletle birlikte yürümesine mâni olan inkılâplarda aranmalıdır. İnkılâpların asıl hedefi “din”dir, “İslâm”dır. Rejimin dini hedef seçmesi, halkta derin bir memnuniyetsizlik doğurmuştur.”

*

1932 Dinî İnkılap Yılı Yazar Yayınları arasında çıktı. 324 sayfa, 125 TL.

Sipariş 
 
Yazar Yayınları
0312 232 05 71 - 72
Sümer 1. Cad. 11/5 Kızılay/Ankara
1932-kapak-baski_page-0002.jpg
Bu haber toplam 1135 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim