• İstanbul 29 °C
  • Ankara 31 °C
  • İzmir 31 °C
  • Konya 30 °C
  • Sakarya 34 °C
  • Şanlıurfa 38 °C
  • Trabzon 27 °C
  • Gaziantep 35 °C
  • Bolu 31 °C
  • Bursa 33 °C

D. Mehmet Doğan: Ahilikte iktisadî anlayış üretim ve paylaşma esasına göreydi

D. Mehmet Doğan: Ahilikte iktisadî anlayış üretim ve paylaşma esasına göreydi
“Ahiliği Yeniden Düşünmek” şûra kitabının tanıtımı Türkiye Yazarlar Birliği’nde yapıldı.

TYB kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, OSTİM Organize Sanayi Başkanı Orhan Aydın, TYB Genel Başkanı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve OSTİM Teknik Üniversitesi Anadolu Müteşebbisliği Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Hacı Bayram Bulgurlu’nun katıldığı programda şûra kitabının tanıtımı yapıldı.

Programda bir konuşma yapan D. Mehmet Doğan, “Ahilik devlet dışında sivil bir kurumlaşma olarak rol üstlenirken, aynı zamanda üretim ve dağıtım süreçlerini düzenleyerek, sistemi ayakta tutuyordu. Meslek erbabının çıraklık, kalfalık, ustalık aşamalarının belirlenmesi ahiliğin çizdiği çerçeve içinde oluyordu. Ahiliğin desteklediği iktisadî yapı, ihtiyaca göre üretim ve paylaşma esasına dayanıyordu.” dedi.

Ankara’da Atpazarı ve Koyunpazarı ahiliğin en fazla görünür olduğu yerlerden biri olduğunu ifade eden Doğan, “Ahiler, şehri sur dışında yapılandırarak genişletirken, abidevî yapılarla da zenginleştirirler. Bu yapılar içinde merkezî yer, Ahî Şerafeddin-Arslanhane camiidir. Eski Ankara’nın en büyük ibadethanesi, bir anlamda ulucamisidir.” diye konuştu.

img_3169-001.jpg

Orhan Aydın yaptığı konuşmada Ankara ve Türkiye sanayisinde önemli ve öncü bir rol oynayan OSTİM’in kuruluş amacı ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Ahilikte çalışmanın, meslek sahibi olmanın, alın teriyle helal kazanç elde etmenin, üretici ve yetkin olmanın temel mesleki kazanımlar olduğu belirtilen Aydın, Ahilik ahlâkında; toplumun menfaatini kendi menfaatinden önce düşünmek, hak ettiğinden fazlasını istememek, kanaat ve tevazu sahibi olmak, kabiliyetine uygun bir iş ile meşgul olmak, birlik ve beraberliğin tesis edilmesini sağlamak gibi temel ilkelerin yer aldığı belirtti.

img_3109.jpg

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da yaptığı konuşmada, hem “Ahilik Şûrası”nın düzenlenmesinde hem kitabının yayınlanmasında büyük katkıları olan Muhammed Enes Kala ve  Hacı Bayram Bulgurlu’ya teşekkür etti.

ASBÜ, TYB, Hamilik Okulu Vakfı, OSTİM Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi iş birliğiyle düzenlenen “Ahilik Şûrası” nın oldukça başarılı geçtiğini söyleyen Arıcan, yayınlanan şûra kitabının konu hakkında araştırma yapacaklar için kaynak niteliğinde olduğunu belirtti.

Türkiye'nin en büyük açık hava pazarı olan Tire Salı Pazarında halen ahilik geleneğinin yaşatıldığını söyleyen Arıcan: “Ahilik kültüründen gelenekle, Tire Belediyesi ilan bürosundan belediye din görevlileri tarafından cami minarelerinden  dua canlı olarak okunuyor. Duayı okuyan din görevlisi, pazarcılara, 'Hayırlı işler, bereketli bol kazanç' dileğinde bulunuyor. Pazarcı esnafı da okunan 'Bereket' duasının ardından işlerine başlıyorlar. Ahiliğin çalışma hayatına ilişki uygulamalarının  günümüzde de uygulanıyor olmasını görmek gerçekten beni mutlu etti.” ifadelerini kullandı.

Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü; AHİLİĞİ YENİDEN DÜŞÜNMEK” adıyla yayımlanan kitabın tanıtım toplantısına katılımınız için hepinize teşekkür ederim. Eserin, yararlı ve hayırlı olmasını diliyorum, emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyorum.”

Kitap tanıtımı basın toplantısının son konuşmacı Hacı Bayram Bulgurlu oldu.

img_3135.jpg

Bulgurlu’da yaptığı konuşmada, “1071 Malazgirt Zaferi’yle Anadolu’ya kapıları Türklere açılmış ve Türkler Anadolu’daki şehirlere yerleşmiştir. Bu şehirlerde ticaret ve el sanatları Bizans İmparatorluğunun hükümdarlığında idi. Türk esnaf ve tüccarlarının piyasada yerel esnaf ve tüccarlar ile rekabet edebilmeleri için aralarında dayanışma oluşturarak bir teşkilat kurmaları, sağlam kaliteli standartlarına uyumlu mallar üretip satmaları ile mümkün olabilirdi. Bu koşullar doğal olarak Ahilik teşkilatını ortaya çıkmasını sağlamıştır.” dedi.

Basın toplantısından sonra; “Ahî Şerafeddin’in Aziz” hatırasına, “Her Gün Yeniden Kurulur Birlik 21. Yüzyılda Yiğitlik, Ahîlik ve Dirlik” başlığında yapılan şûraya katkı sağlayan kurum ve kuruluşların yöneticilerinin katılımıyla Ahî Şerafeddin Camii’nde Cuma namazı eda edildi.

Daha sonra da, Ahi Şerafeddin’in kabri ziyaret edildi. Burada Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın okuduğu Aşr-ı Şerif dinlendi ve dualar okundu.

img_3132-001.jpg

img_3082.jpg

img_3161.jpg

img_3239.jpg

e9188cbd-4fb8-4811-89c5-e8d9ce959376.jpg

Bu haber toplam 745 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim