• İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

D. Mehmet Doğan Balıkesir’de konuştu: Türkiye’deki ideolojik saplantının arka planında dil meselesi de var

D. Mehmet Doğan Balıkesir’de konuştu: Türkiye’deki ideolojik saplantının arka planında dil meselesi de var

Balıkesir Millet Kütüphanesi Ahmet Kot Kitaplığı'nda düzenlenen Müteferrika Sohbetleri ’ne katılan Türkiye Yazarlar Birliği kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan Türkçenin 20. yüzyılda başka hiçbir dilin maruz kalmadığı bir kıyım ve kırıma uğradığını söyledi.

21 Aralık 2022 tarihinde  düzenlenen ve sosyal medyadan da canlı olarak yayınlanan söyleşide konuşan D. Mehmet Doğan, “Türkiye’deki ideolojik saplantının arka planında dil meselesinin de olduğunu fark ettim.  Dünyanın hiçbir yerinde dil devrimi diye bir şey yok.  Dil devrimi bize mahsus bir kelime ama batılılar bizim dil devriminden bahsederken reform derler.  

Çünkü adamların kafası inkılabı kabul etmiyor ancak reformu kabul ediyor. Türkiye’de her on yılda bir ciddi değişiklikler oluyor. Eğer dil devrimi tam başarıya ulaşsaydı, Türkçe ölecekti, trajedi bu yani.” dedi.

İlk defa 1981’de basılan, geçen yıllar içinde 7 defa genişletilerek 26 baskı ve 130 bin söz varlığına ulaşan “Osmanlıca Yazılışlı Doğan Büyük Türkçe Sözlük”  çalışmasına neden ihtiyaç duyduğuna ve nasıl bir çalışma yaptığına dair bilgiler de veren Doğan “Dil meselesine ilgimden ötürü kendime ben hem eski harfli hem yeni harfli çok sayıda sözlük topladım. Baktım,  bir sürü eksiklikler var.  O zamanlar üzerime vazife olmayan bir işe kalkıştım, düşüncem böyle bir sözlük önce bana lazım diye düşündüm. 

Oturdum o sözlükle ilgili malzemeyi önüme koydum ve üç yıl başka bir işle uğraşmadım ve bastım.  Bu sözlük işine girdim ama çıkamadım, talepler çoğalınca ben tekrar sözlük ile ilgili çalışmaya devam ettim. Dolayısıyla yakın dönem edebiyatımızın örneklerinin de bulunduğu bir sözlük şu anda elimizde.” diye konuştu.

Haberin devamı için: https://www.youtube.com/watch?v=RM5ZQw0x1Z4

2--alintisi-(1).png

 

 

Bu haber toplam 521 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim