• İstanbul 17 °C
  • Ankara 26 °C

D. Mehmet Doğan: Dilin zenginliği, onun kullanılması ile ortaya çıkar

D. Mehmet Doğan: Dilin zenginliği, onun kullanılması ile ortaya çıkar
Türkiye Yazarlar Birliği kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Bilge Yazarlar Fidan Grubu yazar adayı öğrencilerine “sözlük okuması” programı yaptı, sözlüğünü imzaladı.

Ankara Valiliği, Türkiye Yazarlar Birliği ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ortaklığında yürütülen BİLGE Yazarlar Projesi'nin Fidan grubunun eğitimleri TYB’de devam ediyor.

Sözlükçülüğün dünya da ve ülkemizdeki gelişimi, farklı amaç ve yöntemlerle hazırlanmış olan sözlüklerin işlevi, tarihçesi ve sözlük türleri hakkında bilgi veren D. Mehmet Doğan, “Dilin zenginliği, onun kullanılması ile ortaya çıkar. Bir dille edebiyat yapılıyorsa, ilim yapılıyorsa, düşünce eserleri ortaya konuluyorsa, o dil zenginleşir.” diye konuştu.

Konuşmasında akademisyenlerin, dil üzerine araştırma yapanların, yazarların ve eğitimcilerin başucu eseri iki ciltlik, söz varlığı 130 bine ulaşan “Osmanlıca Yazılışlı Doğan Büyük Türkçe Sözlük” hakkında da bilgiler veren Doğan, “İlk basılıştan itibaren sürekli yenilenen ve geliştirilen sözlüğümüz; ilk defa 1981’de basılmıştı. Geçen yıllar içinde 7 defa genişletildi ve geliştirildi, 26 baskıya ulaştı. 8. genişletilmiş yayında önemli bir yenilik yaptık ve Kelimelerin Osmanlıca yazılışlarını da ekledik. Bu baskı seçilmiş örnek cümleler bakımından da zenginleştirildi. Kelimelerin anlamlandırmasında şahit tutulan şair ve yazarların sayısı bin yüz otuz beşe (1135) ulaştı. Edebiyat tarihimize mal olmuş şair ve yazarlardan seçilen mısralar, beyitler, cümleler, türkü veya şarkı gibi anonim metinlerden alınan örneklerle benzersiz bir güldeste ortaya çıktı. Yusuf Has Hacib’den, Hoca Ahmed Yesevî’den günümüze kadar edebiyat ve fikir silsilemiz Sözlük’te görünürleşiyor.” dedi.

Doğan, söyleşinin sonunda yazar adayı öğrencilere eseri “Osmanlıca Yazılışlı Doğan Büyük Türkçe Sözlük”ü imzaladı.

 

42acd17d-13c3-47a7-b512-eb66a40d10e6.jpeg0aea1672-f57c-4613-b1d0-7f5170ee715f.jpeg

 

Bu haber toplam 1046 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim