• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

D. Mehmet Doğan: İstiklâl Marşımızda emperyalizme karşı güçlü ifadeler var

D. Mehmet Doğan: İstiklâl Marşımızda emperyalizme karşı güçlü ifadeler var
Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı ve Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, Gazi Üniversitesi’nde “Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşı” konulu konferans verdi.

25 Ocak 2021 tarihinde saat: 14.00’te başlayan konferans üniversitenin zoom ve YouTube hesaplarından canlı olarak yayınlandı.  

Programın açılışını yapan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Gazi Meclis’in 2021 yılını İstiklâl Marşı yılı ilan ettiğini hatırlatarak, “Biz de Gazi Üniversitesi olarak yıl boyunca her ay alanında uzman bir büyüğümüzü üniversitemizde misafir ederek, Mehmet Akif Ersoy ve İstiklâl Marşı’nı ele alacağız. Bugün aramızda YTB Şeref Başkanı Mehmet Doğan bulunuyor. Böyle bir programa katıldıkları için üniversitemiz adına kendilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İstiklâl Marşı yılının kutlu olması temennisinde bulunan Rektörümüz, Mehmet Akif Ersoy’un sözünden alıntı yaparak, “Rabbim bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın. Türkiye'nin ve Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıkları ebedi olsun. Konuşmamı İstiklâl şairimizin Berlin Hâtıralarının sonundaki şu mısralarla tamamlamak istiyorum. Korkma! / Cehennem olsa gelen göğsümüzde söndürürüz;/ Bu yol ki Hak yoludur, dönme bilmeyiz, yürürüz!”

Rektörümüzün açılış konuşmasının ardından D. Mehmet Doğan’ın verdiği konferansa geçildi.

Doğan, “İstiklâl Marşı’nın TBMM’de kabul edilişinin 100’üncü yılını kutladıklarını hatırlatarak, “Bir asır az bir zaman değil bu zaman içinde 3-4 nesil geldi geçti. Bizler 1921’den bu yana İstiklâl Marşımızı, bayrağımızla birlikte başımızın üzerinde taşımaya devam ediyoruz. TBMM’de yer alan tüm partilerin oylarıyla 2021 yılı İstiklâl Marşı yılı ilan edildi. İstiklâl Marşı millî bir mutabakat metnidir. Marşımızın 12 Mart 1921’de kabul edilmesiyle birlikte o günden günümüze, büyük değişimlere rağmen, mutabakat devam etti. İstiklâl Marşı ile sağlanan ittifaka, ülkemizde kanunların, anayasaların defalarca değişmesine rağmen, milletimizin bağlılığı devam etti” diye konuştu.

 

Dünya üzerinde birçok ulusun milli marşları ve bayrakları olduğunu anlatan D. Mehmet Doğan, bugün BM’de kaydı olan 200’e yakın ülke olduğunu belirterek, “Köklü geçmişi olmayan ülkelerin bayraklarının birbirine çok benzediğini, hatta bazı ülke bayraklarının aynı olduğunu ve sadece renklerinin değiştirildiğini görürsünüz. Hatta bu ülkelerdeki milli marşlarında birbirine benzediğini söyleyebiliriz. Ancak köklü devletlerin milli marşları ise tarihten gelen derinlikleriyle etkileyici sözlere sahiptirler. İstiklâl Marşımız da işte böyle bir metinden oluşmaktadır. İstiklâl Marşımız sıradan sözler üzerine kurulmuş bir marş değildir. İstiklâl Marşı, Millî Mücadelenin en zorlu yıllarında yazılmış bir şiirdir ve diğer marşlara göre oldukça uzun bir metne sahiptir. 41 satırlık bir metinden bahsediyoruz” dedi.

Doğan, İstiklâl Marşımızın şairi Mehmet Akif’in, edebiyatımızın önemli isimlerinden biri olduğuna vurgu yaparak “Sadece yazdığı eserler ve şiirlerle değil, Millî Mücadeleye katkısıyla da öncülük etmiş bir karakterden bahsediyoruz. İstiklâl Marşımızı edebiyat tarihimizin büyük bir şairinin yazması da önemli bir konudur. İstiklâl Marşımız yazılış hikâyesi ile de önemli bir metindir” diye konuştu.

Mehmet Akif’in İslâm şairi olduğunu belirten Doğan, “Kendisi TBMM Burdur mebusu olarak seçildiğinde, meclisin kayıt defterine ‘İslâm Şairi Mehmet Akif Bey’ yazılmıştır. İstiklal Marşımızın sözlerinde de bunu görüyoruz. Bununla birlikte iman kavramına da vurgu sıkça yapılıyor. Marşımızda ayrıca Batı emperyalizmine karşı da çok güçlü ifadeler vardır. Mehmet Akif’in ‘Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar’ sözü emperyalistleri işaret etmektedir” ifadelerini kullandı.

Konferansın ardından Rektör Prof. Dr. Musa Yıldız, katkılarından dolayı D. Mehmet Doğan’a hediye olarak Türk Bayrağı ve 5 adet fidan sertifikası takdim etti.

ekran-alintisi-(2).png

Bu haber toplam 571 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim