• İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C

D. Mehmet Doğan: Topçu isyan ahlakı kavramını dilimize kazandırdı

D. Mehmet Doğan: Topçu isyan ahlakı kavramını dilimize kazandırdı
Türkiye Yazarlar Birliği kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde ‘Nurettin Topçu ve Düşünce Dünyamız’ konulu söyleşiye katıldı.

Sakarya Sosyal ve Kültürel Çalışmalar Uygulama ve Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Mehmet Alper Cantimer’in yöneticiliğini üstlendiği program üniversitenin YouTube kanalından canlı olarak da yayınlandı.

Tarihten sosyolojiye, ahlaktan edebiyata kadar verdiği eserleriyle yakın dönem Türk düşünce dünyasını etkileyen Nurettin Topçu’nun hayatı, eserleri hakkında bilgiler veren D. Mehmet Doğan, Topçu’nun 1909 yılında İstanbul’da doğduğunu, Reşit Paşa Numune Mektebine başladığını ve daha sonra Vefa İdâdîsi’nde okuduğunu söyledi.

Topçu’nun Fransa’ya öğrenim görmek amacıyla gittiğini, ahlâk felsefesiyle ilgili hazırladığı doktora tezini başarıyla verdiğini belirten Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “O dönem doktorasını birinci olarak verenlere hediye olarak ya maddi bir ödül ya da seyahate gönderilirmiş. Avrupa’ya tahsile giden Türkler arasında ahlâk üzerinde çalışan ilk öğrenci olan Nurettin Topçu bu hediyelerin yerine Sorbonne’a binasının girişine Türk bayrağının asılmasını talep ediyor. Fransa’da kalması yönündeki teklifleri kabul etmeyip 1934 de Türkiye’ye dönüyor ve Galatasaray Lisesi’nde felsefe öğretmeni olarak görev yapıyor.”

2-kran-alintisi.png

Konuşmasında Nurettin Topçu Hareket dergisi ile özdeşleşmiş bir isim olduğunu da belirten Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:

Bunun sebebi de Topçu’nun da hocası olan Fransız filozofunun aksiyon düşüncesi vardır ve Topçu bunu hareket felsefesi olarak çevirdi ve böyle tanındı. İsyan ahlakı kavramını dilimize kazandırdı. Aynı zamanda döneminin bazı değerlerini ortaya koyarak o değerleri yaşatmaya çalıştı. Mesela, Mehmet Âkif Ersoy, Topçu’nun önem verdiği bir şahsiyetti.  Onunla ilgili dergisinde özel sayı yaptı, toplantılar düzenledi. Ayrıca, “fetih ve Fatih” konusunda da özel yayınlar ve toplantılar düzenledi.”

 

Bu haber toplam 580 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim