• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Edebiyata, şiire ve gençlere adadı ömrünü Ali Ural

Edebiyata, şiire ve gençlere adadı ömrünü Ali Ural
TYB’nin 11. Uluslararası Şiir Şöleni’nde edebiyat ödüllerinden Abdullah Tukay büyük ödülünü alan A. Ali Ural ve ödüller hakkında Mustafa Uçurum yazdı.

Ödüller, ödül kriterleri, ödül alanlar, alamayanlar, tartışmalar ve daha nice renkli dünyalara açılan çok sesli bir karmaşanın ortasında bulunmaktır bizde ödüllendirmeler. Birçok kurum çeşitli dallarda ve konularda ödüller verilir, ne olursa olsun gönül kırılmalarının tümden önünü almak mümkün olmaz böyle etkinliklerde. Çünkü çoğu kez duygusal sebeplerden, bazen de izlenen yollara karşı alınan tutumdan dolayı ödüller bizde çoğu kez tartışma konusu olmuştur.

Ben son yıllarda verilen ödüllere bakıyorum da “tam isabet” denecek türden değerlendirmeler olarak not ediyorum bu tür etkinlikleri. (Hüseyin Atlansoy, Hüseyin AkınCevdet Karal’ın aldığı ödüller gibi...)

En son edebiyat ödül töreni TYB’nin uluslararası şiir şöleninde Tataristan’ın başkenti Kazan’da yapıldı. Ödüllerden biri de Türkiye’den A. Ali Ural’a verildi.

Abdullah Tukay Büyük Ödülü

TYB’nin geleneksel hale gelen uluslararası şiir şöleninde büyük ödüller bu yıl da Tataristan’ın başkenti Kazan’da yapılan programda sahiplerini buldu. Ödüller edebiyat dünyasının önemli isimleri adına veriliyor ve farklı ülkelerin şairleri bu ödüllerin sahibi oluyor. Bu yıl 11.si yapılan şölende ödüller; Tataristan Milli Şairi Abdullah Tukay, Remi Garipov ve Muhibbi mahlasıyla şiir yazan Kanuni Sultan Süleyman adına verildi.

Her açıdan özel düşünülmüş bir proje bu. Hem bir vefanın göstergesi hem de marifet iltifata tabidir sözünün yerine getirilmesi bu ödüllerle yerini bulmuş oluyor. Tataristan milli şairi Abdullah Tukay, Başkurdistanlı şair Remi Garipov ve Kanuni Sultan Süleyman adına ödül verilmesi hem şiir şöleninin düzenlendiği coğrafyaya anlamlı bir jest oldu, hem de cihan padişahımız Kanuni Sultan Süleyman’ın doğru tanıtılması açısından bir vesile oldu.

Konuşmasında özellikle bu noktaya vurgu yapan TYB onursal başkanı D. Mehmet Doğan, dizilerle yanlış tanıtılan Kanuni’nin kişisel özelliklerini ve edebi yönünü doğru kaynaklardan öğrenmenin önemi üzerinde durdu. Daha sonra sözü Rıdvan Canım’a verdi. Rıdvan Canım da Kanuni’nin şiirlerinden örnekler vererek cihan padişahının edebi yönü hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Türkiye’den büyük ödüle layık görülen isim A. Ali Ural, Abdullah Tukay Büyük Ödülü’nün sahibi oldu. Abdullah Tukay, Tataristan’ın milli şairi. Bir dil ustası. Halkına sevdalı bir yürek. 26 yıllık ömrüne sığdırdığı çalışmaları ile Tataristan’da Rusya’da ve şiirinin sesinin ulaştığı her yerde hayırla yâd edilen bir isim Abdullah Tukay.

Ödüller başa konulan taçlar değil, omuzlara konulan yüklerdir

A. Ali Ural, edebiyat dünyamızın en aktif çalışan isimlerinden biri. Çıkardığı dergilerle, yayınevi çalışmalarıyla, yazarlık okulu faaliyetleriyle edebiyatın her zaman içinde bulunan bir isim.

Çıkardığı Merdiven SanatMerdiven Şiir dergileri ile edebiyat dünyamıza kazandırdığı genç yetenekler, bugün hatırı sayılır isimler olarak anılmakta. Çıkmaya devam eden ve her yeni sayısı ile zenginleşen bir içeriğe kavuşan Karabatak dergisinde de usta isimlerin yanında gençlere de yer vererek “hoca” payesi ile gençlere yol göstermeye devam ediyor Ali Ural.

Bu denli önemli bir ismin büyük ödüle layık görülmesini tam isabet olarak nitelendiriyorum. Ödül töreninde “Ödüller başa konulan taçlar değil, omuzlara konulan yüklerdir. Umarım layıkıyla taşırız.” derken Ali Ural, yazdığı şiirler gibi, sohbet ederkenki içtenliği gibi samimi üslubunu hiç terk etmiyor.

Ödül almak ve o ödülü taşıyabilmek önemlidir. Ali Ural da bu hassas noktaya gönderme yapıyor. Uzun yıllardır ortaya koyduğu eserleri ile bu ödülü hak eden Ali Ural’ın büyük ödülü hakkıyla taşıyacağından kimsenin şüphesi olmasın. Çünkü bundan önce de birçok önemli ödülün sahibi Ali Ural.

TYB, yaptığı etkinliklerle ve ödül törenleri ile yıllardır adını saygınlıkla yaşatan bir kurum olmaya devam ediyor. Elbette herkesi memnun etmek mümkün değil. Küçük hesaplarla uğraşanlar, işten çok söz üretenler sonuç ne olursa olsun bahane bulacak bir şeylerin ardına düşebiliyorlar. Olumlu bakmak, iyi düşünmek ve destek olmak da bir erdemdir.

TYB, bu tür etkinlikleriyle şiiri, edebiyatı gündemde tutarak her gün bir yanımızı yitirdiğimiz bu günlerde içimize esenlik sunmaya devam ediyor. Başta D. Mehmet Doğan olmak üzere TYB genel başkanı Hicabi Kırlangıç hocayı ve ekibini kutlamak, işlerinde kolaylıklar dilemek gerek.

 

Mustafa Uçurum izledi, yazdı

 

www.dunyabizim.com

 

Bu haber toplam 2178 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zebo Mirzayeva: Atayurt24 Ocak 2023 Salı 10:00
  • İdris Ekinci: Sevinç Taslakları21 Ocak 2023 Cumartesi 14:15
  • Kenan Erdoğan: Ne Güzeldir20 Ocak 2023 Cuma 14:53
  • Nazım Payam: Niyazi Mısrî19 Ocak 2023 Perşembe 13:30
  • Leyla Arslal: Tinselin Mitsele Piksellenme Evresi18 Ocak 2023 Çarşamba 14:22
  • Eşrefoğlu Rumî Şiir Faslı: Atakhan Kozhogulov16 Ocak 2023 Pazartesi 17:04
  • Mustafa Muharrem: Lirik Ziyanlar Bahsi13 Ocak 2023 Cuma 12:07
  • İskender Muzbeg: Hergün Ana Dili Günümdür12 Ocak 2023 Perşembe 16:30
  • Maria Mercanka: Ana Dilim11 Ocak 2023 Çarşamba 15:19
  • Mehmet Kurtoğlu: Ömerce08 Ocak 2023 Pazar 10:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim