• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Funda Karayel: Yapay zekayla yapılan eserlerin sanatsal değeri var mı?

Funda Karayel: Yapay zekayla yapılan eserlerin sanatsal değeri var mı?
Son günlerde yapay zeka teknolojilerinin sanat alanında kullanımının hızla arttığını görüyoruz. Yapay zeka algoritmaları, resim, müzik, yazı ve diğer sanat eserlerini oluşturmak için kullanılıyor.

 Bu durum sanat dünyasında yapay zeka ile üretilen eserlerin sanatsal değeri hakkında tartışmalara sebep oldu. Öncelikle, sanatın tanımı üzerinde farklı görüşler bulunuyor. Bazılarına göre, sanat eserleri insan yaratıcılığının bir ürünüdür ve bu nedenle, sadece insanlar tarafından üretilen eserler gerçek sanat eserleri olarak kabul edilebilir. Diğerleri ise, sanatın bir ifade biçimi olduğunu ve yapay zeka teknolojilerinin de bu ifade biçimine katkıda bulunabileceğini savunuyor. Benim gibi ikisinin ortasında düşünenler de var... Diğer yandan eserlerin nasıl milyon dolara satıldığını da anlamakta zorlanıyorum.

Bir diğer tartışma konusu ise yapay zeka ile yapılan sanat eserlerinin, sanatçının duygusal ve psikolojik yönlerini yansıtıp yansıtmadığıdır. Sanat eserleri, genellikle sanatçının kişisel deneyimlerinden ve duygusal dünyasından beslenir ve bu nedenle, sanat eserlerinin insanlarla etkileşim kurabilmesi için duygusal bir bağlantı kurması gerekir. Yapay zeka teknolojileri, bu tür duygusal bağlantıları kuramaz ve bu nedenle, yapay zeka ile yapılan sanat eserleri, sanatçının özgün duygusal ifadesini taşıyamayabilirler.

2.4 MİLYON TL'YE SATILDI
Yapay zeka ile üretilen sanat eserlerine baktığımızda New York'taki Christie's Müzayedeevi'nde satılan Edmond Belamy'nin Portresi adlı eser dikkatimi çekti. Paris merkezli Obvious (Aşikar) adlı sanat kolektifi tarafından geliştirilen bir yapay zeka programının imzasını taşıyan eser, açık artırma ile 432 bin dolara (2,4 milyon TL) satıldı. Bir başka Belçikalı sanatçı Harold Cohen'in 'Aaron' adlı yapay zeka programı tarafından üretilen resimleri 50 bin dolara satılmıştı. Yapay zeka teknolojilerinin sanat dünyasındaki kullanımının artmasıyla birlikte, yapay zeka ile üretilen sanat eserlerinin satış fiyatlarının da artması bekleniyor. Ancak, yapay zeka teknolojileriyle üretilen sanat eserlerinin sanatsal değerleri hakkındaki tartışmalar devam ettiği için, fiyatların nasıl şekilleneceği konusunda tahmin yapmak zor olabilir. İlerleyen günlerde ne olacak hep birlikte bekleyip görelim.

Devamı: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/gunaydin/funda-karayel/2023/04/01/yapay-zekayla-yapilan-eserlerin-sanatsal-degeri-var-mi

Bu haber toplam 395 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim