• İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

Genel Başkan Arıcan: 19.yy da insanlık zihni bir çöküş yaşadı

Genel Başkan Arıcan: 19.yy da insanlık zihni bir çöküş yaşadı
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve ADAM Vakfı ortaklığında düzenlenen Uluslararası Bilgi Bütünlüğü ve Bilimler Tarihi Sempozyumu açılış töreni, 22 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirildi.

ASBÜ Güvercinlik Salonu'ndaki programda AYBÜ İslami İlimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aydın Kudat, ASBÜ Rektörü, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Rektör Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan konuşma yaptı.

Genel Başkan Arıcan, “Bugün; iklim, gıda krizleri, savaş ve salgınlar nedeniyle krizler çağında yaşıyoruz. Resmin tamamına baktığımızda yolunda gitmeyen, yanlışların art arta geldiği bir zaman dilimindeyiz. Ortada bir yanlış var, o yanlış şudur: 19. yy da insanlığın içine girdiği bilim paradigması mantıkçı pozitivizm bugün yaşanan, yarın da belki daha büyük krizlere dönüşecek krizlerin nedenidir. Aslında, bilim paradigması bilim felsefesi aynı zamanda insanlığın bir hayat felsefesini dünya görüşünü ve zihniyetini de gösteriyor 19.yy da insanlık bir zihni çöküş yaşadı. İnsanlık sadece mantıkçı pozitivist bilim paradigmasına geçmedi, evrenin tasavvurda, varlığın tasavvurunda bir düşüş yaşadı. Bu durumun çok iyi analiz edilmesi gerekiyor. Önce bununla çok iyi hesaplaşılması gerekiyor. Batı düşüncesinde özellikle karanlık çağ denilen zamanda, “dünya düzdür deniyorsa düzdür” anlayışı aslında batı düşüncesiyle bir arayış ortaya çıkardı.” diye konuştu.

Açış konuşmaları sonrasında sempozyumun ilk oturumunda, ADAM Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bulut, çevrim içi olarak programa katılarak konuşmasını gerçekleştirdi.

Sempozyum açılış konuşmalarının ve ilk oturumunun kaydını ASBÜ YouTube kanalından izleyebilirsiniz.  

Devamı: https://www.youtube.com/watch?v=PbV6EG0ZT_I

Uluslararası Bilgi Bütünlüğü ve Bilimler Tarihi Sempozyumu, ilk gün oturumları sonrasında 23 Temmuz Cumartesi günü Güvercinlik Salonu'nda, 24 Temmuz Pazar günü de çevrim içi olarak devam edecek.

294252065_5162942130494390_1835725768625912238_n.jpg

Bu haber toplam 419 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim