• İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

Genel Başkan Arıcan Bakü’de sergi açılışına katıldı

Genel Başkan Arıcan Bakü’de sergi açılışına katıldı
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de "Uzun Hasan Akkoyunlu Devleti'nin Hükümdarı Sergisi" açılışına katıldı.

 

Bakü Yunus Emre Enstitüsü’nün desteğiyle Haydar Aliyev Merkezi'nde düzenlenen serginin açılışına Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Anar Alekberov, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Bakü YEE Koordinatörü Selçuk Karakılıç   ve çok sayıda davetli katıldı.

Bakü YEE Koordinatörü Selçuk Karakılıç ve sergiye katılanlarla birlikte “Uzun Hasan Akkoyunlu Devleti'nin Hükümdarı Sergisi"ni sergisi gezen Genel Başkan Arıcan Uzun Hasan'a ait eşyaları, döneme ait yazışma ve belgeleri inceledi.

Akkoyunlu Devleti'nin önemli hükümdarlarından olan Uzun Hasan'ın doğumunun 600. yılı dolayısıyla düzenlenen sergide İstanbul Harbiye Müzesi'nden Uzun Hasan'a ait eşyalar, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığından döneme ait yazışma ve belgeler yer aldı.

Büyükelçi Bağcı, İstanbul Harbiye Müzesi'ndeki bir koleksiyonun Türkiye dışında ilk kez kardeş ülke Azerbaycan'da sergilenmesinin ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ateş ise Türk ve Azerbaycan tarihinde önemli bir yer tutan Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın sergisini açmanın "iki devlet tek millet" anlayışını yeniden canlandırmak açısından da çok kıymetli olduğunu söyledi.

Serginin hazırlık aşamasının bir yıl sürdüğünü bildiren Ateş, Türk müzelerindeki eserlerin Azerbaycan'a taşınmasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan'a verdiği önemin bir göstergesi olduğunu belirtti.

2-139.jpg

d4f790f9-c150-437f-b653-ce32b4c70758.jpg

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, gazeteci Yavuz Donat

Bu haber toplam 270 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim