• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Genel Başkan Arıcan: Edebiyatsız Felsefe Felsefesiz Edebiyat olmuyor

Genel Başkan Arıcan:  Edebiyatsız Felsefe Felsefesiz Edebiyat olmuyor
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kâzım ARICAN Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinin “SUBÜ konuşmaları” programına konuk oldu.

Dr. Öğretim üyesi Berrin Sarıtunç’un “Felsefesiz Edebiyat Edebiyatsız Felsefe Mümkün mü?” konu başlıklı yönettiği söyleşi 12 Nisan 2023 tarihinde yapıldı ve Üniversitenin YouTube kanalı SUBÜ Haber’den canlı olarak yayınlandı.

Genel Başkan Arıcan yaptığı konuşmada; “Bizim varlığımızı koruyan en önemli değerlerimizden biri de dilimizdir. Dilimiz bizim hem düşüncelerimizi hem fikirlerimizi aktardığımız bir olgu ama aynı zamanda varlığımızın da en önemli nişanesidir.  Bu anlamda İstiklal Marşı’nı okuduğumuzda belki ilk iki kıtasını devamlı okuyoruz tamamını okuyunca daha iyi anlıyoruz; bunun  bir manifesto olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti kurulurken aslında bizim dilimizde, kültürümüzde ve fikrimizle yani bize tam bir milli tarih bilincini bin yıllık mücadelemizi anlatan bir manifesto olduğunu görüyoruz. Her şeyden önce İstiklal Marşı’mız bir edebiyat şaheseri, şiir açısından belki dünya edebiyatının en muazzam şiir örneği ama bu herhangi bir şiir değil bir edebiyat türü olarak muazzam bir edebi tarafı var bir estetik boyutu var okurken-dinlerken tüyleriniz ürperiyor yani. Dünyada böyle bir marş yok. ” dedi.

Edebiyatın estetik ve sanat tarafının olduğunu ifade eden Arıcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Edebi metinlerin muazzam bir felsefesi var. Edebiyat çok geniş bir alana sahip. Edebiyat bize müthiş bir fırsatlar ve imkânlar sunuyor. Edebiyatsız felsefe felsefesiz edebiyat olmuyor. Felsefe ve edebiyat iç içe, madalyonun iki yüzü gibi, biri olmadan öteki olmuyor.  Fikirler, kavramlar olmadan edebiyat olmuyor. Edebiyatın türleri olmadan fikirlerimizi aktaramayız. Şunu demek istiyorum; biz fikirlerimizi, kültürümüzü, değerlerimizi, mefkuremizi, edebiyatın türleriyle aktarabiliriz. Edebiyatın estetik tarafı, sanat tarafı mutlaka önemlidir.”

ekran-alintisi-005.png

Röportajın tamamı için: https://www.youtube.com/watch?v=DkmuwPjhbbI

Bu haber toplam 568 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim