• İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Genel Başkan Arıcan: Geleceğin üniversite eğitimi amaç odaklı olacak

Genel Başkan Arıcan: Geleceğin üniversite eğitimi amaç odaklı olacak
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, Server Vakfı’nın düzenlediği “Çarşamba Sohbetleri” söyleşinde konuştu.

23 Kasım 2022 tarihinde vakıf genel merkezindeki söyleşide Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan Server Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Mehmet Ali Bulut’un üniversite eğitimiyle ilgili sorularını cevaplandırdı.

Arıcan “Çok hızlı değişen, gelişen bir çağda yaşıyoruz. Bundan sonra bu değişim nasıl bir yol alacak? Geleceğin üniversiteleri ne olur? Geleceğin üniversiteleri nasıl olacak? Bugün dünyada yaşanan küreselleşmeden etkilenen kurumların başında eğitim geliyor. En yoğun etkileşimin olduğu yerler de elbette üniversiteler. İşte bu küreselleşme ve son 5-10 yıldır yaşanan dijitalleşmeyle geleneksel dediğimiz üniversiteler çok ciddi bir meydan okumayla karşı karşıya kaldı. Bu da üniversiteleri daha sorgulanır hale getirdi. Mezunları ne kadar donanımlı?, Diplomalar neye yarıyor? Bu ve benzeri sorular çoğaldı. Aslında bugün bunların cevabı için geriye dönüp uzun uzun tahlililer yapmayı değil geleceğin üniversitesinin nasıl olması gerektiğini konuşmalıyız.” diye konuştu.

Yaşanan bu değişim ve dönüşümün önünde kimsenin duramayacağını belirten Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan sözlerini şöyle sürsürdü:

“Artık saha ile kopuk, öğrencisine çağın şartlarına ve istihdamım gereklerini yerine getirmeyen üniversitelerin ayakta durması söz konusu olmayacak. Bu yeni neslin tercihleri ile de zaten yavaş yavaş şekilleniyor. Doğrusu, bu süreci yaşamaya da başladık zaten. Geleceğin üniversitesi araştırmacı, girişimci, yenilikçi olacak. Yani gelen öğrenci sadece bilgiye ulaşmada değil temel beceri ve kazanımları elde etmeli. Edinilen bilgiyi nasıl ve nerede nasıl kullanacağı öğretilmeli. Hatta akademide şöyle bir şey konuşuluyor; klasik hocalık kalmayacak. Üniversite hocalığı, akıl hocalığına bir danışmanlığa dönüşecek. Yani öğrencinin girişimcilik, yaratıcılık, eleştirel düşünme tüm bunları nasıl ve ne şekilde kazanacağının da verildiği bir yer olacak üniversiteler.”

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Türkiye Yüzyılı Vizyonu” na üniversitelerin nasıl bir katkı yapmaları gerekir sorusuna da şöyle cevapladı:

“Türkiye’nin Yeni  Yüzyılı” sürecine  fazla katkı yapması gereken kurumların başında üniversiteler geliyor. Kültür, siyaset,  ekonomi bunların hepsi üniversitelerle ilgili konular ve  geleceğin üniversiteleri geleceğin Türkiye’si iç içe. Türkiye’nin vatandaşı olarak Türkiye’nin geleceği hepimizin meselesi. Biz çocuklarımıza ve geleceğe iyi bir Türkiye bırakmak en büyük görevlerimizden biridir.”

2-(3)-004.jpg

 

Haberin devamı için: https://www.youtube.com/watch?v=UgxPy2wJgPk

 

Bu haber toplam 327 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim