• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Genel Başkan Arıcan: Sosyal bilimler daha önemli bir konuma gelecek

Genel Başkan Arıcan: Sosyal bilimler daha önemli bir konuma gelecek
Kanal 5 televizyonunda canlı olarak yayınlanan “Ajans Analiz” programına konuk olan Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, gençlere ve ailelere önemli mesajlar verdi.

24.07. 2023 tarihinde,  Ömer Faruk Arlı’nın “Yeni Eğitim – Öğretim Yılı ve Sosyal Bilimlerin Ehemmiyeti” üst başlığında eğitimle ilgili sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, “Türkiye yüzyılında bilim müşterekliğimizde, yer yer iş birliği yapmamız gerekiyor. Evet kurumlarımızın bağımsızlığı olacak ama bazı konularda da güç birliği oluşturmamız gerekiyor. Türkiye yüzyılında bilim ne olmalı? Türkiye yüzyılı çok önemli bir motto. Ama Türkiye yüzyılının kültür politikası, Türkiye yüzyılının eğitim modeli, bilim, ekonomi... Tüm bunları ayrı ayrı fasıllar olarak konuşmamız gerek.” diye konuştu.

2-120.jpg

Konuşmasında sosyal bilimlerin önümüzdeki süreçte de önemli olacağının altını çizen Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sosyal bilimler bizim hayatımıza doğrudan dokunan bir alan.  Sosyal bilimin önemini şöyle söyleyebiliriz: Belki bazı meslekler, yapay zeka ve robotik alanındaki gelişmelerle yok olacak. Hatta şu öngörülüyor: Hastalandığımız zaman hastanede şikâyetlerimizi dinleyip bize tahliller ve raporlar doğrultusunda teşhis ve tedavi uygulayabilecek bir yapay zeka sisteminin doktorluk mesleğinin yerini alabilecek. Ama veri analizini her zaman insan yapacak. Bu alanlar, insanlar tarafından yapılması gereken, insan olmazsa olmayacak alanlar. Ne kadar yapay zeka olursa olsun, kodlama olursa olsun, robotik olursa olsun bu alanlar insana muhtaç, doğrudan insan katkısı isteyen alanlar. Hatta bu gelişmelerin ilerlemesiyle veri analizi alanında daha da çok insan katkısı gerekecek. Tüm dünyada aslında sosyal bilimler yeniden yükselişte. Belki de gün gelecek, bir felsefeci bir mühendisten daha kıymetli olacak. Çünkü daha eleştirel bir bakışa ihtiyaç olacak. Big Data dediğimiz bir şey var. Bilgiye ve veriye ulaşmakta hiçbir sorun yok artık. Ama bu bilgiyi nasıl kullanacağız? Ya da bu bilginin içerisinde temiz bilgiye nasıl ulaşacağız? Buradan sonra veri analizi, eleştirel düşünme, psikiyatri, psikoloji, sosyoloji, toplum davranışları yeniden şekillenecek. O yüzden öncü birlik konumundaki sosyal bilimler daha popüler bir konuma gelecek biz de bunu öngörüyoruz.”

3n-alintisi-001.png

Sosyal bilimlerin tüm gelişmiş dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de önemli bir konuma geleceğinin altını çizen Arıcan, “Bu çok kısa bir zaman içerisinde bizim öngöremediğimiz kadar hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir. Sosyal bilimlerde kuşatıcı bir bakışla tepeden bakıp her şeye hakim olabilecek bir görüş sahibi olmanız gerekmektedir. Bunu yapmadığımız sürece bizi bekleyen sorunları göremeyiz. Bunun için sosyal bilimler her zamankinden daha kıymetli olacak.” diye konuştu.

Bu haber toplam 227 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim