• İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Hakan Berktaş: Yabancı öğrenciler üzerinden ne yapılmak isteniyor?

Hakan Berktaş: Yabancı öğrenciler üzerinden ne yapılmak isteniyor?
Eğitim turizmi ve hainler

Türkiye’de sayısı artan üniversiteler, beraberinde yeni bir sektörü ve yeni dinamikleri ortaya çıkarmaya başladı. 29 yıl önce 29 olan üniversite sayımız zaman içinde çok nitelikli ve kaliteli bir büyüme gerçekleştirerek bugün 206’ya kadar ulaştı.

Gerek vakıf üniversiteleri, gerekse özel üniversiteler ülkemizde çok önemli bir işlevi yerine getiriyorlar, sayısı milyonları bulan üniversite çağındaki öğrencimize istedikleri alanlarda eğitim hizmeti sunuyorlar.

Bakmayın siz, “Eğitim tamamen parasız olmalı, eğitim özel sektörün eline bırakılmamalı, gençlerimizin geleceği birilerinin aç gözlülüğüne emanet edilmemeli” tezlerine ve teranelerine. Bana göre Vakıf Üniversiteleri ve özel üniversiteler, devlet üniversitelerinde kendilerine yer bulamayan, ama imkanı olan öğrencilere çok önemli fırsat kapıları açmıştır.

Deyim yerindeyse eğitim alanında da yaşanan rekabet, kaliteyi getirmiş, milyonlarca öğrenci farklı niteliklerde ve alanlarda eğitim imkanlarına kavuşmuşlardır. Şöyle bir düşünelim: Bir zamanlar ülkemizde ancak sadece büyükşehirlerde tıp fakülteleri, hukuk fakülteleri veya başka spesifik alanlarda eğitim veren devlet üniversiteleri bulunmaktaydı. Ama özel ve vakıf üniversitelerinin Anadolu’nun her köşesindeki yapılanmalarıyla bu bölümlerde eğitim görmek isteyen öğrenciler, büyükşehirlerde çok daha pahalı olan eğitim şartlarından –ulaşım, yemek, yurt- çok daha uygun şartlarda bu bölümlere ulaşabilir hale geldiler.

Altını çizmemiz gereken çok daha önemli bir husus daha var. Bugün ülkemizde 350 bin yabancı öğrenci de farklı üniversitelerde, farklı bölümlerde eğitim görmektedir. Bunun anlamı da şudur: Her yabancı öğrenci, ayda bin dolar harcamış olsa, ülkemiz üniversiteleri aracılığıyla piyasamıza milyonlarca lira girmekte, bu eğitim turizmi ülkemizin en ihtiyaç duyduğu cari açığın giderilmesi için hazinemize ilaç gibi gelmektedir. İşin ekonomik boyutunu bir kenara bırakalım…

Devamı: https://www.yenisoz.com.tr/yazarlar/yabanci-ogrenciler-uzerinden-ne-yapilmak-isteniyor-2628/

Bu haber toplam 153 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim