• İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Hasannebioğlu: Malatya birçok medeniyete ev sahipliği yaptı

Hasannebioğlu: Malatya birçok medeniyete ev sahipliği yaptı
Şair ve yazar Cumali Ünaldı Hasannebioğlu Türkiye Yazarlar Birliği tarafından gerçekleştirilen “Şehir Okumaları” programına konuşmacı olarak katıldı.

Konya, Malazgirt, Edirne, Bursa, İstanbul, Ankara, Erzurum, Kayseri, Şanlıurfa, Tokat ve Van’ın ardından on üçüncüsü düzenlenen şehir okumalarının konuğu olan Hasannebioğlu; Malatya’nın tarihi, kültürü, coğrafyası ve sosyolojisi hakkında Mehmet Önder Karakaş’ın sorularını cevaplandırdı.

22.08.2020 tarihinde Türkiye Yazarlar Birliği'nin instagram hesabından canlı olarak yayınlanan söyleşide konuşan Cumali Ünaldı  Hasannebioğlu, Malatya’nın M.Ö. 7000’li yıllara kadar uzanan mazisiyle en kadim şehirlerimizden biri olduğunu belirtti.

Malatya adının Hititçe’den geldiğini ve “bal küpü” manasını taşıdığını belirten Cumali Ünaldı Hasannebioğlu, şehrin üç suyun ortasında kurulu olduğunu ve jeopolitik olarak bir geçiş bölgesi olma özelliği gösterdiğini ifade etti.

İzollu olarak bilinen bölgede yer alan Cafer Höyük’te yapılan kazılar neticesinde bölgenin dünyada ilk buğday tarımının yapıldığı yer olduğunun düşünüldüğünü söyleyen Hasannebioğlu, bu yönüyle şehrin insanlık adına çok önemli bir başlangıç noktası olduğunun altını çizdi. Bunun yanı sıra Aslantepe kazılarında da dünyadaki ilk metal kılıç imalatının bölgede yapıldığının düşünüldüğünü söyleyen Hasannebioğlu, ilk kılıç imalatının ilk buğday üretiminin çok daha önemli olduğunu ifade etti.

Malatya’nın asırlar evvel bugünkü Boşnakların atalarına da ev sahipliği yapmış olduğunu belirten Cumali Ünaldı Hasannebioğlu, Hititler’den Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar şehrin ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden ve bu medeniyetlerden tevarüs ettiği soyut ve somut miraslardan bahsetti.

Şehir ve kent üzerine fikirlerini beyan eden Hasannebioğlu, şehirde Yunus Emre, kentte banklar mevcut, dedi. Malatya’nın şehirden kente geçiş sürecini de ele alan Hasannebioğlu, şehrin hem kuruluşunun hem de gelişiminin yanlış olduğunu bu sebeplerle şehir halkının keyfini yitirdiğini belirtti.

Malatya’nın ekonomisine de değinen Hasannebioğlu, özellikle kayısı üretiminin ve şehrin dünyadaki kayısı üretimindeki payının önemine vurgu yaptı. 

Bu haber toplam 694 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim