• İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

İslam Mecmuası ve Yeni Türkiye

İslam Mecmuası ve Yeni Türkiye
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi 2024 yılı kültürel etkinliklerine Konya Büyükşehir Belediyesi, Karatay, Selçuklu ve Meram Belediyeri destekleri ile devam ediyor.

Meram Belediyesi Tantavi Kültür Sanat Merkezinde yapılan, Nihat Abayhan’ın düzenleyici olduğu etkinlikte “M. Şerefeddin Yaltkaya'nın İctimai Kelam Projesi, İslam Mecmuası ve Yeni Türkiye” başlığı altına Dr. Cemil Paslı konuşmasını gerçekleştirdi. Konferans sosyal medya üzerinde canlı yayınlandı.

1914- 1918 yılları arasında yayınlanan İslam Mecmuasını anlatarak konuşmasına başlayan Dr. Cemil Paslı “Tarih nehri akarken bazı bölgelerde şelaleler ya da anaforlar yapar; yapmak zorunda kalır. Orada olaylar yoğunlaşır, su yatay değil dikey akar. Türk tarihi içerisinde 1876-1923 yılları bu şelalenin oluştuğu zaman dilimlerindendir. Osmanlı Devlet ve toplumunda 1700’lerde başlamış olan yenilenme, değişim ve dönüşüm çalışmaları 1908-1918 tarihleri arasında finalini yapmış adeta 200 yılın yoğunluğunu on yıla sıkıştırılmıştır. Osmanlı Devleti’ni muhafazası ve Cumhuriyet’in kurulma çalışmalarını bu dönem içinde barındırır. Bu önemli dönemin en önemli şahitlerinden birisi İslam Mecmuasıdır. Bugün yüzüncü yılı aşan ve ikinci asra geçen Cumhuriyet idaresi fikrî alt yapısı ve çerçevesi 1914-1918 yılları arasında 15 günde bir basılan İttihad ve Terakki’nin resmi yayın organı olan İslam Mecmuası’nda belirlenmiş ve daha sonra Osmanlı okullarında yetişmiş, askerî/sivil devlet görevlilerince uygulamaya konulmuştur.” Dedi.

Dr. Paslı sözlerine “Osmanlı Devleti’nin en zor yıllarında basıldığı dört yıl boyunca kapaklarındaki “Müslümanların fâidesine çalışır” ve “Dinli bir hayat, hayatlı bir din” mottolarını temel ilke olarak belirleyen İslâm Mecmuası, yakın tarihimizde derin izler bırakan kıymetli bir mektep olmuştur. Kapakta her sayıda tekrarlanan bu iki cümle mecmuanın yayın politikasını da belirlemiştir. 19. yüzyıl sonu 20. Yüzyıl başında büyük savrulmalar yaşayan, ciddi meydan okumalara karşılık vermeye çalışan, derin kriz ve dalgalanmalara karşı istikameti muhafaza etmeye çalışan Müslüman aydınların merkezlerinden birisi de İslam Mecmuası olmuştur.” Şeklinde devam etti.

Devamı: https://www.tybkonya.org.tr/islam-mecmuasi-ve-yeni-turkiye-2570h.htm?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2gB9XXFicciEqJ3Ko6eF0cb4ICSBR2nejHTwBBtlJoIaaltKuWHztmVxA_aem_ATrbZc7u-fIQd3qbFwqSiD0N-AaExH1QDwYKb-AZzNqWJhyW1nJqHp_vEEygYv6PoQ279Rn7tjpVRJsUScF8tm2n

Bu haber toplam 296 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim