• İstanbul 25 °C
  • Ankara 19 °C

İsmail Güleç: Çocuklara kitap tavsiye etmek

İsmail Güleç: Çocuklara kitap tavsiye etmek
Yaz tatili yaklaşıyor. Birkaç hafta sonra okullar tatile girecek. Anne-babalar ve öğretmenler koca yaz boyunca çocuklara okumaları için kitap arayışına başladılar bile.

Bu konuda öğretmenlere ve anne-babalara yardımcı olacak güzel bir kitap yayınlandı. Mehmet Akif İnan Vakfı geçen sene (30 Eylül 2023) düzenlediği çalıştayın tutanaklarını yayınladı. Kitabın sonunda 3 yaşından 13 yaşına kadar olan çocuklara tavsiye edilen 500 kitap yer alıyor. 

Bir grup çocuk edebiyatı yazarı, editörü, tasarımcısı, yayıncısı, öğretmen ve akademisyenin tavsiyelerinden yola çıkarak hazırlanan listenin bizim için güzel tarafı hangi derste okutulacağını ve konusunun da dizin olarak verilmesi. Mesela 12 yaşında çocuğunuz var. Felsefe hakkında kitap okumasını istiyorsunuz. Listeye bakıyorsunuz, karşısında Küçük Prens'i görüyorsunuz. Beden Eğitimi öğretmenisiniz, 6. sınıfların dersine giriyorsunuz. Kate Knighton ve Susan Meredith'in Neden Formda Kalmalıyım? isimli kitabını okutabilirsiniz. Matematik öğretmenisiniz ve çocuklara dersi sevdirmek istiyorsunuz. Kitaplar hazır: Nehir Yarar'ın Bir Problem Bin Çözüm ile Viladimir Tumanov'un Kraliçeyi Kurtarmak isimli kitapları. Din Kültürü'nden Fen Bilgisine tüm dersler için kitap önerilmesi listeyi kanaatimce değerli kılıyor.

Kitap listesini hazırlayanların üzerinde ısrarla durdukları bir konu daha var. Bu listeyi sabit kitap okuma listesi olarak görülmemelidir. Her yıl yeni çıkan kitaplarla güncellenip gözden geçirilmelidir. Dolayısıyla bu liste 2024 yılı için geçerlidir. Seneye değişebilir. Çalıştay kitabında her ne kadar kitap listesi yer alsa da en az liste kadar değerli ve önemli birtakım öneriler var. Kitaptan özetleyerek aktarıyorum.

Kitap okutmadan önce dikkat edilecek genel hususlar

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/ismail-gulec/2024/05/18/cocuklara-kitap-tavsiye-etmek

Bu haber toplam 249 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim