• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

İsmail Güleç: Hz. Peygamber’in silahları

İsmail Güleç: Hz. Peygamber’in silahları

16. asrın Amasya'sında bir medresede müderrislik yapan Mevlâna Ali Efendi Gurtî'nin 1590'da kaleme aldığı Gazânâme'sini (haz. Murat Karavelioğlu ve Ahmet Çolak İstanbul: DBY, 2023) okurken Hz. Peygamber'in kullandığı silahlar ve isimler çok dikkatimi çekti. İlk defa gördüğüm silahları ve isimleri benim gibi görmeyenler ve bilmeyenler için aktarmak istedim.

Müderris Ali Efendi'nin Gazanâme adını verdiği ve zevkle okunan bu eserinde, gaza ruhunu ve gaza ile ilgili hususları, gazanın ve cihadın kurallarını, gaza esnasında dikkat edilecek hususları Hz. Peygamber'den, ashabından, erken dönem İslam tarihinden, hatta Selçuklulardan örnekler vererek, hikâye ve kıssalarla zenginleştirerek anlatır. Hz. Peygamber'in kahramanlıklarına ise özel vurguda bulunur. Hz. Peygamber'in kaç tane zırhı, tolgası ve kalkanı olduğunu isimlerini vererek sıralar. Kılıçlarının adını biliyordum ama zırh, tolga ve kalkanını bilmiyordum. Sırasıyla kitaptan sadeleştirerek aktarayım.

Zırhları

Hz. Peygamber'in yedi zırhı vardı. Ziyade fazlaları olduğu için Zatu'l-Füzûl adı verilen zırhı çok uzundu. O kadar uzundu ki ata bindiğinde yağmurluğun atı örtmesi gibi atı örterdi. Bu zırh Hz. Peygamber'in vefat ettiğinde Ebu'ş-Şahm adında bir yahudide rehin idi.

Hz. Peygamber'e bazı arap kabilelerinden konuklar geldi. Peygamberimizin onlara ikram edecek yiyeceği yoktu. Hz. Peygamber bu yahudiye adam gönderdi ve veresiye birkaç kilo bakliyat almak istedi. Yahudi rehin almadan bir şey vermem, deyince Hz. Peygamber bu zırhı verdi. Vefat ettikten sonra da yahudiden alamadılar. 

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/ismail-gulec/2024/02/20/hz-peygamberin-silahlari

Bu haber toplam 237 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim