• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

İsmail Yaşa: Avrupa’da Filistin rüzgârı

İsmail Yaşa: Avrupa’da Filistin rüzgârı
Türkiye’de gündem tamamen seçime odaklanmışken cumartesi günü İsveç’in Malmö kenti, Filistin’le ilgili önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan farklı gruplardan Filistinlileri bir araya getiren ve koronavirüs salgını sebebiyle üç yıldır düzenlenemeyen Avrupa Filistinlileri Konferansının 20’ncisi bu yıl Büyük Felaket/Nekbe’nin 75’inci yılına ve dünyanın dört bir yanına dağılan Filistinli mültecilerin vatan topraklarına dönüş hakkına işaretle “75 yıl… Mutlaka döneceğiz” sloganıyla toplandı.

Avrupa ülkelerinden parlamenterlerin ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de katıldığı konferansın açılışında Filistin’de birlik ve bütünlüğün sağlanmasının zorunluluğuna, mültecilerin Filistin topraklarına dönüş hakkının zaman aşımına uğramayacağına ve Filistin davasının sabitlerine bağlı kalmanın önemine dikkat çekildi.

Mahmud Abbas başkanlığındaki Filistin Yönetimi’nin engelleme girişimlerine rağmen toplanan konferansa Avrupa’nın dört bir yanından yaklaşık 20 bin Filistinlinin katıldığı ifade ediliyor.

Abbas ve çevresindekilerin konferansa karşı çıkmasının sebebi, etkinliği kendi tekellerindeki Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) alternatif bir yapı oluşturma çabası ve işgal güçlerinin himayesinde kurdukları saltanatlarına tehdit olarak görmeleri.

Oysa Avrupa Filistinlileri Konferansı ve benzeri etkinlikleri düzenleyenler FKÖ’ye karşı değiller.

Cumartesi günü Malmö’de yapılan konuşmalarda bu bir kez daha vurgulandı.

Tüm istedikleri FKÖ’nün yeniden yapılandırılarak Filistin halkının tamamını temsil eder hale getirilmesi ve atıl durumdaki kurumlarının etkinleştirilmesi.

Örneğin, Hamas ve İslami Cihad hareketleri FKÖ üyesi değil.

Diğer bir ifadeyle Filistin halkının en az yarısı örgütte temsil edilmiyor.

Her iki hareket de FKÖ üyesi olmak istiyor fakat Abbas ve adamları örgüt üzerindeki kontrollerini kaybedeceklerini bildikleri için buna karşı çıkıyorlar.

Bu haber toplam 169 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim