• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

İstanbul Öykü Festivali

Mahmut BIYIKLI

İstanbul, edebiyatın bütün türlerine misafir olmuş bir şehirdir. Hatta öyle bir uzun misafirlik ki neredeyse edebiyatın ev sahibi sayılacak kadar şiirle, romanla ve öyküyle bütünleşmiştir.

Kendisine en çok şiir yazılan bahtlı şehirlerden olan İstanbul, aynı zamanda sayısız öyküye de girmiş, yazarların vazgeçilmezi olmuştur. Usta öykücülerin eserlerine baktığımızda bizi hemen İstanbul’un silueti selamlar. Dolayısıyla öyküsü zengin olan bu şehirde öykü festivali yapılacağının müjdesi, bu yılın en güzel hediyesi. Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleşecek bu güzide faaliyet, bugün kapılarını edebiyatseverlere açacak.

ŞEHRİN ÖYKÜSÜNÜ YAZANLAR

İstanbul Öykü Festivali Şehrin kadim öyküsünü şehirde yaşayanlarla paylaşmak ve kendi gündemini belirleyen aziz İstanbul’da gündemi edebiyata çevirmek için, güzel bir fırsat.

Şehirlerin hafızaları daima kendisini yazanlardan daha derindir. Şehirler, kendilerine karakter olmuş esmaları asla unutmazlar. Kalem ehlinin ise hatırlamak için şehirlere ihtiyacı vardır.

Şehir, öznesi insan olan mekândır. En azından Doğu şehirleri için bu böyledir. İnsan, şehre hükmü ve nazı geçen, şehrin kaderine istikamet verendir. En çok da edebiyatçılar için geçerlidir bu ayrıcalık. Onlar şehrin hep içine içine bakarak yaşarlar ve

derunundaki söylenmemişi ararlar. Dolayısıyla bu festival şehirle hemhâl olacak ve genç yazarların da dikkatini şehre çekmeyi başaracaktır. Şehrin öyküsünü yazanlar, öykü festivaline yürekten omuz vererek geleceğe taşıyacak yeni nesillere emanet olarak bırakacaklardır. Şehrin de kalemin de emanet olduğunun şuurunda olanlar için bu çalışmaların anlamı derindir.

TEMA İSTANBUL

Festivalin en belirgin teması İstanbul. Fakat sadece geçmişte kalan, kartpostallarda güzelliğini seyredip iç geçirdiğimiz bir İstanbul’la sınırlı değil. Bütün kalabalığına ve karmaşasına rağmen, bugünün İstanbul’u ile yüklerinden ve dertlerinden arınmış yarının İstanbul’u birlikte işlenecek. Yazarlar dünyalarında hep ideal bir şehir inşa ederler. Biraz da bu idealin peşine düşme heyecanı var festivalde. Güzellikler paylaşılırken en güzelin nasıl olması gerektiğinin de cevabı aranacak. Sait Faik’in ve Mustafa Kutlu’nun öykülerindeki İstanbul’un sokaklarında dolaşılacak… Bazen “Ah İstanbul” denecek, bazen “Ey İstanbul” denecek.

ZENGİN İÇERİK

Öykücülerden öykü eleştirmenlerine, yaşayan ustalardan vefat eden efsanevi öykücülerimize kadar birçok öykücüyü kürsüsüne taşıyacak olan festivalde, Ömer Seyfeddin, Mustafa Kutlu ve Rasim Özdenören için özel oturumlar düzenlenecek. Ustaların ve gençlerin katılımıyla öykünün serüveni, dünü-bugünü, okuyucu ve yazar açısından gelişimi ile toplumdaki karşılığını analiz edecek olan oturumlarda, öykünün bütün ayrıntıları konuşulacak. Öykü kitapları, sergi, öykü ödülleri ve öykü atölyesiyle festival taçlanacak. Müzik dinletilerinin yanı sıra kısa öykü okumaları ve imza etkinlikleri de olacak. İçinde sürprizler de barındıran Öykü Festivali, 15 ve 16 Mart tarihlerinde, Sultanahmet’teki ecdad yadigârı tarihî Kızlarağası Medresesi’nde gerçekleşecek.

EDEBİYAT DÜNYASINA TAZE BİR ARMAĞAN

İstanbul Öykü Festivali, birçok yönü ile ilk olma özelliği taşıyor. Gelenekselleşecek bu etkinlikle edebiyatımızın öykü damarına önemli derecede taze bir kan pompalanmış olacak. Aslında İstanbul Öykü Festivali duyurulara başlandığı günden beri edebiyat dünyamızda taze bir heyecan uyandırmış olup şimdiden dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. İki gün sürecek etkinlikte festival coşkusu, şehrin kültürel havasını renklendirecek ve edebiyatseverlere ayrı bir ufuk katacaktır. Öykü alanında emek veren ustalara vefa duygusu yaşatacak, gençlere de edebî yürüyüşlerinde azim ve kararlılık kazandıracaktır. 

ONUR KONUĞU CİHAN AKTAŞ

Öykü Festivali’nin Onur konuğu Cihan Aktaş olacak. Aktaş, ömrünü edebiyata adayan yazdığı hikâyelerle yol açan velud bir kalem. Festivalde, titizliği ve çalışkanlığıyla kalıcı eserlere imza atan usta yazarın öykücülüğü üzerine geniş oturumlar yapılacak. Edebiyat dünyamıza Cihan Aktaş’ın katkıları enine boyuna tartışılacak. Aynı zamanda festivalin açılış konuşmasını da “Onur Konuğu” sıfatıyla Cihan Aktaş gerçekleştirecek. Yazı serüveninin yanı sıra öykünün unutulmaması gerekenlere ve adaleti sağlamaya dönük geniş imkânlar sunan bir edebî kurgu olmasıyla ilgili derinlikli bir bildiri sunacak.

EDEBİYATIN SESİNİ YÜKSELTELİM

Bütün dikkatlerin yerel seçimlere çevrildiği sohbet konularının siyasete odaklandığı bugünlerde edebiyatla nefes almak öyküyle yeni yolculuklara yelken açmak adına yolunuzu mutlaka Sultanahmet’e düşürün. Peyami Safa’nın dediği gibi, “Politika yüksek sesle konuştuğu zaman, edebiyat susar”.   Edebiyatın sesini yükseltmek için bir öykü kahramanıyla kol kola girip bu görkemli şölenin coşkusuna ortak olun efendim. 1. İstanbul Öykü Festivali şehrimize hayırlı olsun.

Bu yazı toplam 495 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim