• İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

İstiklâl Marşı bu milletin ruhudur

İstiklâl Marşı bu milletin ruhudur
Yazıldığı günden bu yana bir asır geçmiş olsa da İstiklal Marşı, bin asrı tarif eden bir destandır. Vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’un “Onu ben milletime ve kahraman ordumuza hediye ettim.

Artık o milletindir. Zaten o milletin eseridir, milletin malıdır. Ben yalnız gördüğümü yazdım” ifadeleri ise millet ruhunun bu destanın yazılmasındaki ana unsur olduğuna vurgu yapar.

İstiklâl Marşının kabulünün üzerinden 100 yıl geçti. Fakat daha dün yazılmış gibi diri ve kuşatıcı bir heyecanla milleti kucaklamaya devam ediyor. Hiçbir milletin böylesine sağlam, derin, böylesine kuşatıcı, sarsıcı bir marşı yoktur. Hangi ülkeye, hangi millete bakarsanız bakın İstiklal Marşının mana âlemine yaklaşabilen ikinci bir metin bulamazsınız. Çünkü İstiklal Marşı cephelerde bedeli kan ödenerek yazılmış yeryüzündeki tek hakiki milli marştır. O’nu yazan Akif’in dediği gibi bu milletin ta kendisidir. Akif bunu ilahi bir ilhamla ve muhteşem bir üslupla kaleme almıştır. İstiklal Marşı bugün itibariyle de milletimizin tutunduğu dal, varlığımızı yoğuran maya, hakikate açılan kapıdır. “Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.” mısrası 15 Temmuz’u selamlar. “Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli /Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli” mısraları ezanı aslına döndüren Menderes’i selamlar. “Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım/Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!” mısraları Kıbrıs şehitlerimizi selamlar. “Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar/Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar?” mısraları emperyalizme boyun eğmeyen milletimizi selamlar. “Doğacaktır sana va’dettiği günler Hakk’ın…/ Kim bilir, belki yarın… belki yarından da yakın” mısraları ise bugünümüzü ve yarınımızı selamlar.

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/haber/6625274/istiklal-marsi-bu-milletin-ruhudur?fbclid=IwAR1pDHENPIa7yynZaUEcZ6GuZhLA2Sisk613j3tQYsMQMU87Hklip2ciksM

Bu haber toplam 226 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim