• İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

Kültür Bakanı Ersoy: Tacettin Dergahı Müzesi dijital ortamda da gezilebilecek

Kültür Bakanı Ersoy: Tacettin Dergahı Müzesi dijital ortamda da gezilebilecek
Türkiye Yazarlar Birliği kurucu şeref başkanı, Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u makamında ziyaret ettiler.

15.04.2021 tarihindeki ziyarette bakana Birliğin faaliyetleri hakkında bilgi veren Genel Başkan Arıcan, TYB’nin kurulduğu 1978 yılından bu yana   kültür, sanat, edebiyat, dil, tarih, ve düşünce alanında yurt için de ve yurt dışında önemli faaliyetler düzenlediğini söyledi.

Bu faaliyetlerin içinde Mehmet Âkif Ersoy’la ilgili etkinliklerin ayrı bir yeri ve önemi olduğunu vurgulayan Genel Başkan Arıcan,  42 yıldır ve aralıksız; İstiklâl Marşımızın yazarı, merhum Âkif’i bilgi şölenleri, paneller, konferanslar düzenleyerek andıklarını ve eserlerini tanıttıklarını ifade etti.

Başkan Arıcan konuşmasında, Türkiye Yazarlar Birliği'nin öncülüğünü yaptığı İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. Yıl dönümü kutlamalarının tüm yurtta ve yurtdışı temsilciliklerimizde büyük bir coşku ile devam ettiğini de sözlerine ekledi.

D. Mehmet Doğan da yaptığı konuşmada; Millî şairimizin ilim ve fikir âleminde hatırlanması, şahsiyeti ve eserlerinin tanıtılması amacıyla Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi’ni kurduklarını söyledi.

Doğan, Âkif’in vefat günü olan 27 Aralıklarda ve İstiklâl Marşı’nın TBMM’de kabul edildiği gün olan 12 Martlarda Taceddin Dergahında  yapılan toplantıların büyük şairimizin millet hafızasında hatırasının yaşatılmasında önemli rol oynadığının altını çizdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da yaptığı konuşmada ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“İstiklâl Marşımızın yazarı Mehmet Âkif Ersoy bizim önemli bir değerimizdir” diye konuşan Bakan Ersoy, “Âkif’in Ankara’da ikamet ettiği dönemde Milli Marşımızı yazdığı Tacettin Dergahı konusunda D. Mehmet Doğan’ın yıllardır büyük bir hassasiyet gösterdiğini biliyorum, kendisini takdir ediyorum. Son derece mütevazi bir dergah evi olan Tacettin Dergahı bugün müze olarak kullanılıyor. Bu tarihi ve kültürel mirası korumak, geliştirmek, gelen ziyaretçilere Âkif’in nerede, nasıl bir hayat sürdüğünü göstermek, kullandığı eşyaları tanıtmak gerçekten çok önemli.” diye konuştu. 

Gelişmiş dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de interaktif dijital müze uygulamasını başarı ile gerçekleştirdiklerini ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Tacettin Dergahı Müzesine gelemeyen veya fiziksel olarak o ortamda bulunmayan insanlara kolaylık sağlamak amacıyla burada da dijital müze çalışmalarına başlanacağını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun’un da bulunduğu ziyaretin sonunda D. Mehmet Doğan Bakan Ersoy’a “Safahat, Genç Safahat ve İstiklâl Marşı Bin Yılın Destanı” kitaplarını, TYB Genel Başkanı Arıcan ise TYB’nin ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinin yayınlarından takdim ettiler.

dsc_0708.jpgdsc_0701-(2).jpg

Bu haber toplam 904 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim