• İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C

Kutadgu Bilig Devlet Manifestosudur

Kutadgu Bilig Devlet Manifestosudur
Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinin haftalık programları devam ediyor.
 Bu haftanın konuşmacısı Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet  Akif Ayvaz oldu.
Türkiye Yazarlar Birliği Kültürevinde kalabalık bir gruba hitab eden  Mehmet Akif  Ayvaz konuşmasının başlangıcında  Kutadgu Bilig’in yazarı Yusuf Has Hacip Hakkında bilgiler verdi. Bugünkü Kırgızistan sınırları içerisinde  bulunan Balasagun’da yaşayan Yusuf Has Hacip Karahanlı Devleti zamanında yaşamıştır. Temel eğitimini Balasagun'da almış, Kendisine önceden Balasagunlu Yusuf denilirken, sonrasında Has Hacib unvanını almıştır. Yusuf Has Hacib, Türk dili ve edebiyatı için temel bir eser olan Kutadgu Bilig (Kutlu kılan bilgi) kitabını yazarak  büyük bir üne kavuşmuştur.
Dr. Mehmet Akif Ayvaz “Kutadgu Bilig de Ehlibeyt” başlıklı konuşmasında  Kutadgu bilig isimli kitabın mesnevi tarzında yazıldığını, Kitabın yazılımının Kaşgarda tamamlandığını söyledi. 
Mehmet Akif Ayvaz konuşmasının bir bölümünde “ Kutadgu Bilig Karahanlı türkçesi ile aruz vezniyle yazılmış bir kitaptır. Kitap 6645 beyitten oluşmaktadır. Yarı temsil; yarı hikaye tarzında bir kitaptır. Kitapta toplam 88 başlık bulunmaktadır. Yusuf Has Hacip kitabı yazış amacını da kitabında belirtmiştir. 4 Ana esas  üzerine yazılan kitabın ana konularının  Hakan, Vezir, ve Aklı temsil eden hikayelerden oluşmaktadır. Kitap bir nevi Devlet Manifestosudur. “ şeklinde konuştu.
img_20240426_203445.jpg
Dr. Mehmet Akif Ayvaz  Kutaıdgu bilig kitabının üç el yazması nüshasının bulunduğunu belirterek “Fergana nüshası ve Kahire nüshası Arap Alfabesi ile yazılmıştır. Ayrıca Uygur alfabesi ile yazılmış  Viyana nüshası bulunmaktadır” dedi.
Dr. Mehmet Akif Ayvaz konuşmasının son bölümünde Peygamber sevgisi, dört halife ile ilgili yazılan beyitleri ve  Ehlibeyt’e karşı insanların nasıl davranacaklarını anlatan bölümlerinden örnek mısraları  açıkladı
Programın sonrasında da soruları cevaplandıran Dr. Mehmet Akif Ayvaz’a Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir’in imzaladığı  Teşekkür Belgesini Doç. Dr. Yusuf Babür, ve  Katip Çelebi’nin yazdığı ‘Cihannüma isimli eseri ise  Doç. Dr. Adem Can takdim etti.
Çok sayıda akademisyen, eğitimci ve öğrencilerin katıldığı program ilgi ile izlendi.
 
img_20240426_212122.jpg
img_20240426_212155.jpg
 
 
 
 
Bu haber toplam 296 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim