• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

M. Yalçın Yılmaz: Refah'ta sıkışma ve yeni arayışlar

M. Yalçın Yılmaz: Refah'ta sıkışma ve yeni arayışlar
Türkiye son dönemde küresel gerilimde Gazze'ye odaklanmış durumda. İsrail'in Gazze'de Refah'a odaklandığını ve kitlesel bir kıyımın an meselesi olduğunu biliyoruz.

 Hamas'ın askeri gücünün bu bölgede olduğu bilgisi işin görünen kısmı çünkü Refah aynı zamanda çıkış kapısı.

İsrail'de 7 Ekim sonrası basına sızdırılan istihbarat raporunda ip uçları vardı. Netanyahu hükümetinin başından beri hedefi şehrin kuzeyinden güneyine kadar kitleyi sürüklemek ve güneydeki Refah kapısından Mısır'a zorla göç ettirmekti. Bu raporun içeriği hakkında 2 Kasım 2023'de bu köşede yazmıştık. (Bkz. https://www.star.com.tr/yazar/zorla-surgun-projesi-yazi-1824676/ ve https://www.972mag.com/intelligence-ministry-gaza-population-transfer/ )

7 Ekim sonrası İsrail Gazzelileri güneye sürükledi ancak rehinelere bir türlü ulaşamadı. İsrail ve İran 7 Ekim sonrası yaşanan gerilimi bir kenara bırakmış görünüyor. Hamas yöneticileri Katar ve Mısır gibi arabulucular üzerinden İsrail'le görüştüler ancak sonuç alınamadı. Şimdi yeni bir süreç söz konusu.

İsrail-İran gerilimi ABD'de Biden'ın başını ağrıtacaktı ve tarafları teskin edecek süreçte İran'la diyaloğu Türkiye yürüttü. Ankara-Vaşington hattı Erdoğan-Biden bağlamında hiç sıcak değil ancak dışişleri ve savunma bakanlıkları arasında görüşme trafiğinin hareketli olduğunu biliyoruz.

Devamı: https://www.star.com.tr/yazar/refahta-sikisma-ve-yeni-arayislar-yazi-1866554/

Bu haber toplam 139 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim