• İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

“Mehmet Âkif ve Kardeşlik” Programı Gerçekleştirildi

“Mehmet Âkif ve Kardeşlik” Programı Gerçekleştirildi

Bingöl Valiliği, Bingöl Belediyesi ve Bingöl Üniversitesinin yürütmüş olduğu “2021 Bingöl Kardeşlik Yılı” etkinlikleri kapsamında Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi(ASBÜ) Rektörü Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan’ın konuk olarak katıldığı “Mehmet Âkif ve Kardeşlik” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak’ın moderatörlüğünde 8 Nisan 2021’de çevrimiçi olarak gerçekleştirilen “Mehmet Âkif ve Kardeşlik” başlıklı programda konuşan Türkiye Yazarlar Birliği(TYB) Genel Başkanı ve ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Bingöl’de 2021 Yılının kardeşlik yılı olarak ilan edilmesine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Bingöl Valiliği öncülüğünde 2021 Yılının “Bingöl Kardeşlik Yılı” olarak ilan edilmesinin çok anlamlı bulduğunu dile getiren TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan,  “Bu yıl iki ayrı güzellik var; ilki, TYB’nin öncülüğünde, girişimleriyle ve büyük gayretleriyle aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarının da gayretleriyle bu yıl İstiklâl Marşı Yılı ilan edilmesi, ikincisi ise yine sizin de bu yıl yürütücülüğünüzde düzenlenen ‘Mehmet Âkif ve Kardeşlik’ temasında girişiminizin olması ayrı güzelliktir” dedi.

Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, Üniversitemizin de yürütücülüğünde olan 2021 Yılının kardeşlik yılı ilan edilmesini çok önemli olduğunu belirterek “Gerçekten her zaman kardeşliğe ihtiyacımız var. Sevgi kardeşliği, her şeyin üstündedir aynı anadan babadan olmaktan çok daha üstündür. Sevgi kardeşliği muhabbet kardeşliğidir. Bu anlamda da inşallah kardeşlikler daim olsun. Bingöl’ümüzde, tüm ülkede, tüm vatan sathında, tüm coğrafyamızda kardeşlik olsun. İnsanlık kardeş olsun ” diye konuştu.

" Âkif ömrünü İslam kardeşliğine adamış bir insandır”

Cumhurbaşkanı himayelerinde 2021 yılının “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak kutlanmasına ilişkin genelge olduğunu da hatırlatan Genel Başkan Prof. Dr. Arıcan, “Tabi bizim geleneğimiz aslında bununla yoğrulmuş, yine aslında 2021 yılı, ‘Yunus Emre Yılı’mız. Yunus’un ifadesiyle, ‘Cümle âlem kardaş gerek’ yani sadece insanlar değil, aslında tüm varlık, tüm mahlûkat birbirini kardeş görmeli, kardaş görmeli” yorumunu yaptı.

Mehmet Âkif Ersoy’un şahsiyetini ve eserlerini kardeşlik bağlamında değerlendiren Başkan Arıcan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Özellikle onun kardeşlik çağrısı nasıldı, neden böyle bir çağrıya ihtiyaç duydu? Biraz da bunlardan bahsetmek istiyorum sizin bu daveti yaptığınızda, Bingöl’ün 2021 kardeşlik yılı teması olduğunu söylediğinizde Mehmet Âkif’te kardeşlik yılı çok yakıştı çünkü Âkif ömrünü aslında buna adayan bir insan bir mütefekkir bir düşünür bir İslam şairidir. Mehmet Âkif İstiklâl Marşı yazarımız olarak biliniyor tüm Türkiye’nin belki bildiği en önemli isim, en büyük şahsiyettir. Safahat yine belki Türkiye’de Kuran-ı Kerimden sonra en çok okunan kitaplardan bir tanesi. Mehmet Âkif, Âkif, Asım isimleri bu milletin evlatlarında hep karşılık bulmuştur. Bu Âkif’in sevgisi bu Âkif’in muhabbetidir. Âkif’in aslında kuşatıcılığıdır. Âkif’e o kardaşlık hissindendir. Âkif ömrünü aslında İslam kardeşliğine adamış bir insandır. Âkif Osmanlı’nın son yıllarından Balkan Harbi’yle başlayan süreçten itibaren tüm mücadelesi Müslüman coğrafyanın, Müslümanların birliğini, ittihadını, uhuvvetini, kardeşliğini, dayanışmasını hep tesis etmek için uğraşmıştır. Âkif’in şiirlerinde Balkan Harbi’nden sonra coğrafyamızda kardeşliğimize nasıl nifak tohumlarının ekildiğini, çökenin sadece bir imparatorluk değil, aslında İslam kardeşliğinin nasıl çöktüğünü anlatmaya çalıştığını göreceksiniz.  Âkif aslında bizim nesir olarak yazdığımızı şiir olarak dile getirmiştir”

 “Allah’ın ipine sarılın, ayrılmayın, kardeş olun”

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, Mehmet Âkif Ersoy'un Türk milletinin en büyük değerleri arasında bulunduğunu, eserlerinden çok hayatının "bir şahsiyet abidesi” örneği olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Arıcan, "Yazdığı İstiklâl Marşı bir millî mutabakat metnidir. Bu sadece bir marş değil, herhangi bir şiir değil aynı zamanda imanın, İslam'ın, kahramanlığın, istiklâl ve istikbalin şiiridir, marşıdır " şeklinde konuştu.

“İstiklâl Marşı Yılı”nın neden önemli olduğuna ilişkin bilgiler veren Başkan Arıcan, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Âkif, İstiklâl Marşı’ndan önce bu milletin cesaretini, ordunun ve askerin güç ve kuvvet kazınmasını sağlayan şiirler yazmıştır. Orduya ve millete cesaret verirken, verilen mücadelenin nasıl bir mücadele olduğunu, neyin mücadelesi olduğunu anlatır. Bu millete güvenerek, dayanışma ruhundan hareketle şiirlerinde meydan okumaları yapar. Âkif’in asıl kardeşlik çağrısı Millî Mücadeleye davet edildiği dönemde belirginleşti. Mustafa Kemal Paşa tarafından bizzat Millî Mücadeleye davet edilen şairdir. Bu mücadeleye ‘İslam Şairi’ sıfatıyla davet edilir. Âkif’in kardeşlik vurgusu İslam Kardeşliğidir. Her zaman dayanışma ve birlik içinde olmayı vurgulamaktadır. ‘Allah’ın ipine sarılın, ayrılmayın, kardeş olun’ ayetini tefsir etme üzerinden bir İslam Kardeşliği çağrısı yapmıştır.”

İzleyicilerin sorularına verilen yanıtlardan sonra program sona erdi.

Kaynak: http://www.bingol.edu.tr/tr/haberler/mehmet-akif-ve-kardeslik-programi-gerceklestirildi

Bu haber toplam 397 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim