• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Mehmet Nuri Yardım: ​Fahri Tuna

Mehmet Nuri Yardım: ​Fahri Tuna
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 16’ncı zaferini de kazandı şükürler olsun. Pazar akşamından bu yana Türkiye’de, Türk dünyasında ve İslam âleminde şölenler yaşanıyor.

 Zannediyorum bu galibiyete en çok sevinenlerden biri de yazar Fahri Tuna’dır. Milletimizin bu hayırlı tercihine sevinci katmerlidir. Zira hem netice hâsıl olmuş hem de artık bizim gibi edebiyatçılar asıl gündemlerine avdet etmişlerdir.

Fahri Tuna dört dörtlük bir kültür sanat adamıdır. İkameti Adapazarı’dır. Bir ayağı bu vilayetimizde ise de diğer ayağı ile pergel gibi önce Türkiye’yi sonra da Türk İslam âlemini dolaşır durur. Allah her şehrimize böyle bir lokomotif adamlar nasip etsin. Bazen kültür trenine 30-40 yazarı alır, onları muhtelif yerlere seyahate çıkarır. Gidilen yerlerde sohbetler, paneller, atölyeler vardır. Edirne’den Mardin’e Anadolu’da gitmediği şehir neredeyse yok. Varılan yerlerde kelamlar edilir, kalemler konuşur. Gündemin hükümdarı edebiyattır. Portre ustasıdır. Yayımlanmış portre kitapları Akşamın Aydınlığında PortrelerYaşa’yan PortrelerKırk Güzel İnsanOsmanlı Medeniyetinin İzinde 40 Şehir PortresiKırklanmış Portreler. Sadece insanların değil şehirlerin de portrelerini çıkarır, önünüze serer. Lütfedip fakire de “Bir Medeniyet Sevdalısı” diyerek altın kalbinden bir ‘portre’ hediye etmiştir. Her edip gibi şiirle çıkmıştır yola. Ancak merhum Cahit Zarifoğlu ona nesri işaret eder. Mizaha ve denemeye başlayınca bu sefer ‘üstadı’ Mehmed Selahaddin Şimşek, “Mizahtan yazar olunmaz, hele büyük yazar hiç olunmaz! Sen mizah değil portre yazarı olacaksın.” diyerek yolunu çizer. Bugün Türkiye’nin en iyi portre yazarlarından, bu türün en güçlü kalemlerindendir. Yazı kurslarımda ‘portre’ türünü işlerken öğrencilerime ilk tavsiye ettiğim yazardır Fahri Tuna.

Hece’den çıkan Kırklanmış Portreler’de yakından tanıdığı 40 şair ve yazarı, kültür sanat adamını, kalem erbabını yazmıştır. Gönül gözüyle dostluk kurduğu kişileri biz de yakından tanıyor, seviyoruz. Yıllar önce röportajlarından oluşan Eğri Oturup Doğru Konuşalım isimli eserini okumuştum. Sanatkârlarımızla yaptığı konuşmalar, irfanımıza mühim katkılardı. Kırkikindi kitabının ilk satırlarından: “Ömrümün ilk kırk yılını kaleme aldım. Kırk yaş, ömrün, ömrümün ikindisidir. Ne kısa ne uzun bu kırk sene. Acısı az, tatlısı çok geçti; şükür.” Hayatlarından ve şiirlerinden etkilendiği ilk şahıs Şair Nef’î ve onun şu mısraı: “Âşinâya âşinâ bîgâneye bîgâneyiz.’ İkincisi, Türkmen dervişi Bizim Yûnus Emre’mizdir: “Gelin tanış olalım/İşi kolay kılalım/Sevelim sevilelim/Dünya kimseye kalmaz.”

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/fahri-tuna--2135/

Bu haber toplam 136 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim